Triumful ediției Master Class Mariana Nicolesco dedicată Centenarului Marii Uniri. Mariana Nicolesco: «Gloria cântului, gloria Ţării» | Ziaristi Online

Triumful ediției Master Class Mariana Nicolesco dedicată Centenarului Marii Uniri. Mariana Nicolesco: «Gloria cântului, gloria Ţării»

Pe Esplanada Dunării mii şi mii de oameni au celebrat în cânt Centenarul Marii Uniri

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco – reunind aproape 100 de tinere talente din ţara noastră şi din multe alte ţări, artişti veniţi să-şi însuşească marile tradiţii ale artei cântului – au avut în acest an o semnificaţie extraordinară: celebrarea Centenarului Marii Uniri, a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei şi comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Gala Master Classes din seara de duminică 5 august a dat măsura nespusei bucurii a fiecărui artist de-a urca pe scena pe care acum 137 de ani debuta legendara soprană Hariclea Darclée. De nedescris era entuziasmul acestora, conştienţi de faptul că, îndrumaţi de-a lungul întregii săptămâni de o altă artistă fără egal, Mariana Nicolesco, îşi depăşiseră limitele şi puteau atinge performanţe la care aproape că nici nu visaseră până atunci. Iar publicul a ştiut să-i aplaude şi să-i ovaţioneze cu imensă căldură.

Au strălucit soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni şi başi din ţara noastră şi din Republica Moldova, din Armenia, din Polonia, din Austria, China sau Turcia în marele repertoriu liric, şi nimeni nu va putea uita vreodată cum artiştii români şi artiştii chinezi au cântat şi au dansat cu candoare şi cu un nestăvilit elan celebrul cântec Bagă Doamne luna-n nor. Tot de neuitat va rămâne – pe lângă alte splendide reuşite ale atâtora dintre tinerii participanţi – performanţa lui Onur Abaci, artist turc, trăitor la Viena, care cântă cu admirabilă virtuozitate nu ca un contratenor, ci ca un sopranist din alte secole, şi care pentru că s-a simţit atât de fericit la noi, e sigur că se trage, fără s-o fi ştiut, din turcii noştri.

Sâmbătă 4 august, pe Esplanada Dunării, a avut loc întâlnirea tinerilor artişti cu un numeros public brăilean, de peste zece mii de persoane înflăcărate de spiritul momentului, de splendoarea muzicii şi a interpretărilor, manifestarea confirmând cuvintele Marianei Nicolesco: «Gloria cântului, gloria Ţării».

Această sărbătoare, aşezată sub titlul Un an al Marilor Celebrări, a cuprins pagini emoţionante ale muzicienilor români, începând cu Pe-al nostru steag e scris Unire de Ciprian Porumbescu, Hora de Gheorghe Dima, Hora Staccato de Grigoraş Dinicu sau Dans ţărănesc de Constantin Dimitrescu, culminând cu Rapsodia Română nr. 2 de George Enescu, în timp ce la Hora Unirii de Alexandru Flechtenmacher, pe versuri de Vasile Alecsandri, cei peste zece mii de spectatori s-au ridicat spontan în picioare, iar celebra melodie a fost reluată în entuziasmul general.

Aplauze şi ovaţii au fost rezervate de public sopranei Irina Baianţ, mezzosopranelor Oana Andra şi Florentina Soare, tenorului Adrian Dumitru, baritonului Alexandru Constantin, başilor Andrei Nicoară şi Iustinian Zetea. Ei au fost magistral acompaniaţi de Maestrul Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului Darclée şi a Corului Filarmonicii George Enescu, într-un repertoriu cuprinzând, între altele, arii din opere de Rossini, Gounod, Bizet, sau din celebre musicals, pentru ca minunata serată să se încheie cu emblematicul Brindisi din La Traviata de Verdi cântat de mai multe ori la rând de toţi cei prezenţi, artişti şi public, deasupra tuturor ridicându-se vocea fără egal a Maestrei de Ceremonii a superbei celebrări, Mariana Nicolesco.

Manifestările Darclée au fost dintotdeauna dedicate în primul rând artei cântului şi muzicii, însă deopotrivă culturii în general, conferinţa susţinută în 3 august de Dr. Stephan Phoen relevând statura unor personalităţi brăilene de nivel naţional şi internaţional. Iar Centenarul Marii Uniri a fost onorat printr-un film documentar având ca fond muzical imnul revoluţionarilor de la 1848 care l-a inspirat pe tânărul George Enescu, la numai 15 ani; acesta l-a preluat spre a-l include în Suita română ce premerge minunata lui creaţie simfonică de mai târziu, Poema română. Momentul final al serii fiind dedicat geniului rossinian, ilustrat de interpretările Marianei Nicolesco.

Iar prestigiosul caiet-program al manifestărilor, prefaţat de celebra soprană, cuprinde texte remarcabile semnate de Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române: Românii şi România la Centenar, şi de Ionel Cândea, Membru Corespondent al Academiei Române, Directorul Muzeului Brăilei Carol I: Gânduri la o aniversare. Brăila 650.

«Nimic mai frumos, la acest Centenar al Marii Uniri, decât această emoţie şi această comuniune înălţătoare care ne-a fost oferită prin cânt», declara la finele minunatei serate Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Sursa: Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.