Dorin Tudoran si generalul Aurel Rogojan despre scenariul lui Traian Basescu prin care, dupa desfiintarea ARD, va spulbera USL: “Litera Constitutiei” | Ziaristi Online

Dorin Tudoran si generalul Aurel Rogojan despre scenariul lui Traian Basescu prin care, dupa desfiintarea ARD, va spulbera USL: “Litera Constitutiei”

Sincere felicitări premierului Dan Voiculescu!

de Dorin Tudoran / Comentariu din 25 noiembrie

Liderii USL continuă să se întreacă în speculații referitoare la ce ar intenționa să facă președintele Traian Băsescu, dacă alianța lor câștigă alegerile parlamentare din 9 decembrie. Aceiași lideri (sau purtătorii lor de cuvânt ori de iluzii) vorbesc foarte apăsat despre sancțiunile care vor fi aplicate dlui Băsescu, dacă președintele nu-i va încredința încă o data dlui Victor Ponta formarea guvernului. Nu știu câtă bravadă, câtă inconștiență și câtă necunoaștere a cadrului legal se amestecă în această sporovăială electorală.

Bravadă pare a fi destulă, căci ea constituie unul dintre ingredientele tactice permanente ale USL. Inconștiență pare a fi și ea din belșug, fiindcă unii dintre liderii USL par a nu fi înțeles ce mână imensă de ajutor au dat acelora care i-au acuzat în vară de lovitură de stat, acuzație luată în serios nu doar la Bruxelles, dar și de alte cancelarii politice ocidentale. Necunoașterea cadrului legal însă s-ar putea dovedi aiuritoare. Cum tot aiuritoare mi se pare incapacitatea liderilor USL de a înțelege mesaje venite din partea unor oameni care numai de susținători ai președintelui Traian Băsescu nu pot fi bănuiți. Iată un exemplu.

Dl Aurel I. Rogojan a publicat în cotidianul.ro de luni, 12 noiembrie a.c., un articol care ar fi trebuit să trezească la realitate grupul de somnambuli din USL. Articolul intregral îl puteți citi aici. Acum, doar câteva citate:

“De câteva săptămâni, aproape în fiecare zi, citesc şi recitesc articolul 103 alin. (1) al Constituţiei României, care stipulează: <<Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.>>”

“În pofida clarităţii acestui text constituţional, în spaţiul comunicării publice se vehiculează, cu o nonşalanţă de neînţeles, că preşedintele României ar fi obligat <<să accepte candidatul propus>>. Propus de cine şi în ce temei?”

“Constituţia nu lasă loc vreunei propuneri, ci prevede un atribut exclusiv al preşedintelui României de <<a desemna>>, după <<consultarea>> partidului care a obţinut majoritatea absolută, sau a tuturor partidelor parlamentare, dacă majoritatea absolută nu există. <<A desemna>> presupune, în acest contex, indicarea sau numirea unei persoane considerate potrivite a îndeplini funcţia de prim-ministru. <<Consultarea>> înseamnă <<a întreba>>, <<a cere o părere>>, <<a te sfătui>>.”

“Să observăm, cu atenţie, ce mai prevede textul constituţional în discuţie. Prevede <<obţinerea majorităţii absolute>>. De către cine? De către <<un partid>>. Majoritatea este “majoritate”, cu 50 la sută plus unu, dar ca să fie <<absolută>>, cât ar trebui să fie procentul?

Este lesne de intuit că partidul cu majoritate absolută în Parlament este acela care deţine singur 50 la sută plus unu din mandatele parlamentare, şi nu totalul de mandate adjudecate în alianţa cu alte partide.

Preşedintele României nu desemnează premierul prin consultarea cu o alianţă de partide, care a obţinut majoritatea în Parlament, ci se consultă cu partidele, le ascultă părerile, deliberează şi indică persoana pe care o consideră potrivită şi care va purcede la negocieri prin care să-şi asigure susţinerea parlamentară a guvernului pentru care va solicita votul de încredere.

Oricât de mult ne displace Traian Băsescu, ceea ce-i stă în prerogativele sale constituţionale de preşedinte al României nu putem contesta.”

… Oricât de neplăcut este să ne reamintim că dl Aurel I. Rogojan este general de Securitate în rezervă și fost șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, șef al Securității pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, ce ne facem dacă dl Rogojan are totuși dreptate?

Îm mod sigur și în pofida oricărei trimiteri la textul Constituției și la prerogativele Președintelui, la vârful USL vor continua speculațiile în legătură cu felul în care va proceda președintele Băsescu, dacă USL câștigă alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Speculând și eu, mă întreb ce ar spune conducerea USL, dacă președintele — politician plin de umor, neocolit de cinism și capabil de a-și pune aliații și inamicii în situații dintre cele mai surprinzătoare — ar hotărâ să-l desemneze pe dl Dan Voiculescu să formeze guvernul. Singura certitudine este că dl Dan Voiculescu ar spune: “Da”. Firește, din patriotism. Și, cum bine știm, nicio soluție nu poate fi imorală, atunci când în joc sunt interesele patriei.

Iată doar unul dintre scenariile care ar putea dovedi cum poți să pierzi azi alegerile pe care le-ai câștigat ieri.

Deocamdată, însă, nimeni nu a câștigat nici alegerile din 9 decembrie, nici concursul televizat “Cine cunoaște Constituția pe care abia așteaptă să o schimbe?” Dar mi se pare evident “potențialul” multora dintre competitori de a pierde exact când câștigă sau de a câștiga concursuri care nu există în afara ecranului de televizor.

Cu alte cuvinte, există vreo speranță ca, după 9 decembrie, câștigătorii — oricare ar fi ei — să se dovedească mai preocupați de guvernare decât de propășirea scenaritei ca vocație de doi bani?

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.