Marian Lupu, presedinte al Parlamentului si sef interimar al republicii de la Chisinau. Previziunea Ziaristi Online s-a confirmat | Ziaristi Online

Marian Lupu, presedinte al Parlamentului si sef interimar al republicii de la Chisinau. Previziunea Ziaristi Online s-a confirmat

Analizele Ziaristi Online pe tema viitorului Republicii Moldova si a jocului lui Marian Lupu s-au confirmat: el a fost ales astazi presedinte al Parlamentului devenind automat presedinte interimar al republicii de la Chisinau. Mihai Ghimpu mai sta putin pe bara pana cand Lupu va deveni presedinte plin urmand apoi sa-i ia locul ca “speaker” al Parlamentului. Vladimir Filat se simte bine in blana lui de prim ministru, asemenea modelului sau in viata, Vladimir Putin. Al treilea Vladimir, mogulul Plahotniuc, a ajuns vice-presedinte al parlamentului pe listele PD-ului lui Lupu. Iata stirea colegilor de la Chisinau:

Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului cu 57 de voturi favorabile, exprimate de cei 57 de deputaţi care au participat la vot. AIE deţine 59 de mandate în Parlament, dar doi deputaţi democraţi au lipsit de la şedinţa de astăzi. Deputaţii comunişti n-au participat la votare, informează ARENA.

Marian Lupu, liderul PDM, care a recunoscut că de fapt îşi doreşte funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a mai fost preşedinte al Parlamentului în anii 2005-2009, pe când făcea parte din grupul parlamentar al comuniştilor.

Trei preşedinţi interimari într-o săptămână

Fiind ales preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu devine, potrivit Constituţiei, preşedinte interimar al Republicii Moldova.

Marţi după-amiază, 28 decembrie, concomitent cu constituirea Parlamentului rezultat din alegerile de la 28 noiembrie, Mihai Ghimpu şi-a pierdut calitatea de şef interimar al statului, funcţia fiind preluată, deşi fără anunţul oficial al Curţii Constituţionale, de către premierul Vlad Filat.

De joi, 30 decembrie 2010, şi până la alegerea preşedintelui Republicii Moldova, de către Parlament, interimatul funcţiei va fi asigurat de Marian Lupu, informeaza Eleonora Lisnic pentru Arena.md.

Vlad Plahotniuc – corespondentul lui Vintu la Chisinau; nn -, deputat PDM, a fost ales de parlamentarii AIE în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar Liliana Palihovici, deputat PLDM, a fost votată de majoritatea parlamentară în funcţia de vicepreședinte al Legislativului. Parlamentarii comunişti au refuzat să participe la vot, argumentând că “n-au pe cine” alege, relatează ARENA.

Maria Postoico, liderul grupului parlamentar al comuniștilor, a declarat că PCRM are nevoie de o pauză până la 17 ianuarie pentru a decide pe cine propune la funcția de vicepreședinte al Parlamentului care i se cuvine opoziţiei, mai informeaza Arena.md.

Karadeniz Press – Agentia de stiri si analize a Marii Negre – precizeaza ca Marian Lupu a fost  candidatul la preşedinţia Legislativului de către AIE, fiind susţinut de cele trei fracţiuni PL, PD şi PLDM. Anterior, Lupu a mai fost preşedintele Parlamentului timp de patru ani, în perioada 2005-2009.

Redactorul Marian Petru aminteste pentru cititoriii Karadeniz Press – site partener al portalului Ziaristi Online –  ca că Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălţi, dar la vîrsta de şase ani familia lui s-a mutat în Chişinău. A absolvit Şcoala nr. 1 din Chişinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) din Chişinău (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat din Moldova, unde a obţinut diplomă cu menţiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987–1991 la Academia Economică “A. Plehanov” din Moscova şi la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obţine titlul de Doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relaţii Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi şef de direcţie şi în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului de Relaţii Economice Externe. La 24 mai 2001 este numit în funcţia de viceministru al economiei. El a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relaţii Economice Externe şi Comerţ din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003, este numit prin Decret al preşedintelui Vladimir Voronin, în funcţia de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, devenind în scurt timp membru de partid. La 10 iunie 2009 părăseşte rândurile Partidului Comuniştilor, iar la 15 iunie şi-a anunţat aderarea la Partidul Democrat din Moldova. Ulterior, pe 19 iulie, în cadrul Congresului Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu a fost ales în calitate de preşedinte al acestei formaţiuni.

Foto sus cu Marian Lupu, emisarii Moscovei Grigori Karasin si Serghei Nariskin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.