„Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!” | Ziaristi Online

„Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!”

Mitropolia Moldovei si BucovineiÎnceput de an bisericesc bogat în evenimente religioase

În ultimele cinci zile, județul Botoșani a fost gazda mai multor evenimente religioase: sfinţiri de locaşuri de cult, dar şi unele evenimente organizate în memoria Preafericitului Patriarh Teoctist. Evenimentele au avut loc cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea celui de-al cincilea patriarh al României, vrednicul de pomenire Părintele Teoctist Arăpaşu. La toate aceste evenimente a participat și Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Slujbă arhierească de sfințire la schitul păstorit de doi frați gemeni

sfintire-schit-alba-1

Primul eveniment a avut loc sâmbătă, 5 septembrie, la Mănăstirea Gorovei (Protopopiatul Dorohoi), unde credincioșii din zona Botoșanilor au participat în număr mare la slujba de sfințire a Casei monahale și a Paraclisului cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Românul și Acoperământul Maicii Domnului” de la Schitul Alba. Locașul din comuna Hudești are doar doi viețuitori – părintele Rafael și părintele Irinarh, frați gemeni și de mamă, și de călugărie. Acest lucru nu a fost însă un impediment pentru ca locașul monahal să se dezvolte în ultimii ani, cu multă trudă și credință.

Târnosirea a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care n-au lipsit arhim. Ioan Harpa, exarh de zonă Botoşani al Arhiepiscopiei Iaşilor, protos. Teofil Timișag, starețul Mănăstirii Gorovei, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani. La eveniment au fost prezente, de asemenea, oficialități locale și județene și centrale.

sfintire-schit-alba-3

Ctitoria ștefaniană a Mănăstirii Popăuți, resfințită de patru ierarhi

Popauti-sfintire-6-sept-2015 (187)

Istoria seculară a venerabilei vetre monahale Popăuți din Botoșani s-a îmbogățit duminica aceasta, 6 septembrie, cu un eveniment important: biserica veche a mănăstirii, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a fost resfințită. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, de Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La acest moment de sărbătoare au participat stareţi de la mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor, preoţi din zona Botoșaniului, oficialități locale și județene, precum şi 2000 de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că a avea haină de nuntă înseamnă, printre altele: „și faptul ca omul să se dezbrace de dorința de a-l domina pe celălalt cu orice preț, de a-l zdrobi pe aproapele, de a călca peste cadavre pentru a-și atinge scopul, de a-și impune indiferent de consecințe punctul de vedere în fața celuilalt, neavând capacitatea să asculte și opinia și viziunea lui. Omul fără haină de nuntă este cel care are conștiința propriei sale superiorități. A avea haină de nuntă înseamnă, în cele din urmă, a înțelege de ce Măria Sa Ștefan a zidit biserica Mănăstirii Popăuți în cinstea celor 10 000 de ostași moldoveni care au murit la Războieni pentru ca această țară să fie liberă, să fie creștină, să fie ortodoxă”.

Trei evenimente omagiale dedicate Părintelui Patriarh Teoctist, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere

Victoria-pomenire-7-sept-2015

Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost comemorat luni, 7 septembrie, în comuna botoșăneană Stăuceni, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere. Evenimentele au debutat la biserica din satul Victoria – ctitorie a patriarhului, cu un simpozion la care au participat ierarhi, preoţi, autorităţi locale şi centrale, credincioşi din zonă. Printre cei care au fost prezenți s-a numărat și PS Părinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a conturat chipul celui de al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum l-a cunoscut personal: „l-am considerat fiind un părinte bun, cu un chip luminos, cu multă dragoste față de oameni și față de slujitori, după modelul Sfântului Ierarh Nicolae. (…) A știut să păstorească cu multă înțelepciune și să pună în valoare darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu și darurile moștenite de la părinții săi trupești. Atât în vremurile de constrângere, în anii comunismului, cât și în anii de libertate, Părintele Patriarh Teoctist a știut să conducă Biserica, pentru ca slujitorii și credincioșii să poată să-și îndeplinească misiunea”

Pe tot parcursul simpozionului au fost prezentate secvenţe video din viaţa Patriarhului Teoctist. La orele amiezii, s-a mers la mormântul părinţilor vrednicului de pomenire ierarh: Dumitru şi Marghioala, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. Evenimentele de luni s-au încheiat cu o vizită la Casa Memorială a Patriarhului Teoctist din satul Tocileni.

„Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!”

sfintire-biserica-cimitir-si-hram-vorona_2

Evenimentele din acest început de an bisericesc au culminat cu hramul Mănăstirii Vorona, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie, când a avut loc și resfințirea bisericii din cimitirul mănăstirii. Slujba de târnosire și slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de trei ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.       Conform tradiţiei, cei peste 2000 de credincioşi prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că viitorul neamului nostru și temelia vieții creștine îl reprezintă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și nașterea de prunci: „Privim în aceste zile la tot ceea ce se întâmplă în lume și în Europa. În general ne întristăm și zicem că nu este bine să vină atâția străini la noi, să vină atâția străini în Europa, pentru că nu sunt creștini. Un mare bărbat al neamului nostru, după numele lui, mare pedagog și ministru, Simeon Mehedinți, a spus câteva lucruri parcă profeții pentru ziua de astăzi: «Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!». Și spunea acest lucru într-o perioadă în care în țară erau 8 milioane jumătate de români și se nășteau 300.000 de copii pe an. Acum suntem cel puțin de două ori mai mulți ca număr, însă nașterile de prunci au scăzut la jumătate – 180.000.”

Liturghie arhierească la Mănăstirea Sihăstria Voronei de sărbătoarea Sfântului Cuvios Onufrie de la Vorona

sfintire-biserica-cimitir-si-hram-vorona_3

Seria de manifestări s-a încheiat astăzi, miercuri, 9 septembrie, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, unde a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și PS Părinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătoririi celui de-al doilea hram al locașului, Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona, anul acesta împlinindu-se 10 ani de la canonizarea acestuia. Totodată s-a sfințit clopotnița mănăstirii.

Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona este cel mai mare sihastru al ţinuturilor botoşănene, vieţuitor al Schitului Sihăstria Voronei. Despre viaţa acestui cuvios părinte se cunosc foarte puţine amănunte, el voind să fie cunoscut lui Dumnezeu, iar nu oamenilor. Din unele însemnări de pe manuscrisele copiate de el şi de ieroschimonahul Nicolae, care a vieţuit împreună cu el, ştim că s-a născut în jurul anului 1700, în Rusia, probabil într-o familie nobilă. Racla cu sfintele sale moaşte a fost aşezată într-o firidă din pronaosul bisericii „Bunavestire” din Sihăstria Voronei.

Sursa: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei via Ziaristi Online

Sihastria-Voronei-sfintire-9-sept-2015-3

2 comments

  1. Pingback: FOTO/VIDEO "Alăptarea e Iubire" - un vernisaj emoţionant. Mariana Nicolesco, Paulina Popoiu, Iulia Grumăzescu, Doina Rizea, dr. Roxana Hristianovici şi prof. Ilie Bădescu despre fotografiile Cristinei Nichituş Roncea - Ziaristi Online | Zi

  2. Pingback: FOTO/VIDEO “Alăptarea e Iubire” – un vernisaj emoţionant. Mariana Nicolesco, Paulina Popoiu, Iulia Grumăzescu, Doina Rizea, dr. Roxana Hristianovici şi prof. Ilie Bădescu despre fotografiile Cristinei Nichituş Roncea-publicat de Vistor RONCEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.