Ceausescu s-a emotionat la Putna in fata hartii Basarabiei. Elena nu l-a lasat sa sarute Biblia. Amintiri necunoscute de la Europa Libera | Ziaristi Online

Ceausescu s-a emotionat la Putna in fata hartii Basarabiei. Elena nu l-a lasat sa sarute Biblia. Amintiri necunoscute de la Europa Libera

CeausescuIntr-un interviu-eveniment realizat de Adevarul cu respectabilul Nicolae Stroescu Stînişoară – in fapt un soi de memorii ale fostului redactor al Europei Libere, relatari ajunse la al cincilea episod – acesta ne confiaza un fapt inedit, relatat de un coleg de-al sau, in urma unei incursiuni cu totul neobisnuite pentru un angajat al postului de radio finantat de Congresul american si infiltrat asiduu de Securitatea romana. In 1987, Valeriu Pop, un veteran al Europei libere, la data respectiva pensionat, a disparut de acasa si din Germania in directia tarii sale natale, pe care o parasise imediat dupa ocupatia sovietica. Actul a generat stupoare si suspiciuni la Europa Libera, cele din urma persistand la Munchen si dupa consumarea afacerii insolite. In fapt, Valeriu Pop plecase intempestiv din Germania pentru a oferi de la Bucuresti o relatare cu totul speciala si unica – niciodata un corespondent Europa LIbera nu transmisese din fieful comunist – privind apropiata vizita a lui Mihail Gorbaciov in Romania. De abia peste ani, recent, cand Nicolae Stroescu Stînişoară a putut consulta arhiva CNSAS, unde a gasit o notă-raport a Securitatii datat 17.VI.1987, s-a putut confirma 100% nevinovatia actului lui Valeriu Pop. Intr-adevar, fostul şef al serviciului administrativ al Departamentului Român al Europei Libere, a vrut sa ofere o premiera ascultatorilor dar si realizatorilor postului. In plus, el avea aprobarea şeful personalului de la Europa Liberă, R. Pool, cel mai probabil ofiter de informatii american. Ei bine, in timpul acestei excursii surpriza, de doar 10 zile, Securitatea refuzand sa-i prelungeasca viza corespondentului special, Pop a vizitat si manastirea Putna. Si iata stirea noastra, conform relatarii lui Nicolae Stroescu Stînişoară:

“Nu  ştiusem pînă în acea seară că în surprinzătoarea sa expediţie în Ţara visată, coechipierul nostru dăduse o fugă şi pînă la Mânăstirea Putna (în raportul Securităţii nu se menţionează nimic în această privinţă). Mi-a spus că stareţul, IPS Pimen, i-a recunoscut vocea după, de altfel, sporadicele lui participări la programul Lumea Creştină şi a fost foarte amabil cu el. S-a oferit chiar să-i dea un interviu, crezînd că are un magnetofon asupra lui.

I-a istorisit următoarele: „Cred că prin 1983 cei doi ceauşeşti au venit împreună cu vreo opt vizitatori americani la mânăstirea Putna. Cînd, la sfîrşitul unei ceremonii, stareţul a stat cu Biblia în faţa altarului pentru a fi sărutată de credincioşi, iar americanii au intrat în şir şi s-au conformat ritualului, Nicolae Ceauşescu, ajuns în faţa stareţului, se aplecase să sărute Biblia, cînd Elena Ceauşescu l-a tras de mînă spunîndu-i: <Noi suntem atei!>”.”

Confirmand spusele lui Valeriu Pop, IPS Pimen a facut recent, respectiv chiar anul trecut, o scurta referire la aceasta vizita a lui Ceausescu la Putna, amintind si ca seful statului roman s-a emotionat in fata hartii Moldovei lui Stefan, cu tot cu Basarabia. InterMedia TV, o televiziune din Suceava, a surprins momentul, pe care il prezentam si noi in imaginile de mai jos. Televiziunea suceveana transmite cum “IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, le-a povestit copiilor care au participat la un concurs national de religie, despre vizita lui Nicolae Ceausescu la Manastirea Putna, în perioada în care el era ghid pentru turisti la lacasul de cult. Inaltul Pimen si-a amintit ca pe Ceausescu l-au cuprins emotiile în fata mormântului lui Stefan cel Mare si ca în momentul în care a vazut o harta a Moldovei medievale a sesizat ca tarii îi lipseste teritoriul de pâna la Nistru. Ierarhul sucevean spune ca dupa vizita sefului Partidului Comunist Român, manastirea a fost vizitata de foarte multe persoane, în special tineri”.

“Oricum, din povestirile lui Valeriu Pop aş fi putut în seara aceea, dincolo de exaltările lui şi necunoscutele mele, să întrevăd şi un substrat deliberat al aventurii”, mai aminteste Nicolae Stroescu Stînişoară cu referire la incursiunea in comunism a colaboratorului sau inedit. Pacat, totusi, ca Valeriu Pop si dl. Stroescu Stînişoară nu au difuzat si pe post aceste informatii “de culoare”. Speram, acum, ca le reproducem noi, sa nu fim acuzati de fosti colegi de-ai celor doi ca suntem “ceausisti”, “propagandisti comunisti” si “securisti-nationalisti”. Adevarul istoric sau jurnalistic nu are sau, mai corect, nu ar trebui sa aiba culoare politica sau ideologica, de tipul “adevarurilor” lui Michael Shafir sau Vladimir Tismaneanu. Sau ale lui Stelian Tanase, Christian Mititelu, Radu Calin Cristea, Petre Iancu, William Totok… Si lista e lunga… Si acum, banda va rugam:

Sursa: Ziaristi Online

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.