Serviciul Roman de Informatii la aniversare. Cum a fost in urma cu 23 de ani, cand s-a semnat decretul CPUN pentru infiintarea SRI | Ziaristi Online

Serviciul Roman de Informatii la aniversare. Cum a fost in urma cu 23 de ani, cand s-a semnat decretul CPUN pentru infiintarea SRI

George-Maior-Monumentul-Luptatorului-Antiterorist-Grupul-Trosca-20.12.2012-USLA-SRI-Ziaristi OnlineDecretul Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala privind infiintarea Serviciului Roman de Informatii fusese pregatit , cu cumpanita premeditare, pentru data de 25 martie 1990, de sarbatoarea Bunei Vestiri. In dimineata zilei respective a si fost semnat, dar duminica fiind, Monitorul Oficial se afla in cuvenitul “repaus legal”.

Conform “bunei traditii” , inca in vigoare, se pregatisera si trei propuneri de candidati pentru functia de director al Serviciului. In aceiasi “nedezmintia traditie”, si in acest caz, functia nu a primit-o cel caruia i-a fost fagaduita, ci si-a luat-o “ultimul de pe lista”…

Cele ce s-au petrecut atunci in culisele puterii provizorii, desi nu fara consecinte importante asupra  securitatii Romaniei si sigurantei individuale a cetatenilor ei, este bine sa nu fie  pus  in relatie cu momentul aniversar de azi.

Prin ratiunea sociala a a existentei sale,  Serviciul Roman de Informatii, institutie fundamentala in sistemul securitatii nationale , este paznicul Cetatii si, asemenea vechii divinitatii romane, Janus, are doua fete. Nu cele peiorative, ale ipocriziei, de prototip al comportamentului duplicitar, ci doua chipuri ale Supremei Vigilente.

Unul dintre aceste chipuri priveste spre inainte,  inafara Cetatii, acolo de unde ar putea veni primejdiile.  Desigur, in realitatile contemporane aceasta stare de veghe semnifica scrutarea directiilor  si orizonturilor deciziilor politice de securitate nationala.

Se fac multe similitudini intre serviciile secrete si celelalte servicii de interes public. Imaginea virtuala, rasturnata,  a tuturor  celor din urma se reflecta in oglinda secreta a celor dintai.

Societatea in care traim este, la radul ei,  imaginea virtuala a perceptiilor simturilor secrete pe care contribuabilul le finanteaza darnic si discret, pentru a se sti in siguranta. Cu alte cuvinte, o ducem sau o vom duce bine, ori rau, daca natiunea se poate, sau nu, baza  pe forta informatiilor serviciilor sale  secrete. Altfel, ramanem fara loc in istorie.

Celalalt chip de Janus al serviciului secret vegheaza spre inlauntrul Cetatii, unde tradarile  si alte primejdii, ascunse in tot felul de uneltiri, sapa la temelia valorilor fundamentale, deopotriva ale individului si natiunii, libertatea si proprietatea. In esenta, acesta este  binomul existentei noastre. Omul fara proprietate este sclavul constrangerilor. Iar viata fara libertate ce rosturi si sensuri poate avea, altele decat lupta pentru a o castiga ? Cand aceasta lupta este perceputa ca o primejdie pentru o ordine politica, oricare ar fi ea, ratiunea sociala a serviciilor secrete inceteaza si ele devin unealta odioasa a ipocriziei politice.

Serviciile nationale de informatii ale Romaniei sunt victimele perpetue ale ipocriziei partidelor si clasei politice. Intre conditia de victima si  conditia de unealta, granita este adeseori imperceptibila, erorile putand fi lesne confundate cu virtutile.

Toate partidele, toti politicienii isi doresc cu ardoare forta informatiei secrete. Dar, in aceiasi masura, tuturor si deopotriva, le repugna sa-si asume responsabilitatea politica fata de activitatea serviciilor secrete.

Cea mai potrivita urare  la cea de-a 23-a aniversare a Serviciului Roman de Informatii ar fi ca in platformele  program ale tuturor partidelor politice din Romania sa se regaseasca teze, precum:

Cu privire la institutiile si functiile de securitate

„Administraţia noastră şi partidul (…) vor acţiona pentru îmbunătăţirea capacităţilor de obţinere de informaţii prin mijloace tehnice şi umane secrete, completate si integrate  prin analiză convingătoare, activitate coordonată de contrainformaţii şi acţiune politică acoperită ferm.

Cu privire la pesonalul serviciilor

Vom acorda întregul nostru sprijin personalului devotat şi priceput al serviciilor noastre de informaţii. Vom propune legi care să permită ofiţerilor de informaţii şi agenţilor acestora să opereze eficient şi în siguranţă…

Cu privire la legislatia domeniului securitatii

Vom sprijini modificarea legislaţiei în sensul de a permite efectuarea de verificări semnificative asupra trecutului şi persoanelor avute în vedere în numiri în posturi importante pe linie de stat…

Cu privire la influentarea evenimentelor internationale

Vom asigura guvernului nostru capacitatea de a influenţa evenimentele internaţionale vitale pentru interesele noastre de securitate naţională…

Cu privire la relaria dintre abuzuri si restrictii

Vom căuta contramăsuri adecvate pentru a ne asigura că abuzurile trecutului nu se vor repeta, dar vom căuta şi anularea restricţiilor rău-gândite care au slăbit capacitatea serviciilor noastre de informaţii şi au uşurat, în acelaşi timp, eforturile de culegere de date şi de subversiune ale adversarilor noştri“.

Am citat din Platforma Partidului Republican, cu care Ronald Reagan, in 1980,  a castigat alegerile ,  iar  S.U.A. au pregatit schimbarea lumii.

Si Romania asteapta o schimbare. Inainte de sfarsitul rabdarii.

Varsta Serviciului Roman de Informatii este cu un an mai putin decat dainuirea regimului lui Nicolae Ceausescu, scos din istorie in decembrie 1989.

De 23 de ani, Romania  traieste din demolarea unei dictaturi, cufundata in profanarea propriei identitati, fara a  reusi sa prinda trenul noii  istorii.

La multi ani, in serviciu national credincios, S.R.I. !

Aurel I Rogojan

25 Martie 2013

Sursa: Ziaristi Online

Foto: SRI

Cititi si: Floriana Jucan l-a prins pe prim-adjunctul SRI Florian Coldea in plin Cyber War. Q MAGAZINE EXCLUSIVE

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.