De ce l-a enervat Basescu pe Sarkozy: Romania se opune categoric unei interventii militare nelegale in Libia | Ziaristi Online

De ce l-a enervat Basescu pe Sarkozy: Romania se opune categoric unei interventii militare nelegale in Libia

Sa ne informam de la sursa: Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat vineri, 11 martie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European extraordinar, dedicată discutării situaţiei din Nordul Africii, în principal evoluţiilor din Libia.

Consiliul European a adoptat o Declaraţie privind evoluţiile din vecinătatea sudică. Principalele linii directoare convenite de liderii europeni privesc măsurile pe termen scurt şi lung pe care Uniunea Europeană le va adopta în vederea susţinerii, ca prioritate imediată, a eforturilor de asistenţă umanitară şi încetare a violenţelor din Libia şi, ca obiective strategice de durată, sprijinirea eficientă şi coerentă a transformărilor democratice din întreaga regiune care constituie vecinătatea sudică a Europei.

România a susţinut transmiterea unui mesaj care să reconfirme sprijinul Uniunii Europene faţă de transformările democratice, încurajarea reformelor şi stabilitatea sudului Mediteranei. Prioritară pentru moment este direcţionarea acţiunii Uniunii Europene spre gestionarea crizei umanitare din Libia şi ţările vecine, precum şi spre curmarea violenţelor care o generează.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că actuala criză din vecinătatea sudică reclamă o atenţie imediată şi eforturi concrete, ceea ce nu trebuie să influenţeze preocuparea pentru un echilibru strategic al acţiunii externe a Uniunii pe ambele dimensiuni ale Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv a confirmării angajamentului faţă de vecinătatea estică, informeaza Presedintia Romaniei.

Conform surselor de la fata locului, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a aratat enervat de pozitia presedintelui roman, Traian Basescu. Iata de ce:

Declaraţia de presă a preşedintelui României la finalul reuniunii Consiliului European extraordinar de la Bruxelles

“(…) În ceea ce priveşte soluţiile pentru Libia, acestea trebuie să fie legale. Deci, dacă cineva se gândeşte la o intervenţie, ea trebuie să aibă acoperire legală – la o intervenţie militară -, trebuie să fie probat că este necesară şi trebuie susţinută de statele arabe. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România este total împotriva asumării de către Uniunea Europeană a iniţierii şi realizării unei zone în care să nu se zboare, no fly zone, lucru pe care l-am susţinut şi în Consiliu, aducând argumente, printre altele, chiar legate de misiunea Uniunii Europene. O astfel de misiune este o misiune pe care şi-o poate asuma NATO şi nu Uniunea Europeană. În al doilea rând, nu suntem în acest moment, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Repet, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră o eventuală instituire a no fly zone nu poate fi făcută decât în condiţiile enunţate şi ieri de NATO, de secretarul general NATO, şi în mod categoric una din componentele esenţiale dacă va exista acoperirea legală, deci o decizie a Consiliului de Securitate, dacă va exista necesitatea unei intervenţii una din condiţiile esenţiale, în opinia României,este ca o eventuală instituire a no fly zone, deci o operaţiune militară să se facă cu participarea statelor arabe sau a unor state arabe şi cu susţinerea Ligii Arabe şi a Uniunii Statelor Africane. Sigur şi ţările Golfului, Consiliul ţărilor Golfului este o altă structură politică multinaţională care ar fi bine-venită într-o astfel de susţinere. În ceea ce priveşte recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie, România a fost împotriva recunoaşterii acestui Consiliu. Este într-adevăr o primă structură constituită la Benghazi, dar ca şi în privinţa instituiriisau a susţinerii de către Consiliul European a instituirii a no fly zone şi în priviţa recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie am considerat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu de la Benghazieste acela de interlocutor pentru moment. Nu există altă structură. Dar în fruntea acestui consiliu se află ministrul justiţiei a lui Gaddafi. Cât de credibil poate să fie acest Consiliu pentru europeni? Deci din punct de vedere al României – o fi pentru alţii – pentru România nu este încă o structură credibilă, ca atare am militat pentru a fi considerat maxim un interlocutor, cum s-a şi precizat până la urmă în concluziile Consiliului, un interlocutor. Nu a fost doar poziţia noastră, dar ne-am asumat lidership-ul pe intenţia unor membri ai Consiliului de a susţine ca în declaraţia de astăzi a Consiliului să fie un suport pentru no fly zone. Am respins categoric această posibilitate pentru că ea arată o opţiune militară, iar România consideră că nu este momentul unei opţiuni militare a Uniunii Europene. Cam asta, în linii mari…”

Ziaristi Online via Presedintia Romaniei

Harta: The Moor Next Door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.