Notele informative si Angajamentul lui Laszlo Tokes, prezentate la lansarea cartii “Fereastra Serviciilor Secrete” de la Ramnicu Valcea | Ziaristi Online

Notele informative si Angajamentul lui Laszlo Tokes, prezentate la lansarea cartii “Fereastra Serviciilor Secrete” de la Ramnicu Valcea

Laszlo Tokes informator Securitatea Avo - Fereastra Serviciilor Secrete - Aurel RogojanLansare inedită de carte la Râmnicu Vâlcea, saptamana trecuta, sub semnătura generalului de brigadă (r) SRI Aurel Rogojan. Volumul “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” a fost lansat la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” în prezenţa a peste 100 de invitaţi, dar şi în prezenţa unui alt general, Iulian Vlad, nimeni altul decât fostul şef al Securităţii Statului în decembrie 1989, scrie Saptamana in Oltenia.

“Serviciile văd, ca şi noi, efectele dezastruoase ale guvernărilor din ultimii 30 de ani. Dar ele pot scruta şi neputinţa naţională, “hrănită” de planurile cinice ale marilor puteri, de presiunile şantajiste ale vecinilor şi de toleranţa noastră păguboasă la trădare, incompetenţă, corupţie. De la fereastra lor secretă, peisajul arată mult mai accidentat decât îl ştim, dar atât de clar, încât se zăresc, documentate de arhive, până şi contribuţiile otrăvite ale propriilor lor agenţi. Poate vreun onest proiect de ţară să ignore o asemenea geografie?”, s-a afirmat in cadrul lansarii. Poate cea mai interesantă afirmaţie făcută cu această ocazie este a generalului Vlad, care a mărturisit că a vazut pentru prima dată steagul românesc fără stema României socialiste la Budapesta, cu un an înainte de Revoluţie, în 1988, noteaza Curierul de Râmnic.

Adevarul informeaza: La evenimentul publicistic au participat mai multe cadre militare în rezervă sau retragere din SRI, printre care şi generalul (r) Iulian Vlad, cel care a condus Departamentul Securităţii Statului înainte de Revoluţia din 1989 (foto). În cadrul evenimentului, generalul în rezervă Aurel Rogojan a acceptat să răspundă mai multor întrebări adresate de conferenţiarul universitar Gabriela Russu Păsărin, aflată la Râmnicu Vâlcea în postura de moderator.

“Unii poate nu ajungeau la Focşani, ajungeau la Rahova”

Gen Iulian Vlad si Aurel Rogojan la Ramnic octombrie 2013 - Adevarul via Ziaristi OnlineIată ce a răspuns Aurel Rogojan întrebat fiind de ce s-a preferat ca persoane care au acţionat împotriva siguranţei naţionale să fie condamnate la închisoare pentru infracţiuni minore iar, ulterior, li s-a permis să ocupe funcţii de conducere, făcându-se trimitere la europarlamentarul Laszlo Tokes.

„Având în vedere nişte cazuri care sunt menţionate şi în carte, răspunsul poate fi cu mai multe direcţii. Nu în ultimul rând, a prevalat un sentiment umanitar. O condamnare pentru infracţiuni contra securităţii statului însemna o extraordinară pedeapsă privativă de libertate de 15 sau 20 şi ceva de ani. Invocarea unei infracţiuni minore era practic o aplicare a legii în nişte condiţii care nu duceau la acest efect. Ca să închei ideea, unii poate nu ajungeau la Focşani, ajungeau la Rahova”, a afirmat Rogojan.

În cartea sa, generalul (r) Aurel Rogojan prezintă o fotocopie după angajamentul eurodeputatului Laszlo Tokes, prin care acesta se obliga, în 1975, să nu mai aducă atingere securităţii statului român.

Autorul cărţii a acceptat să comenteze şi despre „sifonarea informaţiilor în presă” ori scurgerea controlată a unor informaţii. „Contraspionajul, dacă identifică un spion, nu-l arestează. În primul rând pentru că ar protesta Sindicatul Internaţional al Spionilor pentru lipsă de profesionalism. Unui spion, dacă este depistat, nu i se spune că a fost identificat, ci i se pun la dispoziţie sursele de informaţii dorite, acele informaţii care să dea aparenţa îndeplinirii misiunii lui şi, în acelaşi timp, să realizeze şi un punct de conjuncţie cu interesul statului pentru care el lucrează şi în acest fel se realizează ceea ce se cheamă un joc informativ. Vorbim despre o scugere de informaţii controlată în sens benefic. În alte situaţii, pot să existe lideri politici încorsetaţi şi constrânşi de persoane incomode de care nu se pot debarasa din menajeria lor şi atunci, un anumit tip de informaţie nu mai poate fi dată acestui beneficiar fiindcă ajunge acolo unde nu trebuie. Atunci, sigur, prietenii din presă, care sunt fraţii noştri de breaslă, mai scapă câte o informaţie şi trimit pe urma acestei informaţii organele de aplicare a legii. Este un mod de valorificare benefic care se face strict reglementar sub controlul comisiilor parlamentare în limita unor texte de lege şi a unor reglementări”, a spus Rogojan.

Cartea “Fereastra serviciilor secrete” (Editura Compania) a mai fost prezentată în alte opt oraşe ale ţării şi se are în vedere retipărirea ei întrucât toate exemplarele s-au vândut deja.

Surse: Adevarul, Saptamana in Oltenia, Curierul de Ramnic via Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.