Fereastra Serviciilor Secrete, la Targu Mures si Cluj, cu generalii Iulian Vlad si Aurel Rogojan si publicistii Victor Roncea si Petru Romosan | Ziaristi Online

Fereastra Serviciilor Secrete, la Targu Mures si Cluj, cu generalii Iulian Vlad si Aurel Rogojan si publicistii Victor Roncea si Petru Romosan

Generalul Iulian Vlad (ex DSS), la Cluj

Generalul colonel în rezervă Iulian Vlad, fost secretar de stat şi şef al DSS (Departamentul Securităţii Statului) se va afla la Cluj cu ocazia Simpozionului Istorie şi Adevăr despre Serviciile Româneşti de Informaţii. Evenimentul va fi organizat de Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi retragere din Serviciul Român de Informaţii, Filiala Cluj, în colaboare cu Biblioteca Central Universitară Lucian Blaga, pe data de  7 decembrie 2011, de la ora 12, în sala Ioan Muşlea a BCU. Alături de Iulian Vlad se vor afla la Cluj şi publicistul Victor Roncea şi generalul de brigadă Aurel Rogojan, care îşi va prezenta cartea “Fereastra Serviciilor Secrete – România în jocul strategiilor globale.

Foaia Transilvana

Eveniment editorial la Târgu Mureș: „Fereastra serviciilor secrete”

Generalul de Bg. S.R.I. (rz.) Aurel I. Rogojan, va fi prezent la Târgu-Mureș pentru a-și lansa noul său volum

de Nicolae Balint

 ”Anul 1990 i-a prins pe mulţi cu importante lichidităţi. Nu erau neapărat persoane din înalta nomenclatură, ci îndeosebi oameni care – spun ei – s-au descurcat. […] Posesorii de lichidităţi erau permanent în căutare de oameni siguri, pe care să se poată bizui la punerea pe picioare şi la promovarea afacerilor. Oferta cea mai preţioasă o constituiau foştii ofiţeri de Securitate, apreciaţi ca discreţi, conştiincioşi, modeşti în pretenţii şi disciplinaţi, devotaţi, capabili să înfrunte riscuri şi deprinşi să rezolve situaţii critice. Alianţa puterii economice în curs de afirmare cu „excomunicaţii“ din lumea informaţiilor secrete a stat la baza multor reţete de succes în afaceri, dar a cunoscut şi evoluţii la limita legii ori care s-au constituit în riscuri şi pericole pentru legalitate. Mai cu seamă acolo unde au interferat reţelele internaţionale ale crimei organizate conduse de falşi masoni dar veritabili mafioţi. După două decenii de continuă deconspirare, supuşi permanent blamului public, suspectaţi de toate relele societăţii şi imperfecţiunile democraţiei, „securiştii“ au devenit imuni. Campania dusă împotriva lor nu face decât să le crească mai departe cota. Aşa s-a ajuns ca valoarea securistului să nu mai poată fi cuantificată. Azi, cine se respectă în România are propriul său securist. Bibelou, mascotă ori talisman!

Generalul de Bg. S.R.I. (rez.) Aurel I. Rogojan va lansa pe 6 Decembrie, la Târgu-Mureș, volumul “Fereastra serviciilor secrete – România în jocul strategiilor globale”. Este o carte de excepție care a stârnit deja aprinse controverse și polemici. La eveniment vor fi prezente publicațiile „Zi de zi” și „Ziarul de Mureș”, Editura „Compania” din București, numeroși invitați surpriză.

O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca dumneavoastră

Vreţi, dar mai presus de orice, sunteţi pregătiţi să înţelegeţi şi să acceptaţi ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 20 de ani? Autor prolific, incitant şi incomod, Aurel I. Rogojan, general de brigadă S.R.I. (în rezervă) – care a acordat recent un interviu cotidianului ”Zi de Zi” – vă oferă un răspuns prin intermediul acestei cărți de excepție. Unul pertinent, curajos, documentat şi foarte bine argumentat. Depozitar al unor secrete bine păzite, generalul Rogojan consideră că a venit timpul să ”tragă puțin vălul” așternut, astfel încât cititorul să-și facă o idee și să înțeleagă ce s-a întâmplat cu România ultimilor ani. Multe dintre personajele nominalizate de autor în această carte, trăiesc. Și trăiesc chiar foarte bine. Sunt printre noi și ne dau azi lecții de morală și anticomunism. Cu circa 60 de ani în urmă, părinții lor, veniți cu tancurile sovietice, ne dădeau lecții de marxism. Ciudată mai poate fi uneori istoria…

Din cuprinsul volumului

Tismăneanu şi Patapievici: sub zodia noilor cominformişti • Destructurarea Securităţii şi profitul economic al acestei afaceri politice • Serviciile secrete româneşti după 1989 sau Dintr-o reformă în alta • Ofiţerii U.M. 0110 «anti-K.G.B.» – primii disponibilizaţi din S.R.I. • «Apropierea intelectualilor» • Gogu Rădulescu şi «loja de la Comana» • Evenimentele din iunie 1990 – corolar al loviturii de stat militare din decembrie 1989 • Pacepa: secret, real, imaginar…• Întâlniri cu Perfidul Albion: Intelligence Service în România • Şcoala de la Păltiniş • Delirul maghiar: propagandă, spionaj şi extremism pentru «Ungaria Sfântului Ştefan» • «Ungaria» din inima României – file din cronologia proiectului neorevizionist «Autonomia Ţinutului Secuiesc» • Iugoslavia versus România în războiul din umbră.

Cine este Aurel I. Rogojan

Aurel I. Rogojan, general de brigadă S.R.I. (rez.), este născut la data de 5 noiembrie 1949 în Incești, județul Bihor. A absolvit în 1970, ca şef de promoţie, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, arma informaţii, specializarea contraspionaj. În 1973 a absolvit şi Facultatea de ştiinţe juridice a Universităţii Bucureşti, iar în 1976 cursuri postuniversitare în specializările „criminologie” şi „psihopedagogie”. Între 1977 – 1985, a fost șeful de cabinet al secretarului de stat în Ministerul de Interne (din 1984, adjunct al ministrului de interne, iar din 1987 ministru secretar de stat și șef al Departamentului Securității Statului), generalul colonel Iulian Vlad. Evenimentele din decembrie 1989, l-au găsit pe Aurel Rogojan la comanda Serviciului Independent Secretariat-Juridic al Departamentului Securității Statului. S-a aflat neîntrerupt în activitate între anii 1970-2006. Timp de aproape două decenii, a desfăşurat, concomitent cu activitatea specifică, şi activitate didactică în instituţiile ce pregătesc cadre din domeniul informaţiilor şi contraspionajului. Pe lângă articole, interviuri şi conferinţe apărute în presă, a publicat o serie de lucrări în regim de „informaţii clasificate”, precum şi volumele 1989. Dintr-o iarnă în alta. România în resorturile secrete ale istoriei” (Editura Proema, Baia Mare, 2009) si “Fereastra serviciilor secrete. Romania in jocul strategiilor globale” (Editura Compania, București, 2011). Este coautor al lucrărilor ”Servicii secrete străine. Retrospectivă şi actualitate. Interferenţe în spaţiul românesc”, împreună cu Marian Ureche (vol. 1 şi 2, Editura Paco, Bucureşti, 1999-2000), iar împreună cu Traian-Valentin Poncea, ”Servicii secrete din Ungaria” (Editura Academiei Naţionale de Informaţii, Bucureşti, 2003),”Spionajul ungar în România” (Editura Elion, Bucureşti, 2007), ”Istorie, geopolitică şi spionaj în Balcanii de Vest (Editura Proema, Baia Mare, 2009).

Nicolae Balint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.