Nicolae Iorga a fost cenzurat de UDMR de pe statuia lui Matei Corvin din Cluj cu numai 787.000 de euro. Etapele falsificarii istoriei. FOTO | Ziaristi Online

Nicolae Iorga a fost cenzurat de UDMR de pe statuia lui Matei Corvin din Cluj cu numai 787.000 de euro. Etapele falsificarii istoriei. FOTO

Etapele falsificarii istoriei sub pretextul unei restaurari: Statuia lui Matei Corvin din Cluj






“Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca sî învingă Moldova nebiruită”. – Aceasta era inscriptia care dainuia pe soclul statuii lui Matei Corvin din Cluj, de cand a fost pusa de Nicolae Iorga, in 1920. La directivele UDMR, personal ale ministrului Culturii Maghiare, Kelemen Hunor, si sub supravegherea ambasadorului Ungariei in Romaniei, o data cu restaurarea statuii, a fost indepartata si placa, ce mai fusese eliminata de Horthy si apoi de bolsevicii lui Stalin, pe vremea “Regiunii Autonome Maghiare”. Si-uite-asa ne-am intors in vremea lor… Daca la Bucuresti, Mihai Viteazul este aruncat din centrul orasului intr-un colt de parc, la Cluj esta rasa istoria reala romaneasca. Si nu oricum, ci pe o suma de doua ori mai mare decat s-a licitat. Sute de mii de euro luati de la gura mamelor si pensionarilor. Preşedintele filialei judeţene a Vetrei Româneşti, dl Traian Balota consideră ca acest act, pe drept cuvant, drept o jignire adusă poporului român, si o falsificare crasa a istoriei:

“Asistăm, sub privirea blândă, laşă şi iresponsabilă a Guvernului, a Preşedintelui şi Parlamentului ţării la o expansiune a hungarismului sub diverse şi inimaginabile acţiuni şi pretenţii.

U.D.M.R.-ul, care este la putere, dar, nu ne sfiim s-o spunem –total împotriva ei, face un şantaj ordinar, neîntrerupt, extrem de primejdios pentru România, pentru poporul român şi pacea din această regiune a Europei.

Deşi li se oferă, uneori prin trădare, tot felul de privilegii inadmisibile şi împotriva principiilor U.E., pretenţiile lor cresc necontenit.

Prin tot ce gândesc şi fac ei vor ca România să nu fie un stat naţional, ci unul amputat după modelul fascist, al anilor ’40.

În 1902 în plină epocă de expansiune a hungarismului în partea de sud est a imperiului austriac, prin desnaţionalizarea românilor de către unguri, ca urmare a participării acestora la guvernarea imperiului, a fost amplasată, la Cluj, statuia lui Matei Corvin, regele de origine română cu care ungurii se mândresc cel mai mult.

Ulterior statuia prezentată în machetă la expoziţia universală de la Paris în 1990 a fost completată cu un grup de nobili unguri, care puneau la picioarele lui Matei Corvin patru steaguri ale unor armate biruite în luptele purtate.

Între steagurile prezentate e şi cel al Moldovei, simbolizând că la Baia regale lor, Matei Corvin l-a învins pe Ştefan cel Mare!!!

Este un neadevăr, o falsificare a istoriei şi o jignire a poporului român, căci învinsul care a scăpat prin fugă, travestit – a fost Matei Corvin.

În 1920 s-a pus problema demolării statuii din centrul Clujului, sau mutării acesteia la Hunedoara locul de baştină al tatălui acestui rege, Iancu de Hunedoara.

Intervenţia marelui savant Nicolae Iorga a salvat statuia.

El a propus şi autorităţile au agreat ideea montării pe statuie a unei tăbliţe prin care care se afirmă adevărul istoric care conţinea următorul înscris: “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca sî învingă Moldova nebiruită”. Şi statuia a rămas la locul ei.

După 1940, acelaşi hungarism bolnav şi obsedat de decedatul imperiu a dat jos plăcuţa cu inscripţia formulată de Nicolae Iorga.

După război, după Tratatul de Pace de la Paris din 1947, plăcuţa tot n-a putut fi repusă la locul ei, ungurii infiltraţi în conducerea comunistă a României, înfierând cu mânie proletară tot ce a fost înfăptuit în epoca burgheză, s-au opus cu vehemenţă.

În 1992, primarul ales al Clujului, cu toată opoziţia minoritarilor unguri, a repus plăcuţa la locul ei pe soclu. S-a iscat şi atunci scandal, ameninţări, violenţe, dar plăcuţa a rămas pe soclu.

Recent soclul statuii a fost refăcut şi statuia a fost recondiţionată cu banii statului nostru şi cu un aport minor al statului ungar.

A fost repusă la loc statuia, nu şi plăcuţa cu textul propus de Nicolae Iorga.

Iată cum, ungurii, sub flamura U.D.M.R., fac ce vor în această ţară, cerşesc ceea ce nu e a lor şi alungă tot ce este al nostru.

Uniunea Vatra Românească protestează împotriva iresponsabilităţii cu care sunt trădate interesele naţionale de dragul menţinerii la putere, cedând şantajului făcut de reprezentanţii minorităţii ungare care prin toate acţiunile întreprinse urmăresc distrugerea statului unitar naţional român.

Cerem cu insistenţă respectarea adevărului istoric, prin repunerea plăcuţei care a fost „uitată” odată cu renovarea statuii, la locul ei pe soclul aşa cum acesta a fost acceptată la ora adevărului când oraşul a revenit la vechea lui identitate .”

Uniunea Vatra Românească Cluj
Preşedinte
Ing. Ioan Traian Balota

Foto: Foaia de Transilvania, Stiri de Cluj, NapocaNews, Adevarul, Internet si Ziua de Cluj

Pe 15 decembrie Romania libera transmitea ca Guvernul a aprobat alocarea a inca 1,5 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2010, Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, pentru a fi folosiţi pentru restaurarea şi consolidarea monumentului istoric “Statuia lui Matei Corvin” din oraş.

“Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2010 cu suma de 1,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guverului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru judeţul Cluj, şi alocarea acesteia bugetului local al municipiului Cluj-Napoca pentru finanţarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a monumentului istoric Statuia lui Matei Corvin”, se arată în Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial.

Premierul Emil Boc a fost primar al municipiului Cluj Napoca între iunie 2004 şi ianuarie 2009.

Ziua de Cluj semnala: Matei Corvin, returnat clujenilor cu 50% mai scump

de Luminita Silea, Ziua de Cluj

Municipalitatea pregăteşte procesul-verbal de recepţie a grupului statuar, pentru care a acceptat o majorare de contract cu 49% şi care a fost restaurat cu întârziere de cinci luni.

Lucrările la grupul statuar Matei Corvin din centrul municipiului Cluj-Napoca au ajuns la 787.000 de euro, majorarea costurilor fiind dictată de creşterea TVA-ului, dar şi de lucrările suplimentare. Societatea Concefa a câştigat iniţial licitaţia cu preţul de circa 426.000 de euro. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au achitat deja firmei peste 390.000 de euro, urmând să vireze şi restul banilor, în urma unei alocări guvernamentale.

Viceprimarul Laszlo Attila a explicat că banii pe care executivul i-a alocat săptămâna aceasta proiectului de restaurare de la Cluj din fondul de rezervă al guvernului – peste 1,6 milioane de lei – au mai fost alocaţi şi în 2008 municipalităţii clujene (lucrările la grupul statuar se realizează în baza unui protocol între ministerele culturii din Ungaria şi România, care şi-au asumat să participe cu câte 400.000 de euro fiecare – n. red.). “În 2008, primarul Emil Boc a fost supărat că nu am putut cheltui cei peste 1,6 milioane de lei. În ianuarie 2009, premierul Emil Boc a cerut primăriei să returneze banii pentru renovarea statuii fiindcă nu au fost cheltuiţi. Anul acesta s-au terminat lucrările şi sperăm să nu mai fie nevoie să returnăm banii pentru că nu s-a făcut recepţia”, a explicat viceprimarul.

Potrivit acestuia, fiind vorba de o lucrare realizată în baza unui acord interguvernamental româno-maghiar, pentru recepţie este nevoie şi de un reprezentant al Ministerului Culturii din Ungaria. “Am făcut deja două solicitări ca acesta să fie desemnat. Totuşi, nu vrem să păţim ca în anii trecuţi şi am discutat cu colegii să facem procesul-verbal de recepţie şi să trecem apoi la plăţile către constructor”, a declarat Laszlo Attila.

În ceea ce priveşte contractul pentru reabilitarea statuii lui Matei Corvin, câştigat de Concefa, acesta a fost majorat cu 49%. “Legea permite în cazul monumentelor istorice, pentru lucrări neprevăzute, o majorare a contractului cu până la 50%. Noi nu am acceptat, oricum, toate lucrările propuse de constructori, suplimentarea contractului fiind dictată şi de creşterea TVA la 24%. Pentru ce s-a lucrat s-au făcut plăţi parţiale (pe bază de recepţie făcută de o comisie mixtă) de peste 393.000 de euro (bani proveniţi din alocarea făcută de guvernul ungar, în baza protocolului cu partea română – n. red.)”, a explicat Laszlo.

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat că după recepţia integrală a lucrărilor vor fi achitaţi restul banilor, până la valoarea finală de contract de 787.000 de euro. “Contractul iniţial a fost câştigat de Concefa la 426.000 de euro cu tot cu TVA. Lucrările suplimentare acceptate, ţinând cont că s-a modificat soluţia tehnică, sunt la 49%. Deşi s-a întârziat, am avut două procese-verbale de mediere, având în vedere modificarea soluţiei tehnice”, a precizat Laszlo Attila.

Cinci înscrişi,un învingător

La licitaţia pentru restaurarea grupului statuar Matei Corvin au participat cinci societăţi, Kaloria Hotechnikai Budapesta (respinsă), Euras Satu-Mare, Sinecon Sibiu, Concefa şi Reneszansz Ungaria.

DNA, pe urmele lui Matei Corvin

Licitaţia pentru reabilitarea grupului statuar Matei Corvin a dat bătăi de cap municipalităţii clujene, după ce a respins oferta societăţii Kaloria Hotechnikai Budapesta pe motiv că i-au lipsit 11 documente de calificare. “Licitaţia s-a derulat în mai, iar contractul a fost semnat cu Concefa în 22 iulie, pentru că un alt participant a contestat procedura la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiei, dar a pierdut. În schimb, Kaloria Hotechnikai Budapesta a făcut o plângere penală împotriva membrilor comisiei, am dat cu subsemnaţii, iar parchetul a dat neînceperea urmăririi penale. Asta se întâmpla în 2009”, a explicat Laszlo Attila. Viceprimarul a mai spus că anul acesta au apărut două adrese de la Direcţia Naţională Anticorupţie. “Ni s-au cerut copiile după toate documentele de licitaţie în luna august. În octombrie-noiembrie am primit o altă solicitare prin care ni s-a cerut încă un set de documente. Până acum am tăcut, dar m-am săturat să vină toţi aceşti neaveniţi să ne acuze. Eu mai am în subordine şi alte proiecte pe care le coordonez şi m-am ocupat şi de alte licitaţii. Sunt foarte atent la toate aspectele, mai ales că tatăl meu a fost şeful Controlului Calităţii la Metalul Roşu”, a menţionat Laszlo, pentru Ziua de Cluj.

11 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.