Tamas Sandor (UDMR – foto stanga), şeful Consiliului Judeţean Covasna, a declarat intr-un interviu pentru Gandul despre „nesupunerea civică”: „În prima fază, ieşim în stradă fără arme. Apoi o să vedem”. Ulterior, extremistul maghiar a retractat, afirmand ca “nici in gluma” n-ar fi spus asa ceva. Cu toate acestea un interviu se realizeaza de obicei prin inregistrare. Sa vedem ce va produce Gandul. Pana atunci, iata articolul-bomba, semnat de Adrian Popescu, urmat de prezentarea obiectivelor UDMR pentru 2012, facuta de Kelemen Hunor pe 29 ianuarie 2011: “Legea minorităţilor naţionale şi cea privind reorganizarea regiunilor, priorităţile UDMR”.
Şeful udemerist al C.J. Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru gândul, că formaţiunea sa şi bisericile maghiare se pregătesc de “nesupunere civică” în cazul în care Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc.
UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca “regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţie acceptabilă pentru UDMR”. “Noi sperăm să se poată rezolva pe plan politic această problemă a transformării actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, Ţinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, o entitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitate maghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică, am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilor maghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cu reprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu se rezolvă nici aşa, o să vedem…“, ne-a declarat Tamas Sandor.
Acesta s-a arătat însă “convins că până la urmă nu va fi nevoie de aşa ceva, cred că se va găsi o rezolvare pe plan politic şi nu se va ajunge la asumare şi la moţiune de cenzură, Băsescu şi PDL-ul o să dea înapoi pentru că se vede din toate părţile, din ţară, din societatea civilă, că ideea lor nu este viabilă”.
UPDATE 22.12 La câteva ore după declaraţia dată pentru gândul, Tamas Sandor a revenit cu o nouă declaraţie, transmisă de agenţia Mediafax. Şeful C.J. Covasna a reiterat faptul că formaţiunea sa va apela la nesupunere civică, dar a subliniat că nu a folosit şi nici nu i-a trecut prin cap să folosească cuvântul “arme”. Potrivit agenţiei citate, Tamas Sandor a subliniat că nici măcar în glumă nu a folosit şi nici nu le-ar trece prin cap, nici lui, nici altor membri UDMR să folosească sintagme de genul că “în prima fază UDMR va ieşi în stradă paşnic, fară arme, aşa cum a dovedit în ultimii 20 de ani că ştie să o facă”.
Si acum, fara alte comentarii, iata prioritatile UDMR pentru 2012, redate tot de Mediafax, in ianuarie 2011:
Priorităţile UDMR pentru acest an şi pentru anul 2012 sunt legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, ambele proiecte legislative aflându-se la Camera Deputaţilor.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, convins că UDMR va reuşi să finalizeze aceste două proiecte până în 2012.
“Priorităţile noastre pentru 2011-2012, pe plan legislativ, rămân cele două proiecte privind legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare. Ambele proiecte se află la Camera Deputaţilor şi avem datoria să le promovăm. Sunt convins că, în 2011 – 2012, vom reuşi să finalizăm aceste două proiecte”, a declarat Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii a spus, pe de altă parte, că se poate vorbi despre orice formă de autonomie, dar, dacă nu există prosperitate, nici celelalte lucruri nu pot fi valorificate.
“UDMR este preocupată de dezideratele comunităţii maghiare care sunt legate de păstrarea identităţii naţionale, dar are şi preocupări care vizează dezvoltarea economică şi prosperitatea comunităţilor noastre, a alegătorilor noştri. Putem vorbi despre orice formă de autonomie. Dacă nu există prosperitate economică, atunci nici celelalte lucruri nu pot fi valorificate, nu pot fi puse în aplicare. Din acest punct de vedere, eu consider că UDMR trebuie să aibă o preocupare mai accentuată faţă de problemele economice”, a declarat Kelemen Hunor.
El a participat sâmbătă, la Bistriţa, la o întrunire cu organizaţia judeţeană a UDMR, care a anunţat că îl va susţine să devină preşedintele Uniunii.
NO COMMENT