UPDATE: Curtea Constituţională a României a decis că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la constituire, informează TVR.
CCR a dat aviz favorabil iniţiativei de rezivuire a Constituţiei, după ce Senatul a adoptat iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Legii fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.
Judecătorii au decis cu şapte voturi “pentru” şi două “împotrivă” că legea pentru revizuire în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie, adoptată de forul superior al Parlamentului, respectă dispoziţiile constituţionale.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului, cu 107 voturi ‘pentru’ şi 13 ‘contra’ (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, ‘Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor’.
Referendumul pentru familie ar trebui sa fie organizat pe 7 octombrie.
În cazul pregătirii Referendumului pentru Căsătorie, Curtea Constituțională va avea azi, 17 octombrie 2018, ultimul cuvânt de spus asupra legii de revizuire adoptate pe 11 septembrie de Senat. Nu a conținutului acesteia, care a fost deja analizat în 2016, ci asupra procedurilor legislative. Asociația Pro Vita ne informează că împreună cu colegii din Alianța Familiilor din România a remis Curții Constituționale un memoriu juridic prin care solicită Curții să constate constituționalitatea procesului legislativ de adoptare a legii, în contra pretinsei „vicieri” a acestuia, invocată deja de adversarii familiei precum USR și asociația „Accept” a homosexualilor din România. “Prin memoriul nostru cerem așadar ca organizarea Referendumului din 7 octombrie să intre în linie dreaptă.”, afirmă semnatarii. Redăm aici opinia lor
OPINIE JURIDICĂ:
Procesul legislativ de adoptare a legii de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48(1) este constituțional
Asociațiile Alianța Familiilor din România și PRO VITA (București) au depus la Curtea Constituțională o opinie juridică „amicus curiae” (prietenii curții), în vederea exercitării de către aceasta a controlului de constituționalitate a Legii nr. 569/2016 – Lege de revizuire a Constituţiei României, inițiată de cetățeni cu drept de vot și adoptată de Parlamentul României.
Semnatarele solicită plenului Curții să constate că legea respectă limitele revizuirii și totodată că procesul legislativ de adoptare a legii nu a fost viciat, în ciuda neconstituționalității unor modificări aduse Regulamentului Senatului privitor la procedura de vot în cazul iniţiativelor de revizuire a Constituţiei.
În condițiile în care proiectul legii constituționale a fost adoptat în forma și formularea ce a primit deja avizul favorabil al Curții Constituționale prin decizia nr. 580/2016, Legea nr. 569/2016 respectă limitele revizuirii.
În subsidiar, Camera Deputaţilor şi-a dat votul asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției la 09.05.2017, fiind legal învestită în temeiul unui regulament ce se bucura de prezumţia de constituţionalitate la acea dată. Contestarea modificărilor aduse Regulamentului Senatului și decizia privind neconstituționalitatea acestora au survenit ulterior votului; or, deciziile Curții produc efecte numai pentru viitor.
A sancţiona ordinea de vot în camere şi a lipsi de efecte votul de adoptare a revizuirii dat în ambele camere, în condiţii de egalitate perfectă de legitimitate deliberativă (principiul „bicameralismului perfect”), ar însemna a sancţiona nu rezultatul deliberării, întru nimic viciat, ci pe iniţiator – cetăţenii semnatari ai inițiativei – în ocrotirea intereselor căruia se presupune că se acţionează, deși acesta nu a fost prin nimic prejudiciat de procesul legislativ.
Verificarea constituționalității este etapa finală din parcursul legislativ al inițiativei cetățenești de revizuire a articolului 48(1) din Constituția României. Conform legii nr. 47/1992, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia.
Documentul poate fi citit integral Aici.
Sursa: Pro Vita București
Preluare: Ziaristi Online
REFERENDUMUL PENTRU ROMÂNIA preocupă atenția tuturor românilor care au acum ocazia să-și mărturisească atât credința cât și dragostea pentru copiii lor. Portalul Ziaristi Online a lansat rubrica TOTUL DESPRE REFERENDUM, pentru a vă ține la curent cu informări la obiect dar și cu dezinformările, manipulările și intoxicările care deja curg lanț.
Pingback: HAI LA REFERENDUM! Tot ce trebuie să facem ca să câștigăm, pentru România | Victor Roncea Blog