Petre Tutea, haituit la Timisoara de urmasii tortionarilor bolsevicilor din anii ’50: Robert Doron Reisz, “garantat” de Plesu si Tismaneanu, cere ca Tutea sa fie sters din memoria colectiva | Ziaristi Online

Petre Tutea, haituit la Timisoara de urmasii tortionarilor bolsevicilor din anii ’50: Robert Doron Reisz, “garantat” de Plesu si Tismaneanu, cere ca Tutea sa fie sters din memoria colectiva

Petre Tutea de Mihai Oroveanu via Ziaristi OnlineUltimii adversari ai lui Petre Tutea. Un universitar din Timisoara, fost bursier al fundatiei lui Plesu, acuza: “Tutea a fost un nomenclaturist… legionar!”

Un grup de profesori ai Universitatii de Vest au lansat o scrisoare de protest ca urmare a propunerii inaintate de viceprimarul liberal al Timisoarei, Dan Diaconu, ca strada “Fara nume” sa fie redenumita “Petre Tutea”. Condusi de profesorul universitar Robert Reisz, universitarii timisoreni considera ca Petre Tutea poarta vina de a fi fost membru al “nomenclaturii legionare” cu “pozitie de decizie în guvernarea legionară” de 4 (patru) luni.

Important ganditor crestin contemporan, Petre Tutea a fost retinut de catre autoritatile comuniste in 1948 si a ramas in arest (abuziv, fara nicio condamnare) timp de cinci ani. La mai putin de trei ani dupa eliberarea sa, Tutea este arestat din nou, de acesta data sub acuzatia de “uneltire contra ordinii sociale” in ziua (premonitorie, poate) de 22 decembrie 1956. In ’57 este condamnat la 10 ani de inchisoare pentru ca apoi, dupa doar doi ani de temnita, sa fie victima unui nou proces politic, in urma caruia este condamnat la 18 ani de munca silnica. Isi petrece urmatorii 8 ani in mai multe puscarii comuniste, dintre care amintim Jilava, Bucuresti, Ocnele Mari si Aiud.

Ei bine, in ciuda gandirii eminamente crestine si – in consecinta – anticomuniste, dincolo de anii lungi de temnita grea, Petre Tutea nu este, ne zic universitarii tutelati de Robert Reisz, un simbol apt pentru Timisoara. Orasul revolutiei anticomuniste nu poate permite ca o strada a capitalei Banatului sa poarte numele unui “nomenclaturist legionar”, sustine fostul bursiei al Colegiului Noua Europa, fundatia patronata de Andrei Plesu.

Adevarul istoric

Statisticianul Reisz, sufletul epistolei anti-Tutea, vorbeste despre Petre Tutea si rolul sau in timpul guvernarii legionare. “Membru al nomenclaturii legionare, având poziții de decizie în guvernarea legionară, decide universitarul, ignorand cateva aspecte istorice edificatoare, teoretic relevante pentru un cadru didactic de la Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiintele Comunicarii.

Petre Tutea si-a inceput cariera guvernamentala in 1933 (ca referent in Ministerul Comertului si Industriei), iar in cursul aceluiasi an pleaca la Berlin ca atasat la Legatia Economica Romana. Se intoarce la minister, Ministerul Economiei Nationale, de aceasta data, in 1936 (in timpul guvernului liberal condus de Gh. Tatarascu) si conduce Biroul de publicații economice și propagandă. Anul 1940, ante-legionar, il gaseste la Ministerul Comertului Exterior, in functia de sef de sectie.

Cea mai importanta functie publica detinuta de Petre Tutea in timpul guvernarii legionare (ca, de altfel, oricand altcandva in timpul carierei sale) a fost de director in Ministerul Economiei Nationale. Pentru mai putin de patru luni, caci, dupa proclamarea statului national-legionar (6 septembrie 1940) Tutea va prelua initial functia de sef serviciu si, abia ulterior, director in cadrul Ministerul Economiei Nationale, pana la finalului anului fiind deja instalat in postul de sef de sectie la Ministerul de Razboi. Desigur, nu pe o filiera politica: Tutea a ramas in functie pana in 1944, in conditiile in care, dupa ianuarie 1941 toti legionarii au fost eliminati din aparatul de stat, iar majoritatea liderilor ramasi in tara au fost arestati.

Mai mult decat atat, dupa arestarea maresalului Antonescu in 1944, Petre Tutea este numit director de studii in cadrul Ministerului Economiei Nationale, functie pe care o detine pana in 1948 (deci, inclusiv in timpul guvernului Petru Groza) cand este arestat.

O confuzie terminologica jenanta

Dincolo de simpatiile politice personale, activitatea profesionala a ganditorului Petre Tutea nu a stat sub auspiciile apartenentei politice. Ne-o spune chiar filosoful, intrebat cum isi manifesta optiunile politice in timpul carierei sale guvernamentale: “Am fost inalt functionar de stat si ne erau interzise apartenentele politice. Dar am fost de dreapta”. Logic – dar si istoric sau politologic – lucrurile sunt foarte simple: In conditiile in care “nomenclatura” defineste totalitatea posturilor de conducere în organele de partid și de stat sau grupurile sociale cu prerogative excepționale în regimurile totalitare, Petre Tutea nu poate fi incadrat astfel. In primul rand, niciuna dintre functiile detinute nu a fost obtinuta pe o filiera politica. In al doilea rand, niciuna dintre functiile detinute nu poate fi asociata unui regim anume. O scurta trecere in revista a istoriei guvernelor inter si postbelice ne prezinta o realitate surprinzatoare pentru distinsii profesori de la Facultatea de Stiinte Politice din Timisoara: Tutea a ocupat posturi similare (intodeauna ca functionar public) in variate ministere din guverne liberale, taraniste, de uniune nationala, national-legionare, antonesciene si, culmea, comuniste.

Iata doar cateva aspecte demne de luat in calcul (poate pentru o viitoare erata) de catre profesorul Reisz, cel care intre 1999 si 2000 obtinea o bursa de cercetare de la Colegiul Noua Europa condus de filosoful Andrei Plesu. O bursa care nu viza – pare-se – cercetarea istoriei recente. Sau stapanirea macar unor termeni “de specialitate”.

Sursa: Expres Magazin via Ziaristi Online

Nota red: Tovarasul Robert Reisz este unul dintre “garantatii” amartaloiului lui Basescu, succesorul lui Brucan si al propriului tata,  V. I. Tismaneanu. Notam si facatura transferarii terminologiei comuniste catre alte regimuri si timpuri. Ne intrebam, fireste: pare ce-o fi fost tatal lui Reisz pe vremea adevaratei nomenclaturi, cea bolsevic-comunista, din care au facut parte familiile Plesu si Tismaneanu?

Amintim si alte atacuri de acelasi tip:

3 comments

  1. Pingback: Timişoara nu cedează presiunilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.