Corneliu Vlad: Prima sfidare a lui Putin III | Ziaristi Online

Corneliu Vlad: Prima sfidare a lui Putin III

Prima sfidare a lui Putin III: Asia

de Corneliu Vlad

Ca premier in functie, ca viitor presedinte si ca lider nr. 1 al Rusiei de la inceputul secolului XXI Vladimir Putin se grabeste sa anunte ce va face Federatia Rusa in lume, prin revenirea sa la Kremlin. Imediat ce s-a stiut cine va fi viitorul sef al statului rus, Putin a tras doua salve cu rasunet: 1. A lansat proiectul de Uniune Economica Eurasiatica (UEE) si 2. A concretizat, impreuna cu liderii de la Beijing, Parteneriatul strategic ruso-chinez, proclamat de mai multa vreme, dar abia de acum inainte cu adevarat in faza operativa.

Doua deschideri cu aceeasi finalitate: stabilitatea si modernizarea Rusiei (stabilitate, nu stagnare, a tinut sa precizeze, din nou, actualul presedinte, Medvedev).

UEE nu se prezinta doar ca o simpla sicana la adresa UE, asa cum Organizatia de la Shanghai s-a vrut (si poate se mai vrea) un pandant al NATO. UEE nu e nici un nou construct formal si doar pentru spatiul postsovietic, un fel de inlocuitor al CSI, care si-a cam indeplinit rolul istoric – acela de a permite un „divort amiabil” intre fostele republici unionale sovietice. Daca se va crea dupa gandul lui Putin, UEE are sansa de a se impune ca un nou centru de putere mondiala. Iar prin rolul preeminent in Uniune al Moscovei, Rusia isi va recupera prestigiul si autoritatea internationale, catastrofal prabusite prin dezmembrarea URSS. Se va debarasa de complexul cetatii asediate, asigurandu-se de o vecinatate imediata de incredere reciproca si conlucrare efectiva, cerinta atat de necesara dupa inaintarea NATO si UE spre Est. In sfarsit, prin proiectul sau eurasiatic, Putin arata ca nici SUA – cu care relatiile sunt intr-o resetare prelungita si nu prea concludenta, si UE – care are propriile sale probleme, nici Occiderntul, in general – care se confrunta cu criza mondiala, nu sunt neaparat parteneri prioritari ai Rusiei in efortul sau de modernizare.

Modernizarea a fost si un obiectiv de seama al vizitei in China, unde s-au pus bazele unei cooperari energetice –si nu numai – de amploare si de perspectiva. „Nici un contract energetic de acest gen nu a fost inca semnat in lume” – scrie un comentator la RIA-Novosti. In plus, Rusia nu va mai depinde, ca pana acum, de livrarile energetic catre Europa, caci RP Chineza este oricand gata sa primeasca exportul rusesc de gaze. Si China nu mai este un partener de neluat in seama de programul de modernizare a Rusiei. „Noi detinem in continuare tehnologii mai avansate decat chinezii. Dar nu suntem in stare sa oferim economiei reale aceste tehnologii din cauza cheltuielilor ridicate de implementare: sa nu uitam ca multe intreprinderi dispun de instalatii ajunse intr-un grad avansat de uzura. Si nici sa concuram cu chinezii pe linie de productie nu putem”, explica Mihail Korpov, decan al Institutului pentru tarile Asiei si Africii. El sustine ca pentru Rusia cea mai buna varianta este lansarea unor linii de productie in China dupa proiecte rusesti.

In fata planurilor Moscovei de deschidere catre vecinatatea imdediata si Asia, Occidentul va trebui sa reactioneze, cu o politica mai dinamica si mai imaginativa fata de Rusia, care-si sporeste atuurile in dialogul sau international. (Inforusia.ro)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.