Primele imagini cu ceremonia de reînhumare a eroilor români căzuţi în războiul sfânt, la Cotul Donului. FOTO / INFO | Ziaristi Online

Primele imagini cu ceremonia de reînhumare a eroilor români căzuţi în războiul sfânt, la Cotul Donului. FOTO / INFO

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-0

romanii-la-stalingradAmbasadorul României la Moscova, neobositul cercetător şi diplomat Vasile Soare, continuă opera de omagiere a eroilor români căzuţi dincolo de Prut şi Nistru, în războiul sfânt de eliberare naţională şi salvare a ruşilor de comunism, informează Ziaristi Online care prezintă şi primele imagini de la evenimentul comemorativ de la Cotul Donului. Este vorba de eroi căzuţi în bătăliile de la la Gromki, Kalmîkovski, Raspopinskaia şi Orehov, conform plăcii comemorative.

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani

De Ziua Armatei Române, un mic sobor de preoţi militari români a oficiat, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Evenimentul s-a desfăşurat la Rossoşka, în Federaţia Rusă, transmite Radio Chişinău. Inaugurarea Cimitirului Militarilor Români de la Rossoşka a avut loc, prin osârdia ambasadorului Vasile Soare, anul trecut, tot de Ziua Armatei, după cum relatează şi MAE.ro (video MApN mai jos). O listă nefinalizată a eroilor români din acest cimitir poate fi găsită pe site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Ziaristi Online a prezentat şi publicat extrase din cartea cercetătorului basarabean Vasile Şoimaru dedicat tragicului eveniment: La Cotul Donului au murit 150.000 de romani din Armata Romana si 100.000 de romani din Armata ungara.

Ministerul român al Apărării a fost reprezentat ieri, la ceremonia de reînhumare a osemintelor a celor 594 de militari identificaţi în punctul de luptă Gromki, de o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava.

casti-romanesti-ale-eroilor-din-al-doilea-razboi-mondial“Astazi, 25 Octombrie, facem o reverență către trecut și către Armata Eroică. Către eroii și martirii neamului românesc, care au jurat să-și apere țara chiar cu prețul vieții, punând România mai presus de viața lor”, scrie distinsa doamnă Otilia Sava.

“Calde mulțumiri Excelentei sale, domnul ambasador Vasile Soare pentru întregul suport acordat în bunul mers al Ceremoniei de reinhumare. Ii multumesc, de asemenea, și pentru suportul neconditionat acordat Ministerului Apărării Naționale, concretizat în construcția primului Cimitir de Onoare al Eroilor Români căzuți în Bătălia de la Stalingrad”, a scris Otilia Sava, după prima ceremonie religioasă, mai restrânsă, desfăşurată pe 24 octombrie (două foto în baza).

Foto: E.S. Ambasadorul Vasile Soare

Foto: E.S. Ambasadorul Vasile Soare

“Astăzi trebuie sa ne gandim că eroii sunt pentru un neam ceea ce sfinții sunt pentru Biserică. Și că nu sunt veșnice decât neamurile care-și prețuiesc eroii și mormintele acestora.

Astăzi, de Ziua Armatei Române, am avut privilegiul să particip la Ceremonia de înhumare a eroilor români căzuți la datorie pe timpul Bătăliei de la Stalingrad, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Astazi, 25 Octombrie, am avut sfantul privilegiu de a îmbrățișa sicriul militarilor români care au murit departe de țară, departe de îmbrățișările mamelor și ale tuturor celor dragi, care s-au stins de dorul si de grija lor”, mai evocă secretarul de stat MApN Otilia Sava, o foarte bună comunicatoare, publicând şi fotografiile de mai jos, realizate de un coleg militar.

La manifestare au mai fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova, transmite MApN într-un comunicat.

“Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii”, se arată în comunicatul MApN.

Sursa: Ziaristi Online/  Foto: R.N.

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-1

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-2

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-3

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-4

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-5

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-7

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-10

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-11

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-9

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-12

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-13

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-10

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-14

cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-15 cotul-donului-2016-cimitirul-eroilor-romani-17

Documentare: https://cotuldonului.wordpress.com

1 comment

  1. Pingback: ROMÂNIA TRĂDATĂ | Vatra Stră-Română

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.