Adrian Suciu: “Dle. Nicolae Manolescu, preşedinte al USR, titan al gîndirii şi părinte al scriitorilor români, îmi cer scuze că am vorbit urît despre dvs” | Ziaristi Online

Adrian Suciu: “Dle. Nicolae Manolescu, preşedinte al USR, titan al gîndirii şi părinte al scriitorilor români, îmi cer scuze că am vorbit urît despre dvs”

Prezint scuze dlui. Nicolae Manolescu

Dle. Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, titan al gîndirii şi părinte al scriitorilor români, îmi cer scuze că am vorbit urît despre dvs. şi despre alţi titani ai gîndirii şi părinţi ai scriitorilor români care numai în jurul dvs. roiesc şi care fac aşa de mult bine poporului scriitor încît vor intra în rai negreşit! Ca un cîine turbat am muşcat eu mîna care m-a hrănit, care mi-a dat premii şi lecturi publice şi diplome şi alte chestii!

Dar mi-am luat plata! În primul rînd, că mă mustră conştiinţa de mă tăvălesc în chinuri cînd mă gîndesc cît de nenorocit am putut să fiu. În al doilea rînd, cei doi copii minori ai mei, amîndoi scriitori de perspectivă, Alex şi Filip, mă privesc cu ochii în lacrimi şi spun: Tati, cum ai putut să-l superi pe nenea Manolescu??? În al treilea rînd, dar vă rog să nu-i spuneţi nevesti-mii, am avut trei amante beton, una blondă, una brunetă şi una roşcată; toate trei mi-au spus limpede că ele nu se încurcă cu neica-nimeni nemembri ai USR şi că rămîn în stand-by pînă ce voi fi reabilitat. În al patrulea rînd, mai mulţi prieteni cu care dezbăteam literatură în diverse locaţii respectabile, refuză să mai stea la masă cu mine din acelaşi motiv pentru care amantele refuză să îşi mai îndeplinească rolul social şi legitim.

Aşadar, dacă nu ma iertaţi, viaţa mea va fi vraişte! Vă rog eu, aşadar, să mă iertaţi şi să nu mă excludeţi chiar dacă unii vor spune că scuzele mele nu sînt sincere! Oameni răi, dom’le!

Voi reveni în toamnă, după concediu, cu forţe proaspte şi scuze detaliate!

Adrian Suciu

City News: Cum a ajuns un poet sa comita delict de opinie in USR

Scriitorul Adrian Suciu este la un pas de a fi exclus din Uniunea Scriitorilor din Romania dupa ce saptamana trecuta a publicat pe blogul personal un text la adresa lui Nicolae Manolescu, criticand starea jalnica a literaturii romane de azi. Intr-un interviu acordat citynews.ro, Adrian Suciu spune ca a decis sa publice un text de o asemenea amploare din cauza demisiilor mai multor membri ai USR din ultimul timp.

Reporter: Cum vi se pare reactia Uniunii Scriitorilor din Romania fata de articolul postat pe blogul dvs. in care criticati literatura romana de azi?

Adrian Suciu: Reactia Uniunii Scriitorilor imi pare a fi exagerata si excedand cadrul Statutului USR. Ideea ca poti fi sanctionat pentru delict de opinie intr-o structura care ar trebui sa fie deschisa, pentru ca se presupune a fi constituita din persoane inteligente si cu o cultura a democratiei peste media nationala, ma amuza doar pentru ca, neavand iluzii despre specia umana, nu ma poate intrista. In ce ma priveste, daca toti oamenii din lume ar crede un lucru iar eu as fi singurul care as crede alt lucru, as apara dreptul meu de a crede alt lucru pana la capat, chiar cu riscul ca lucrul pe care il cred eu sa fie eronat.

Rep: Ati discutat cu alti scriitori, aveti sustinere din partea acestora?
Adrian Suciu: Evident ca da. Si nu vorbesc doar despre semnele de solidaritate publice ale unor colegi de breasla si membri ai USR, ci si despre sprijinul tacut al unui numar semnificativ, prin marime si calitate umana, de membri ai USR care prefera declaratiilor actiunea.

Rep: Ati primit vreo reactie din partea domnului Nicolae Manolescu sau din partea altora nominalizati in articolul dvs.?
Adrian Suciu: Sigur ca da. Am primit reactii atat din anturajul dlui. presedinte Nicolae Manolescu, cat si din partea unora dintre cei nominalizati in articolul meu. Reactiile respective se constituie ele insele intr-un veritabil spectacol uman. Acelora dintre prietenii mei siderati de continutul unora dintre aceste reactii, le transmit public faptul ca viata ar fi plicticoasa fara excese cu inalte justificari morale si axiologice.

Rep:  De ce ati ales sa va exprimati acum punctul de vedere fata se starea literaturii romane de astazi?
Adrian Suciu:
In ultima perioada, mai multi membri ai USR la care tin si-au dat demisiile. Vorbesc, in primul rand, despre Daniel Cristea-Enache si despre Iulian Tanase. Respectand optiunea lor, am vrut sa demonstrez ca se poate reactiona si altfel. Fiecare isi asuma optiunea, dar eu cred ca nu e normal sa plecam din USR cand avem nemultumiri, pana la urma USR este casa noastra, constructia institutionala a fiecaruia dintre membrii sai si nu proprietatea unui grup de scriitori aflati in functii de conducere. Ar mai fi multe de spus dar, intrucit urmeaza audieri in organismele statutare ale USR, nu o sa risc sa-mi dezvalui strategiile de aparare. Si nici sa ma antepronunt asa cum, in mod absolut descalificant pentru ele, au facut persoane importante din conducerea USR!

Tudor Ravoiu / CityNews

* * *

NapocaNews: “Frumusetea scrisului e ca scriitorul e el cu sine insusi cind scrie si nicio instanta din lume nu-l poate exclude din talentul sau”

Deşi de origine bistriţeană, talentatul Adrian Suciu a debutat şi s-a format literar la Cluj-Napoca în anii 90, ca poet şi student la Facultatea de Litere de la UBB. Din studenţie, Adrian Suciu a debutat în volum şi a fost remarcat de critici remarcabili ca Mircea Zaciu sau Ioan Pop. A făcut parte din grupul Echinox, dar s-a impus imediat ca o voce poetică distinctă şi originală. A devenit celebru odată cu publicarea volumului de versuri „E toamnă printre femei şi în lume”, Ed. Echinox, 1993, Cluj-Napoca. În prezent, ca urmare a unui pamflet publicat pe blogul personal împotriva preşedintelui Nicolae Manolescu, comitetul de conducere al Uniunii Scriitorilor Sibiu a propus excluderea lui Adrian Suciu din USR. Poetul Adrian Suciu a avut amabilitatea să ofere un scurt interviu publicaţiei NapocaNews:

Reporter: De crezi că s-a ajuns, ca de la un pamflet publicat pe blogul personal, să fi propus pentru excluderea din USR?
A.S.: Cred ca orice sef ar trebui sa se roage, in primul rind, sa-l fereasca Dumnezeu de excesul de zel al subordonatilor. Cred ca s-a ajuns la situatia asta exact din excesul de zel al unora care au tinut sa se remarce in fata sefilor. E o meteahna atit de tipica organizatiilor de tip inchis, incit nu merita alta reactie decit amuzamentul.

Reporter: Măsurile luate de comitetul de conducere din Sibiu se aseamănă cu cele din vremea lui DR Popescu, din vremea comunismului?
A.S.:Eu nu stiu cum functiona USR pe vremurile despre care vorbiti: fie eram prea tinar, fie nu eram, inca, membru. Afirm, insa, cu toata taria, ca reactia USR Sibiu constituie o exagerare cu accente comice. Daca eram consilierul de imagine al USR, nu se ajungea aici si toata lumea era fericita.

Reporter: Ai crezut la 22 de ani de la revoluţie ca delictul de opinie să reînvie în societatea românească şi USR?
A.S.: Traim intr-o tara care isi bate joc de Democratie si de ideea de Democratie, de Justitie si de ideea de Justitie, de Cultura si de ideea de Cultura, de Invatamint si de Ideea de Invatamint. La bataia de joc generalizata, pretentia unora dintre noi cum ca omul ar trebui sa aiba dreptul sa posede si sa exprime liber opinii ar trebui sanctionata cu arderea pe rug.

Reporter: Cum te-a surprins solidaritatea poetilor clujeni, a fostilor tai colegi si prieteni de studentie si boema literara?
A.S.: Am fost realmente uimit de un intreg val de solidaritate in jurul meu, pe care nu am contat si care a imbratisat forme din cele mai diverse, de la sutele de mesaje de sprijin pina la gesturi insitutionale angajante si cu consecinte. Cred, din pricina asta, ca oamenii isi doresc foarte tare sa le spuna cineva, indiferent de domeniu, si altceva decit adevarurile oficiale!

Reporter: Ti-e dor de Cluj? Te-am perceput in anii 90 ca un Nichita al Clujului. Ai melancolii legate de vremurile acelea?
A.S.: Sigur ca am nostalgii, dar ele sint mai mult de virsta decit de geografie. Legatura mea cu Clujul este, in continuare, efectiva si nu doar simbolica, cita vreme am un fiu care-si creste destinul acolo si o mina de prieteni a caror prietenie nu e functie de distanta geografica.

Reporter: Conflictul cu conducerea USR iti afecteaza creatia sau cariera literara?
A.S.: Sigur, conflictul cu USR imi afecteaza cariera literara. In sensul in care domniile-lor, prin modul in care au gestionat situatia, mi-au sporit substantial atit cota cit si notorietatea. La o zi dupa ce s-a anuntat ca se va cere excluderea mea din USR, un editor important mi-a facut o oferta de nerefuzat si am semnat deja un contract pe care nu l-as fi semnat daca nu se supara USR pe mine.

Reporter: Ce-ai mai scris si ce proiecte literare ai in vedere?
A.S.: Am proiecte pentru doua vieti si intentionez sa profit la maxim de virste si de oportunitati. Frumusetea scrisului e ca scriitorul e el cu sine insusi cind scrie si nicio instanta din lume nu-l poate exclude din talentul sau.

Reporter: Mulţumesc pentru amabilitate şi succes întru Poezie, prietene Adrian Suciu.

A consemnat Ionuţ Ţene / NapocaNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.