Ce a omis Adevarul sa spuna despre discursul generalului Vlad de la Cluj: “Tradatorii sunt inca in pozitii publice”. VIDEO | Ziaristi Online

Ce a omis Adevarul sa spuna despre discursul generalului Vlad de la Cluj: “Tradatorii sunt inca in pozitii publice”. VIDEO

Bianca Felseghi de la Ora de Cluj despre lansarea cartii Fereastra Serviciilor Secrete a colaboratorului sau apropiat Aurel Rogojan: Generalul Iulian Vlad, fost şef al Securităţii, le-a mulţumit la Cluj ofiţerilor şi informatorilor pentru “actele patriotice”

Nota Ziaristi Online: Atat Adevarul cat si alte “organe” de presa care au preluat stirea au omis exact esentialul discursului generalului Iulian Vlad, si anume: “Cartea se refera si la umbrele aruncate peste istoria noastra recenta de catre vanzatori de neam si de tara. Unii inca in pozitii publice. Din care, loviti de amnezii, se straduiesc sa-si amane judecata faptelor pana la scadenta istoriei.” Mai este de adaugat ca la manifestarea in cauza s-a agitat si un reporteras de la Evenimentul Zilei, care contrazicea afirmatiile istoricului american Larry Watts si ale ofiterilor care au instrumentat “defectiunea” lui Ion Mihai Pacepa, inclusiv a generalul Iulian Vlad, responsabilul de caz, sustinand cu aplomb ca Pacepa este “omul americanilor” si nu agent sovietic. Amuzant cum previziunile colegului nostru Victor Roncea s-au materializat intocmai. Spre edificare cititi: Filiale ale serviciilor de informatii antiromanesti in presa din Romania: Adevarul si Evenimentul Zilei. Cazul Pacepa, Patriciu, Sorin Rosca Stanescu si alti colonei

 

ORADECLUJ. Fostul şef al Departamentului Securităţii Statului din perioada 1987-1989, general-colonel (r) Iulian Vlad, le-a mulţumit zecilor de “camarazi” care s-au adunat miercuri la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj cu ocazia lansării unei cărţi scrise de fostul său şef de cabinet, generalul (r) Aurel Rogojan. În vârstă de 80 de ani, generalul Vlad a vorbit despre un “transfer al memoriei trăite, din mintea veteranilor în patrimoniul de cunoştinţe publice”.

“Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” este volumul a cărui lansare a mobilizat, în sala “Ioan Muşlea” a BCU, circa două sute de clujeni, majoritatea pensionari, care au făcut parte din Securitate şi din SRI. Volumul scris de Rogojan vorbeşte, în circa 600 de pagini, despre momente-cheie ale activităţii serviciilor secrete româneşti din ultimii 40 de ani, actualizate până în iunie 2011. Cartea a fost prezentată de profesorii universitari Doru Radosav, directorul BCU, şi Vasile Puşcaş, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al UBB.

Prezenţa generalului Iulian Vlad a fost însă principalul motiv al participării masive de ofiţeri în rezervă şi în retragere, lucrători ai poliţiei politice din timpul regimului comunist. Numit în permanenţă “ministru”, Vlad a fost aplaudat şi le-a dat autografe pe cartea generalului Rogojan foştilor săi subordonaţi, care au stat la coadă, disciplinaţi, mai bine de o oră.

“Sunt aici de faţă foşti combatanţi pe fronturile nevăzute ale apărării României, ale căror merite, ce nu pot fi specificate, au fost de importanţă hotărâtoare pentru păstrarea unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Privesc în sală şi nu pot să nu reconstitui din memorie şi să nu dau o înaltă apreciere pentru dăruire şi abnegaţie unor ofiţeri, camarazi de-ai mei, astăzi în rezervă sau în retragere, care vor face întotdeauna cinste tradiţiei tagmei informaţiilor şi contrainformaţiilor”, a spus generalul Vlad, care a vorbit ultimul.

Într-un discurs citit de pe foi şi folosind un limbaj care a transportat auditoriul direct în anii ’80, generalul Vlad le-a mulţumit şi informatorilor. “Doresc să elogiez contribuţia la fel de preţioasă a combatanţilor indirecţi, cetăţeni demni şi mândri ai acestor locuri, fără ale căror acte patriotice benevole niciun serviciu de informaţii naţionale nu şi-ar fi putut duce la îndeplinire misiunea sa“, a spus fostul şef al Securităţii ceauşiste.

La prezidiu, în afară de generalul Vlad şi de profesorii Puşcaş şi Radosav, s-au mai aflat autorul cărţii – generalul (r) Aurel Rogojan, generalul (r) Adrian Bărbulescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) din SRI, şi colonelul (r) Adelina Palade, fostă şefă a Departamentului Comunicare din SRI.

Discursul generalului Vlad, considerat unul dintre personajele cheie ale Revoluţiei din 1989, poate fi vizionat mai jos. El a refuzat şi de această dată să acorde vreun interviu sau să răspundă unor întrebări, chiar dacă presa a fost reprezentată numai de trei ziarişti, unul de la “Evenimentul zilei” şi doi de la OradeCluj.ro.

Potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu, generalii Iulian Vlad, şeful Securităţii, şi Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major, ar fi împiedicat, prin ordinele date în 22-23 decembrie 1989, izbucnirea unui război civil. Vlad a fost arestat în 31 decembrie, fiind condamnat ulterior la 25 ani de închisoare, pentru implicarea sa în represiunile de la Timișoara și București. A stat închis la Jilava timp de 4 ani.

Sursa, Foto si Video: Bianca Felseghi / Ora de Cluj

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.