Prof. Radu Ciuceanu decorat de Patriarh la simpozionul aniversar de la Academia Romana de ZiaristiOnlineTV
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat în subordinea Academiei Române, a împlinit 20 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, în Aula Academiei Române a avut loc Simpozionul internaţional “Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”, informeaza Basilica.ro.
În deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Suferinţe adânci şi multe puse în lumină, informează Trinitas TV.
Preasfinţia Sa a oferit din partea Patriarhului României Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena domnului profesor dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului, iar pentru Institut Diploma de onoare Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi medalia omagială cu chipul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, dupa cum puteti viziona si in reportajul Trinitas de mai sus. In baza materialului nostru oferim o selectie ampla de fotografii de la manifestarea de exceptie cat si filmarile cu discursurile profesorilor Radu Ciuceanu si Octavian Roske din plenul Aulei Mari a Academiei Romane.
La eveniment a participat şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. Înaltpreasfinţia Sa a susţinut prelegerea Închisoarea libertăţii şi libertatea închisorilor, publica ziarul Lumina, in editia de azi, impreuna cu fotografia de alaturi.
Căutarea adevărului istoric a stat la baza întemeierii Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
La aniversarea stiintifica au luat parte numeroase oficialităţi şi membri ai Academiei Române, sedinta omagiala fiind prezidata de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. În cei 20 de ani de activitate a INST au fost publicate zeci de volume care pun în lumină aspecte puţin cunoscute ale perioadei comuniste.
Şi Biserica Catolică a transmis un mesaj de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti.
La final, din partea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului au fost oferite diplome de onoare dar şi medalii omagiale participanţilor, intre cei onorati de INST si Academia Romana numarandu-se inaltii ierarhi aflati de fata, oficialitati trecute si prezente, fosti detinuti politic, profesorii Ioan Scurtu, Dan Berindei, Ilie Badescu, Dinu Zamfirescu, Corneliu Turianu, George Potra, Cristian Paunescu, Mircea Suciu, s.a., cat si, In Memoriam, regretatii profesori Florin Constantiniu si Mihai Ungheanu (foto mai jos).
Lucrarile Conferintei internationale aniversare continua si azi la sediul Institututului. Portalul Ziaristi Online va prezenta maine, integral, prelegerea Inalt Preasfintitului Teofan. Pana atunci va oferim cuvantul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel:
Suferinţe adânci şi multe puse în lumină
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Conferinţa internaţională „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”, organizată de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, joi, 26 septembrie 2013, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea sa.
Timp de aproape o jumătate de veac, de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial și până în anul 1989, istoria României a fost marcată de dominația regimului totalitar-comunist, care a afectat grav întreaga societate românească.
Întrucât regimul totalitar și ateu considera religia ca fiind un adversar ideologic şi un factor de rezistenţă masivă, aceasta a fost combătută teoretic şi pragmatic.
În acele vremuri grele, Biserica Ortodoxă Română şi alte culte religioase au fost supuse multor presiuni, intimidări, oprelişti, restricţii şi persecuţii, care s-au soldat cu multe victime şi multă suferinţă fizică şi morală.
Redobândirea libertății, la sfârșitul anului 1989, a permis deschiderea posibilităților de cercetare, analiză și reflexie obiectivă asupra a ceea ce a însemnat, cu adevărat, regimul totalitar și asupra rănilor profunde pe care acesta le-a produs în viața și în memoria poporului român.
Din necesitatea de a întreprinde aceste studii în mod sistematic, s-a născut, în anul 1993, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, în cadrul Academiei Române, ca instituţie de cercetare și punere în lumină a unui vast material informativ, până atunci, în cea mai mare parte, inaccesibil cercetătorilor și, cu atât mai puțin, publicului larg.
Cercetarea diferitelor trăsături şi acţiuni opresive ale regimului comunist a făcut, în perioada anilor de după 1989, obiectul a numeroase eforturi de investigare, concretizate într-un mare număr de lucrări care oferă informații inedite şi prilejuiesc noi analize, sectoriale sau de ansamblu, asupra istoriei românești din anii epocii totalitare.
Spre cinstea sa, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat, de la înființare, sub conducerea Domnului Profesor Dr. Radu Ciuceanu s-a situat, permanent, într-o sporire continuă a rezultatelor și calității contribuțiilor sale ştiinţifice și de a cuprinde în volume semnificative date privind manifestările regimului totalitar.
De la lucrări din primii ani de activitate a Institutului referitoare, de pildă, la viața bisericească, precum volumele: „Biserica întemnițată. Romania 1944-1989”, sau „Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist, 1945-1958”, s-a ajuns, în anii din urmă, la remarcabile lucrări de sinteză precum volumele din anii 2011-2012 ale seriei „Enciclopedia regimului comunist”, intitulate „Represiunea” (I-II) și volumul distinct consacrat, în anul 2012, instituțiilor de partid, de stat, obștești și cooperatiste.
În elaborarea unor asemenea lucrări de sinteză s-a folosit o bogată bibliografie de izvoare și lucrări documentare, între care se află şi reprezentativul volum „Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist”, volum realizat, în anul 2007, de Biserica Ortodoxă Română, în colaborare cu Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică C.A. din România.
Pentru împlinirile de până acum, aducem la acest moment aniversar aprecierea şi felicitarea noastră Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, atât conducerii sale, cât și întregului colectiv al instituției.
În semn de preţuire şi binecuvântare, conferim Domnului Profesor Dr. Radu Ciuceanu Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, la împlinirea a 20 de ani de activitate, îi acordăm Diploma de Onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi medalia omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, pe care-i omagiem în mod deosebit anul acesta (2013), la împlinirea a 1700 ani de când a fost emis Edictul de toleranţă de la Mediolanum (313).
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
26.09.2013 |
Surse: Basilica.ro si Ziaristi Online
Foto: Maria Stefanescu si Victor Roncea
Pingback: La Mulţi Ani, Profesorului Radu Ciuceanu, la 87 de ani! FOTO/VIDEO | Victor Roncea Blog
Pingback: Profesorul Radu Ciuceanu a împlinit 90 de ani! “Reperele mele, pline de lumină, sunt anii de tinereţe când am pus mâna pe armă şi m-am împotrivit regimului comunist şi năimiţilor săi” La Mulți Ani! - MĂRTURISITORII