Cartea “Viaţa sexuală” provoacă reacţii negative din partea părinţilor şi pedagogilor de la Chisinau
Mai mulţi părinţi din oraşul Orhei şi-au manifestat nemulţumirea şi dezacordul faţă de conţinutul cărţii „Viaţa sexuală”, un volum din colecţia “Enciclopedia Medicală a Familiei”, donată recent de Guvernul României. Aceştia susţin că manualul conţine fotografii şi explicaţii indecente, nepotrivite pentru vârsta elevilor. Volumele fac parte din Colectia “Cartile Adevarul”.
VIDEO AICI: Enciclopedia Medicală a Familiei stârneşte revolta bisericii, dar şi a societăţii civile
Cu câteva zile în urmă, un grup de eleve din clasa a IV-a a intrat chicotind în sala de clasă. La întrebările învăţătoarei, elevele au răspuns că au văzut în bibliotecă un manual cu imagini indecente pe care-l răsfoiesc copiii din clasele mai mici, dar şi cei din clasele gimnaziale. Până în seară, diriginta a fost contactată de mai mulţi părinţi care i-au cerut explicaţii. A doua zi, la “interogatoriu” s-a pomenit şi bibliotecara şcolii.
Nemulţumirea părinţilor a fost provocată de conţinutul imoral şi indecent al volumului II, “Viaţa sexuală”, din colecţia “Enciclopedia Medicală a Familiei”.
Ei afirmă că manualul conţine o serie de imagini care contravin bunului-simţ.
“Conţinutul acestui manual este un atentat împotriva moralităţii. Sunt date explicaţii mult prea detaliate. Ce poate să-nţeleagă un copil din clasa a IV-a şi la ce bun sunt demonstrate atâtea perversiuni? Este adevărat că copiii trebuie să aibă noţiuni de educaţie sexuală, dar există o limită în toate. Dar ce a vrut oare autorul să-i înveţe pe aceştia la capitolul “Instinctul sexual la copii”, în special la capitolul intitulat “Masturbarea la copil”, unde este precizat: “Caracterul plăcut al senzaţiilor produse prin stimulare incită copilul să-şi continue explorarea organelor genitale. Totuşi, această explorare rămâne foarte rară şi constă mai mult în contact, decât într-o veritabilă masturbare”.
„Locul acestei cărţi este undeva pe rafturile unei biblioteci specializate a unei instituţii medicale şi nu într-o şcoală obişnuită”, consideră unul dintre părinţi, Oxana Cernică.
“Nu este nici moral, dar nici creştineşte ceea ce se încearcă a le transmite copiilor noştri. Noi îi învăţăm şi le dorim din tot sufletul ca în viitor să-şi găsească un soţ ori o soţie potrivită, să întemeieze o familie frumoasă şi fericită cu mulţi copii, or, cartea aceasta încearcă să le demonstreze copiilor cu lux de amănunte cât de fericită poate fi viaţa unui cuplu de homosexuali. La pagina 124, autorul ne spune că numeroase femei homosexuale îşi găsesc împlinirea sexuală şi sentimentală în viaţă alături de o altă femeie. Şi parcă nu era destul, dar autorul s-a simţit obligat să explice şi coitul între homosexuali. Ce poate să însuşească un tânăr din acest capitol?
Am înţeles că aceste cărţi au fost aduse din România. Dacă acesta este viitorul spre care tind europenii, atunci eu nu-mi doresc asemenea viitor pentru copilul meu. Aş propune directorilor de instituţii să retragă cartea respectivă de pe rafturile bibliotecilor”, este de părere o altă mamă, Svetlana Macari.
Volumul „Viaţa sexuală”, care a ajuns în bibliotecile şcolare, a trezit şi nemulţumirea părinţilor elevilor din Bălţi şi Nisporeni, care au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, prin intermediul acestor manuale, Ministerul Educaţiei din Republica Moldova încearcă să promoveze homosexualismul şi desfrâul. „Nu doresc ca copilul meu să studieze manualul în care se spune că homosexualismul este ceva normal. Această carte reduce la zero eforturile noastre în domeniul educaţiei. Am investit mult în copii, pentru ca acum Ministerul Educaţiei să-i strice. Este prerogativa mea de mamă, nu trebuie ca persoane străine să înveţe copilul ce înseamnă sex”, a declarat Olga Ceauş în cadrul conferinţei.
Totuşi, unii părinţi consideră drept oportun şi chiar util studiul acestui manual.
“Consider că educaţia sexuală trebuie începută foarte devreme, astfel încât să se integreze natural în cunoştinţele tinerilor şi să nu pară un domeniu interzis. Este necesar să li se ofere copiilor răspunsuri simple la întrebări legate de diferenţele dintre fete şi băieţi, despre originea vieţii, dar şi să fie anticipate anumite întrebări legate de relaţiile sexuale, despre transformările care urmează să le suporte corpul etc. Copiii sunt capabili să facă legătura între creşterea burticii mamei şi apariţia unui frăţior. Şi dacă atunci când îşi întreabă părinţii despre asta, copiilor li se oferă explicaţia cu barza, ei vor fi nedumeriţi şi vor căuta răspunsul în altă parte
Pe lângă aceasta este necesar de dezvoltat o atitudine pozitivă şi deschisă a familiei. Ulterior, cunoştinţele acumulate trebuie completate cu informaţii noi legate de raporturile sexuale, sarcină, boli cu transmitere sexuală şi măsuri de prevenire a acestora”, a opinat educatoarea Natalia Boţan.
Colecţia de cărţi “Enciclopedia Medicală a Familiei” conţine 8 volume şi a fost repartizată aproape în toate şcolile din ţară. În vara anului 2012, aproape un milion de cărţi au fost donate Republicii Moldova de Guvernul României.
Nina UNGUREANU, pentru FLUX
Enciclopedia „Viaţa sexuală” – o crimă şi un atentat la moralitate
Mişcarea juriştilor ortodocşi cere să fie retras din şcoli volumul II al enciclopediei Larousse – „Viaţa sexuală”. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi, 26 martie, cu participarea avocatului parlamentar Tamara Plămădeală şi a reprezentantului Mitropoliei Moldovei, s-a menţionat că manualele au fost repartizate în şcoli fără respectarea prevederilor legale, fără o consultare prealabilă cu părinţii, cu societatea civilă, fără o analiză competentă a conţinutului cărţilor.
Potrivit reprezentantului Mişcării, Elena Bâtcă, enciclopedia „Viaţa sexuală” a ajuns în bibliotecile instituţiilor de învăţământ cu mai multe încălcări şi fără a avea un aviz al Agenţiei pentru Moralitate asupra conţinutului. „Este vorba de un milion de cărţi aduse gratis din România, între care şi respectiva enciclopedie. Cum au ajuns aceste cărţi în instituţiile de învăţământ? Cu siguranţă, trebuie să existe un ordin al Ministerului Educaţiei pentru a fi repartizate tuturor bibliotecilor şcolare. Atunci de ce nu este o hotărâre a Agenţiei de Moralitate vizavi de conţinutul lor? De asemenea, niciun organ interministerial nu s-a expus vizavi de conţinutul cărţilor”, a precizat Elena Bâtcă.
Reprezentantul Mişcării juriştilor ortodocşi a mai menţionat că, din păcate, noul Cod cu privire la contravenţiile administrative nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru astfel de încălcări. Prin urmare, orice carte cu un conţinut nepotrivit, care nu corespunde normelor etice, morale sau altor criterii, poate să ajungă în şcoală, pentru că nici ministerul, nici colaboratorii acestuia nu vor fi traşi la răspundere.
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală este de părerea că această carte nu trebuia să ajungă în bibliotecile şcolare fără o consultare prealabilă cu pedagogii şi părinţii în privinţa accesului liber al copiilor, fără a solicita mai întâi opiniile experţilor privind oportunitatea şi vârsta de la care ar putea fi permis acest acces.
„Este incorect ca elevii să fluture cărţile acestea cu poze indecente prin şcoli. Nu în aşa fel ar trebui să asimileze copiii informaţia la tema dată. Experţii ar trebui să analizeze situaţia, să se expună în privinţa vârstei de la care trebuie începută educaţia sexuală şi modul în care trebuie făcută, să analizeze efectele pe care le-ar putea avea aceste informaţii asupra copilului”, a opinat avocatul parlamentar.
Tamara Plămădeală a mai precizat că este vorba de încălcarea articolului 5 din Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, unde scrie că responsabilitatea primară pentru educarea copiilor o au părinţii. „Nu afirm că această carte nu este bună sau nu este utilă, dar depinde cui şi de la ce vârstă îi poate fi accesibilă această informaţie”, a mai precizat Plămădeală.
Ea a mai specificat că a cerut explicaţii de la Ministerul Educaţiei şi a solicitat documentele care au servit drept temei pentru distribuirea manualului în instituţiile de învăţământ, documente care ar atesta faptul că cineva a studiat conţinutul acestei cărţi şi dacă volumul în cauză poate să ajungă în atenţia elevilor. De asemenea, avocatul parlamentar vrea să ştie cine este responsabil, cine va urmări în ce mod va ajunge această informaţie la copii. „După ce voi primi toate informaţiile solicitate, voi elabora un aviz cu recomandări în care voi cere ca această carte să fie retrasă din instituţiile de învăţământ”, a mai spus Tamara Plămădeală.
„Am luat cunoştinţă de conţinutul acestei cărţi şi chiar am citit-o cu atenţie, din scoarţă în scoarţă”, a declarat doctorul în ştiinţe medicale, conferenţiarul universitar Ion Cuvşinov. În opinia lui, autorul a urmărit o idee pe care a întruchipat-o în această carte, ea fiind parte integrantă a colecţiei intitulate „Enciclopedia Medicală a Familiei”. Însă este un conţinut foarte serios pe care expertul îl consideră prematur, din toate punctele de vedere, pentru elevii de gimnaziu şi liceu. Este o carte de nivel profesoral, pentru persoane care au deja un psihic format şi pot să conştientizeze multe dintre lucrurile sensibile care sunt abordate în această carte.
„Tematicile reflectate, mai ales în ceea ce ţine de diversităţile de patologie sexuală, nu sunt pentru o minte prea tânără. Cartea este pentru profesori, ca aceştia să se pregătească în vederea unor anumite teme, pentru a-i pune pe elevi pe calea cea dreaptă, a conduitei corecte, a întemeierii unei familii”, a atenţionat Ion Cuvşinov.
Mişcarea juriştilor ortodocşi consideră că manualul „Viaţa sexuală” reprezintă un pericol real pentru minorii care încă nu au psihicul bine format. De exemplu, se întreabă reprezentanţii acesteia, ce asociaţii le-ar putea trezi unor copii de vârstă şcolară informaţiile amănunţite despre incest, necrofilie, zoofilie etc. Nu este asta o traumatizare a copilului, nu-i vom trezi interesul nesănătos pentru aceste aspecte patologice şi nu vom impulsiona un comportament deviant pe viitor?
„Biserica este categoric împotriva acestor cărţi care promovează păcatul. Ca preot şi ca tată a cinci copii vă spun că prin astfel de enciclopedii este promovat păcatul desfrânării. Părinţii răspund în faţa lui Dumnezeu de educarea copiilor şi sunt datori să-i ţină departe de viciu şi de păcatul desfrânării”, a menţionat protoiereul Victor Pleşca, preşedintele Comisiei sinodale pe probleme morale şi sociale a Mitropoliei Moldovei. El i-a îndemnat pe creştini, pe părinţi să se intereseze ce studiază copiii lor în şcoli şi să-i călăuzească pe calea cea bună, care duce spre mântuire.
Mitropolia Moldovei a adresat o scrisoare Centrului pentru Drepturile Omului în care a solicitat ca instituţia să intervină cu o sesizare către Ministerul Educaţiei, pentru a fi retrase în regim de urgenţă manualele respective din instituţiile de învăţământ din ţară.
În lipsa unor prevederi legale de sancţionare a acestor încălcări, a declarat Elena Bâtcă, ne adresăm către Ministerul Educaţiei cu un apel la morală şi bunul-simţ şi cerem retragerea cărţilor din bibliotecile şcolare. În caz contrar, juriştii promit să atace în judecată presupusul ordin al ministerului, în baza căruia au fost repartizate manualele
Mişcarea juriştilor ortodocşi intenţionează să convoace săptămâna viitoare un congres general al părinţilor.
În aceeaşi zi, un grup de preoţi, în frunte cu episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a ajuns la Guvern, pentru a discuta cu ministrul Educaţiei, Maia Sandu.
În opinia feţelor bisericeşti, volumul în cauză propagă perversiunile sexuale şi homosexualitatea. „Iată de ce vedem în această carte doar daună şi distrugere. Ne vom ruga să le stea Dumnezeu în cale, să-i ruşineze şi să-i întoarcă de la gândurile distrugătoare”, a declarat episcopul Marchel.
„Enciclopedia „Viaţa sexuală” este o crimă şi un atac la Biserică”, au mai opinat preoţii care au cerut retragerea ei neîntârziată din bibliotecile instituţiilor de învăţământ.
Cititi si: SCRISOARE DESCHISĂ. Pro Familia cere retragerea din școli a Enciclopediei Larousse ”Viața Sexuală”
Sursa: Ziaristi Online