Atacul maghiar asupra inimii Romaniei | Ziaristi Online

Atacul maghiar asupra inimii Romaniei

Bine v-am regasit! Daca ati crezut vreo clipa ca, in aceasta vara, s-au potolit valurile cu autonomia Tinutului Secuiesc si ca demnitarii unguri din Romania si de la Budapesta si-au schimbat agenda de lucru v-ati inselat amarnic. Demersurile n-au contenit o clipa si acum, iata, ele tind sa capete conotatii oficiale. Cel putin asa relateaza, ca stire de ultima ora, surse media romanesti.
Trebuie sa va reamintesc insa, inainte, ca, asa cum consemna si GANDUL , acum mai bine de un an, artizanul infocat al acestei idei, care nu a incetat un moment sa aduca subiectul autonomiei in discutia publica, Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European, sprijinit si de Budapesta, cerea vehement autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut independenţa Kosovo.
Tokes, declara in iulie, 2010, dupa cum consemna la acea vreme si sursa citata, ca, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc, făcând o paralelă între această regiune şi Kosovo:
“Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, a afirmat Tokes la Universitatea de Vară “Tusvanyos”.
In primavara si vara acestui an clamarea autonomiei Tinutului Secuiesc a fost, din nou, tema predilecta de dezbatere si a capatat noi contatii revendicative, la noua editie a Universitatii de Vară “Tusvanyos”, despre care am scris de mai multe ori.
Iar acum, conform unor informatii de ultima ora, de pe mai multe fluxuri de stiri, comentarii si analize media, aflam ca, iata, Consiliul National Secuiesc vrea ca Parlamentul European să recunoască Ţinutul Secuiesc.

Astfel, Comisia Permanentă a Consiliului Naţional Secuiesc a trimis o petiţie guvernului, numită „Obligaţiile statelor membre ale Uniunii Europene privind iniţiativa cetăţenească trebuie îndeplinite“ – cu referire la autonomia teritorială:
„Consiliul Naţional Secuiesc a înaintat în două rânduri Parlamentului României proiectul său de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care însă a fost respins fără dezbatere de către autorităţile române. După aceasta, Consiliul Naţional Secuiesc a organizat un referendum, în cursul căruia peste 210.000 de locuitori ai regiunii şi-au exprimat opţiunea pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, dar puterea centrală a desconsiderat chiar şi voinţa exprimată a poporului secuiesc, comunitate majoritară în această regiune“, se menţionează în petiţie.

„În urma acestor evenimente a fost adoptată hotărârea de a crea la nivel unional condiţiile juridice ale autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, contactând locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemenea păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii istorice, ca în urma alianţei şi cooperării noastre, drepturile colective ale populaţiilor acestor regiuni să devină o cauză de drept comunitar. În luna iunie al acestui an, am decis că în acest scop vom face uz de posibilitatea iniţiativei cetăţeneşti oferită de tratatul de la Lisabona. Dar pentru a putea exercita acest drept şi în România, începând cu 01 aprilie 2012 este indispensabil ca autorităţile competente să facă demersurile necesare“, se mai precizează în petiţie.

Comisia Permanentă a Consiliului Naţional Secuiesc solicită premierului Emil Boc să întreprindă demersurile necesare în vederea punerii în aplicare a legislaţiei în vigoare, legată de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind iniţiativa cetăţenească.
ADEVARUL spune ca CNS vrea să strângă semnături pentru autonomia Ţinutului Secuiesc si a decis, in acest sens, să demareze o campanie de strângeri de semnături, prin care Uniunea Europeană să recunoască printr-un act juridic dreptul de autodeterminare a Ţinutului Secuiesc.

Uniunea Europeană oferă cetăţenilor din statele membre dreptul la iniţiative cetăţeneşti. Aceste iniţiative trebuie susţinute de un milion de semnatari din sapte ţări membre ale Uniunii. Conform unui Regulament al Parlamentului European, până la 1 martie 2012, fiecare stat membru trebuie să desemneze o autoritate responsabilă cu verificarea procesului de strângere de semnături.

Iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc este “recunoașterea printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare, a comunităților autohtone care păstrează particularitățile naționale și tradiții specifice, precum și asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea”, mai spune sursa citata.
Cu alte cuvinte, CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest lucru are nevoie de minimum 24.750 de semnături din România. “Noi intenţionăm însă să trângem circa 200.000 de semnături”, a precizat Izsak Balazs, preşedintele CNS, mai aduaga sursa citata.

La aceste semnături se adaugă cele strânse în regiunile similare din Europa. “A fost adoptată hotărârea de a crea la nivel unional condiţiile juridicie ale autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, contactând locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemnea păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii istorice, ca în urma alianţei şi cooperării noastre, drepturile colective ale populaţiilor acestor regiuni sp devină o cauză de drept comunitar”, a arătat Izsak Balazs.

Pentru a putea începe procesul de strângere a semnăturilor la 1 aprilie 2012, CNS a trimis o petiţie Guvernului României şi premierului Emil Boc, prin care cere că Regulamentul Parlamentului European privind iniţiativele cetăţeneşti să fie respectat.

Consiliul Naţional Secuiesc cere autonomia judeţelor Harghita şi Covasna prin Tratatul de la Lisabona, consemneaza si ANTENA 3 care spune ca
astfel, secuii vor să-şi impună în mod independent legile şi limba, iar implicarea statului să fie minimă. Demersul are scopul de a strânge un milion de semnături şi de a se adresa Uniunii Europene.
Sursa citata mai adauga ca petiţia, de un milion de voturi, nu ar trebui să fie foarte greu de strâns pentru că, printre semnatari, se pot afla şi cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenii din Ungaria.

“ Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna “ titreaza si ZIUA VECHE care spune ca secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna politica interna

“Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea“, se arată într-un comunicat CNS.

Prin acest demers, CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest lucru are nevoie de minimum 24.750 de semnături din România.
La aceste semnături se adaugă cele strânse în regiunile similare din Europa.

Si COTIDIANUL vorbeste despre decizia Consiliului Naţional Secuiesc de a se folosi de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obţine automia teritoriului, pe modelul catalan. Demersul are scopul de a strânge un milion de semnături şi de a se adresa UE, care va fi pusă în faţa faptului împlinit pentru că se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ şi în mod direct la procesul decizional european.

“Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea”, se arată în comunicatul CNS.

Pentru cei care sunteti interesati in mod special de subiect puteti afla, de pe ZIARISTI ONLINE, informatii deosebit de interesante despre “ Cronologia Proiectului „Autonomia Ţinutului Secuiesc” schitata de un general (r) SRI.
Este vorba despre “Anexa 16 la “Spionajul si extremismul ungar in Romania” care marcheaza debutul actiunii maghiare pentru Autonomia Tinutului Secuiesc :
1. 1996, februarie, 16
Prima reuniune a Clubului pentru politică externă a FIDESZ – PCU
A avut loc la Budapesta prima reuniune a Clubului pentru politică externă a FIDESZ – PCU, care, la acea dată, se afla în opoziţie. Németh Zsolt, vicepreşedintele partidului, a anunţat că scopul înfiinţării clubului este acela de a oferi o alternativă de dreapta la politica externă a guvernului socialist, având în vedere că „politica ungară faţă de ţările vecine, ca şi cea privind minorităţile maghiare, este falimentară (…) şi că este cazul să se pună capăt pasivităţii diplomaţiei ungare, aflată într-o continuă defensivă în faţa propunerilor româneşti privind reconcilierea istorică”.

Orbán Viktor, preşedintele FIDESZ, a anunţat că sprijină concepţiile privind autonomia ale episcopului Tőkés László (invitat la reuniune) şi s-a referit la minoritatea maghiară din România, în calitatea sa de componentă a naţiunii ungare. Concluzia discuţiilor, la care a participat şi Szőcs Ferenc, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, a fost că „este nevoie de o schimbare a politicii ungare faţă de vecinii ţării”.(….)

Eupun punct aici si, pana maine, numai bine va doresc!

 Maria Petrascu / Ziare.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.