ASPECTE. Putin e „dracul pe care-l stii” | Ziaristi Online

ASPECTE. Putin e „dracul pe care-l stii”

Putin e „dracul pe care-l stii”

de Corneliu Vlad

O vorba populara la rusi e ca daca tot trebuie sa ai de-a face cu dracul, macar sa fie un drac pe care-l stii. „Dracul pe care-l stii” e si un titlul aparut in publicatia moscovita „Russia Profile” despre iminenta revenire a lui Putin la Kremlin. Ideea comentatoriilor rusi, dar si a unora din afara Rusiei, e ca pe Putin il cam stim cu totii. Il stim, dar cel putin in doua ipostaze. Cea din primul mandat prezidential, 2000-2004,cand a stopat prabusirea statului rus si a intins o mana prietenoasa partenerilor externi, si cea din 2004-2008, cand a aratat clar, inclusiv discursul de la Munchen si prin razboiul din Georgia, ca Moscova are interese de aparat peste care nu se poate trece si Moscova face orice pentru a le apara.

Deci, il stim dar nu-l stim pe Putin. Cum va fi el in al treilea, poate si in al patrulea mandat la Kremlin? Greu de spus. Daca situatia in lume – sau in Rusia – s-ar inrautati, spune comentatorul rus Feodor Lukianov, s-ar putea sa vedem un alt Putin, unul cum n-a mai fost pana acum. E o opinie extrema, desigur, care pune raul in fata. Caci Putin este totusi suficient de previzibil pentru a nu starni chiar panica in Occident. Un Occident care se declara dispus, chiar daca nu neaparat entuziasmat, sa colaboreze cu el. Intr-o naivitate care-i este aproape caracteristica in ce priveste realitatea rusa, Occidentul l-ar fi preferat pe Medvedev, considerat mai maleabil, desi Putin declarase, inainte de presedintia lui Medvedev, ca nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii ca acest presedinte ar putea fi unul mai facil de influentat. Sa nu uitam ca razboiul din Georgia l-a aflat ca sef al statului rus pe Medvedev si ca, in aceasta calitate, declara chiar el, el a decis atunci totul. Oricum – o paranteza – Medvedev n-a excelat in politica externa, Rusia n-a castigat nimic in lume sub presedintia lui. Ideea lui despre o noua arhitectura europeana, un Helsinki II, lansata cu multa pompa, a fost un fiasco. In rest, Medvedev a dat si el impresia, ca si Obama, ca e preocupat  mai  degraba de Asia decat de Europa.

In schimb, Putin se arata a fi atent si preocupat de ambele spatii geopolitice continentale din „vecinatatea sa imediata”.

Cum vor merge mai departe relatiile Rusiei cu lumea e greu de spus si pentru ca nu se stie care vor fi principalii sai interlocutori in anii ce vin. Merkel, Sarkozy, Cameron, Belusconi, poate si Obama, s-ar putea sa paraseasca, intr-un an-doi, puterea. Oricum, Putin, si viitorul lider suprem chinez, tovarasul Xi, vor fi doi lideri mondiali certi, pentru ani buni. (Inforusia. ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.