VIDEO. Eugen Tomac a prezentat bilantul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni la Chisinau: “Raman alaturi de Basarabia!” | Ziaristi Online

VIDEO. Eugen Tomac a prezentat bilantul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni la Chisinau: “Raman alaturi de Basarabia!”

“Raman alaturi de Basarabia, basarabeni si romanii de pretutindeni!”, a fost mesajul secretarului de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni Eugen Tomac, care si-a prezentat bilantul, vineri, la Chisinau, si si-a anuntat indirect demisia, amintind ca fluturasul sau de campanie din urma cu patru ani a avut ca deziderat anuntat sloganul “Basarabia, cetatenia este dreptul tau!”. In calitate de secretar de stat al DRP, unul dintre primele sale acte a fost tocmai inlesnirea procesului de redobandire a cetateniei romane de catre romanii deposedati abuziv de ea ca urmare a ocuparii Basarabiei si a nordului Bucovinei de catre trupele NKVD si ale Armatei Rosii a URSS. In cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Chisinau, transmisa in direct de Privesc.eu si prezentata integral mai jos, istoricul Eugen Tomac a anuntat si faptul ca va comemora 200 de ani de la raptul asupra Basarabiei in mijlocul romanilor din Statele Unite ale Americii, informeaza Ziaristi Online Ro. Eugen Tomac pleaca din functia sa nu fara a lasa in urma un document de mare valoare, cu speranta ca va fi luat in seama de noii guvernanti: Proiectul Strategiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.

De la Chisinau, Unimedia.md transmite:

Eugen Tomac părăsește postul de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Decizia a fost luată în legătură cu schimbarea guvernării la București. În acest context, astăzi, 11 mai, Tomac a prezentat la Chișinău un bilanț al activității sale de aproape 4 ani în special în ceea ce ține de relațiile cu Republica Moldova.

„Acum 4 ani, am hotărât să mă însciu în campania electorală din 2008, venind cu proiecte îndrăznețe, astfel ca relația României cu comunitatea românească de peste hotare să cunoască o nouă dimensiune. Recent, la București, a avut loc o schimbare de guvernare, o schimbare democratică. Eu am venit cu o echipă și voi pleca cu ea, dar înainte de a pleca din fruntea DRP, am considerat firesc să prezint un scurt raport al activității mele.

Chiar dacă nu voi mai fi secretar de stat, voi rămâne aproape de românii din Republica Moldova, voi încerca să contribui la tot ceea ce consider că e necesar pentru ca românii de pe ambele maluri de Prut să se cunoască cât mai bine. Sunt foarte multe lucruri de făcut, dar plec cu sufletul împăcat , pentru că știu care erau relațiile acum 4- 7 ani între cele două state și sunt extrem de încrezător în perspectivele foarte frumoase ale acestor relații”, a declarat Tomac în debutul conferinței de presă.

Potrivit lui, printre principalele realizări ale DRP în anii 2009 -2012 se numără: modificarea și completarea  Legii cetățeniei române, reducerea termenului de verificare a dosarului până la 5 luni, suplimentarea numărului de burse de studii pentru studenții din Republica Moldova de la 2.150 la 5000, donarea unui milion de cărți în limba română pentru școlile și bibliotecile din RM. editarea a peste 460 de mii de manuale de istorie a românilor și istorie universală pentru învățământul preuniversitar din țara noastră, desfășurarea programului de tabere „Arc”.

De asemenea, în această perioadă, la inițiativa și cu suportul DRP au fost organizate un șir de activități: Primul Forum al autorităților locale din ambele țări, Forumul Internațional al jurnaliștilor români, derularea programului „Guvernul României îți dă o carte”, organizarea Forumului Românilor de Pretutindeni și multe altele, școli de vară, etc.

Eugen Tomac se arată încrezător că proiectele inițiate de el vor fi continuate și de noul guvern de la București. „N-aș  vrea să dramatizez lucrurile, eu sper ca actualul guvern să continuie proiectele începute de guvernele Boc și Ungureanu. Nu văd motive să existe o altă abordare în relațiile cu RM. Pentru politica externă  a României,  relația cu RM  a fost și este o prioritate și eu sper să fie așa în continuare ”, a spus Tomac.

Acesta nu oferă detalii referitor la activitățile sale de viitor. „Sunt multe proiecte în care mă regăsesc. Cert e că formațiunea politică din care fac parte a intrat în opoziție și mi se pare firesc să mă retrag și eu în opoziție”, a conchis acesta.Amintim că Eugen Tomac a fost candidat din partea PDL la alegerile parlamentare din România din toamna 2008, în Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, unde a candidat pentru un fotoliu de deputat reprezentând românii din Europa de Est și Asia. Nu a primit calitatea de deputat, deși a obținut cele mai multe voturi.  În ianuarie 2009, a fost numit secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Ca urmare a înfiinţării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, este numit secretar de stat pentru românii de pretutindeni la data de 26 ianuarie 2010. Tomac s-a născut în Basarabia şi este doctorand al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti.

Departamentul  pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni are drept misiune elaborarea politicilor și punerea în operă a acțiunilor ce vizează întărirea legăturilor dintre România și românii de pretutindeni. În întreaga lume există peste 10 milioane de vorbitori de limbă română.

Foto Eugen Tomac cu Dumitru Matcovschi si Dorin Chirtoaca: elldor.info

Vedeti si doua reportaje video din urma cu patru ani:

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.