Academicianul Dinu C Giurescu despre alegerile parlamentare din 2008, Unirea din 1918 dar mai ales despre prezent | Ziaristi Online

Academicianul Dinu C Giurescu despre alegerile parlamentare din 2008, Unirea din 1918 dar mai ales despre prezent

Despre Unirea din 1918 dar mai ales despre prezent

Care este starea opiniei publice în România anului 2008, membră a Uniunii Europene și în NATO?

1. 60% din alegători, adică peste 10.000.000, au socotit că nu este cazul să voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

2. Oficialităţile și mass-media și-au amintit de drapel și de patrie, la 1 decembrie. În rest, aceste realităţi definitorii nu prea sunt luate în seamă.

3. Ministerul Educaţiei și Cercetării a transformat istoria într-o dexteritate. În peste 90% din licee, istoria se predă 50 (cincizeci) de minute pe săptămână. Iar constrângerile impuse de M.E.C. au transformat manualele de istorie în texte documentar-tehnice. De doi ani încoace, istoria românilor nu mai figurează cu acest titlu ca materie de predare; manualul de clasa a XII-a este intitulat anodin „istorie„! Cei care au luat această decizie s-ar cuveni să fie popularizaţi nominal.

4. “Corectitudinea politică” – insistă repetat asupra demitizării istoriei naţionale în numele unei abordări critice. Alegerea zilei naţionale a României la 1 decembrie a fost chiar prezentată într-o emisiune TV ca o decizie luată în urma unor factori mai curând conjuncturali!?!

5. Arborarea tricolorului în afara unor zile oficiale ar fi probabil considerată, în virtutea aceleași corectitudini politice, drept o manifestare cu iz naţionalist (Nota VR – Chiar asa a considerat aberantul CNCD gestul lui Mihai Stoica de a flutura steagul Romaniei la meciul cu echipa de fotbal patronata de un agent al Ungariei, CFR Cluj). În Statele Unite ale Americii cetăţenii beneficiază de acest drept fără a fi bănuiţi de manifestări naţionaliste.

6. Un program politic menţionează desfiinţarea senatului. În 1946, legea electorală elaborată de Partidul Comunist Român a desfiinţat senatul, pentru a obţine un control mai eficace asupra Adunării deputaţilor. Rezultatul: Marea Adunare Naţională a devenit un for de ratificare a deciziilor conducerii P.C.R. și a executivului. Ne așteaptă cumva o evoluţie asemănătoare?

7. Se preconizează reducerea numărului de judeţe, între 7 și 12. După prefacerile ordonate de regimul comunist – raionarea teritoriului conform modelului sovietic – după revenirea la judeţe pe o altă bază însă, cele 7-12 judeţe preconizate acum ar șterge ceea ce a mai rămas din identitatea tradiţională a teritoriului și ar înlesni, evident, un control direct asupra autorităţilor locale.

8. În trecut: Revoluţia de la 1848-1849, Unirea Principatelor, Independenţa, întregirea statului, apărarea sa au fost obiectivele majore ale unor proiecte naţionale, susţinute de toţi factorii politici, dincolo de divergenţe și ciocniri.

Peste 10.000.000 de persoane din România zilelor noastre nu s-au prezentat la vot la 30 noiembrie 2008. Mai există un proiect naţional și obiective în stare să-i facă pe cetăţeni să se intereseze de viitorul ţării lor și al copiilor lor?!

P.S. La numărătoarea din 30 noiembrie 2008, numai 24% din tinerii între 18-29 ani au votat.

Un Remember Roncea Ro de la Revista Clipa: Articol scris de Acad. Dinu C. Giurescu la Rubrica Istoria Clipei in Decembrie 2008

Nota Victor Roncea: Ce va fi in 9 decembrie 2012?

Nota Ziaristi Online: Ca intotdeauna, portalul nostru va fi alaturi Profesorului Dinu C Giurescu, in lupta sa neobosita, dusa zi de zi, pentru apararea valorilor nationale.

Foto cu prof Dinu C Giurescu: Cristina Nichitus Roncea

1 comment

  1. Pingback: Academicianul Dinu Giurescu, la 88 de ani! TVR l-a omagiat printr-o emisiune cenzurată cinci ani: Mărturii pentru viitor. VIDEO-publicat de Victor RONCEA in Ziaristi Online - RadioMetafora.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.