Istoricul Ioan Scurtu despre cincinalul in opt ani al lui Basescu: “România a devenit o ţară-slugă; nu mai are o politică externă, este o anexă, un stat periferic al UE” | Ziaristi Online

Istoricul Ioan Scurtu despre cincinalul in opt ani al lui Basescu: “România a devenit o ţară-slugă; nu mai are o politică externă, este o anexă, un stat periferic al UE”


de

Istoricul Ioan Scurtu (foto in centrul imaginii) a vorbit recent pentru publicatia Ghimpele despre statutul României în cadrul Uniunii Europene în contextul în care, în ultima perioadă, tot mai multe critici din partea oficialilor europeni s-au abătut asupra României. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale, peste jumătate dintre români îşi doresc întoarcerea la comunism, ca urmare a ultimelor evenimente din sfera politică. Portalul Ziaristi Online considera oportuna republicarea opiniilor pertinente ale prof univ dr Ioan Scurtu, preşedintele Secţiei de Istorie a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Istoricul comentează mai jos veridicitatea sondajului in cauza si se exprima asupra statulului Romaniei in lume dupa 1989 si in ultima perioada.

“Întoarcerea la comunism este imposibilă. Comunismul este o utopie. Marx zicea că societatea comunistă este acea societate în care se realizează principiul de la fiecare după munca sa, fiecăruia după necesităţi, or, aşa ceva nu se va putea întâmpla niciodată. Dacă e vorba de acel socialism căzut după 1989, sigur că mulţi oameni au în vedere aspectele privind siguranţa locului de muncă, a salariului, asistenţei medicale gratuite, a burselor pentru studenţi şi elevi, locurile la odihnă şi tratament şi multe altele. Sigur că nu au în vedere imposibilitatea de a se exprima, de a se întruni, de a vorbi oamenii politici.

Eu nu cred în veridicitatea acestui sondaj cu dorinţa oamenilor de a se întoarce la comunism în proporţie de 53%, dar sunt aceste aspecte care, sigur, mai ales pentru cei în vârstă generează o anumită nostalgie. A fost o perioadă, din 1960 până în 1987, când România a fost o voce pe plan internaţional şi un timp a fost un centru de dezbatere şi propunere a unor soluţii privind rezolvarea unor probleme grave ale omenirii, cum ar fi să zicem relaţiile între Israel şi Egipt, problema încetării războiului din Vietnam şi multe altele. Sigur că atunci România era o voce distinctă şi apreciată.

După 1989, România nu mai are o reală politică externă,  a devenit un fel de anexă atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul Uniunii Europene, unde liderii noştri politici se străduiesc să facă frumos ca să nu cumva să fie criticaţi şi apreciaţi greşit că nu sunt orientaţi spre Occident, spre democraţie şi spre economie de piaţă. Nu doar ultimele evenimente generează această situaţie pentru România, ci evenimentele în general de după 1989.

Acum, sigur că evenimentele recente arată limpede care este reacţia Uniunii Europene faţă de România, adică o ţară periferică, o ţară căreia trebuie să i se dea un extemporal în 11 puncte la care premierul trebuie să răspundă foarte concret şi aplicat, o ţară care trebuie să respecte nişte indicaţii care transced celor care se aplică altor ţări, ca de exemplu faptul că trebuie să se prezinte 50% plus unu din numărul alegătorilor cu drept de vot la referendum şi multe altele.

Nu e vorba doar de ultimele zile, este vorba despre statutul internaţional al României care este unul cu totul periferic, o ţară care are o atitudine de slugă, aş zice, faţă de mai marii lumii, fie că se găsesc la Bruxelles, fie că se găsesc la Washington. Aş spune că relaţiile din ultimul timp dezvăluie în faţa opiniei publice adevăratul statut al României în cadrul Uniunii Europene. Până acum era înfăşurată în vorbe frumoase. Acum se vede limpede că Uniunea Europeană tratează România ca pe un stat periferic, ca pe o anexă a marilor puteri şi care trebuie să execute tot ceea ce i se cere, chiar dacă ceea ce i se cere transcede prevederilor, regulilor, normelor stabilite chiar de Uniunea Europeană.”

Sursa: Ghimpele

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.