AUDIO/VIDEO UPDATE
Parintele Justin Parvu si IPS Teodosie la Poarta Alba de Duminica Sfintilor Romani de ZiaristiOnlineTV
Hramul Mănăstirii Poarta Albă – Galeșul
Duminică, 17 iunie, de sărbătoarea Sfinților Români, la Poarta Albă – Galeșul, IPS Teodosie și Părintele Iustin Pârvu vor oficia Sfânta Liturghie pe locul unde se va ridica mănăstirea închinată martirilor de la Canal, începând cu ora 8.30, ne informeaza Arhipescopia Tomisului. La eveniment a fost invitat si profesorul Radu Ciuceanu, presedinte al Institutului National pentru Studiul Totalitarismului si fost detinut politic timp de 15 ani.
Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusa de ierarhul Tomisului pe data de 1 iunie. Lucrările la paraclisul Sf. Iustin Martirul și Filosoful au început deja, fiind în stadiul de săpături la fundație (foto).
Părintele Iustin Pârvu a fost internat la Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Constanța unde urmează un tratament recuperator în urma intervenției chirurgicale suportate pe 1 iunie. Medicii sunt optimiști în ceea ce privește evoluția post-operatorie a părintelui.
În vederea realizării construcției mănăstirii închinată martirilor de la Canal (Poarta Albă – Galeșul), Arhiepiscopia Tomisului a deschis trei conturi bancare în care se pot face donații.
Sfanta Liturghie, oficiata de catre IPS Teodosie si Parintele Iustin Parvu, duminica, 17 iunie la manastirea Poarta Alba-Galesul, va fi transmisa in direct de catre postul de televiziune Neptun TV de la ora 9.30, accesand: www.ntvonline.ro.
Asadar, cei care nu au posibilitatea de a ajunge la Galesul, locul martirajului nenumaratilor detinuti politici de la Canal din perioada 1949-1953, pot urmari live slujba Sf. Liturghii ocazionata de sarbatorirea primului hram al acestei manastiri: Duminica Sfintilor Romani.
In fruntea soborului de preoti ce vor sluji duminica, se va afla IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si initiatorul proiectului ridicarii manastirii si Parintele Iustin Parvu, unul dintre putinii supravietuitori ai inchisorilor comuniste care a trecut pentru o perioada si pe la Canal si care a fost alaturi de demersul ierarhului Tomisului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât pe 20 iunie 1992, ca Duminica a doua după Rusalii să fie numită „Duminica Sfinților Români”.
Canonizarea sfinților români a început în anul 1950, când Sinodul BOR (Biserica Ortodoxă Română) i-a canonizat pe Sf. Calinic de la Cernica (11 aprilie), pe Sf. Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava, mitropoliții Transilvaniei (24 aprilie); pe Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (15 septembrie); și pe Sf. Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea (21 octombrie). Canonizările au continuat și în anii de după 1989.
Surse: www.crestinortodox.ro si www.arhiepiscopiatomisului.ro