Ziaristul Ernest Vardanean inchis in Transnistria: rapit ca Ohanesian, judecat si condamnat ca Ilascu. Protestul MediaSind | Ziaristi Online

Ziaristul Ernest Vardanean inchis in Transnistria: rapit ca Ohanesian, judecat si condamnat ca Ilascu. Protestul MediaSind

Întemniţat în subsolul clădirii Securitatii de la Tiraspol, la începutul lunii mai, ziaristul Ernest Vardanean a reuşit să transmita un S.O.S. în care afirmă că este torturat şi cere ajutor pentru soţia şi cei doi copii ai săi, care, susţine el, sunt ameninţaţi de autorităţile transnistrene, publica Adevarul din Moldova si Armenia Now. Pe Facebook exista un grup de ziaristi, constituit inca de la arestarea jurnalistului, prin care se cere eliberarea acestuia. Totodata, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova solicită sprijin internaţional pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean. Rapit si detinut de securistii de la Tiraspol la fel cum au procedat teroristii de la Bagdad cu ziaristii romani, Vardanean a fost condamnat, ilegal, la 15 ani de inchisoare, la fel ca patriotii romani din fostul Grup Ilascu.

„În numele tuturor sfinţilor, vă rog foarte mult, salvaţi-mi viaţa şi pe cea a copiilor mei. M-au făcut să spun că am spionat şi am trădat Transnistria în favoarea Republicii Moldova. Mă lovesc periodic şi mă ameninţă că mă vor supune unor acte “inventive” de tortură care să nu lase urme. Mi-au ameninţat soţia şi copiii. (…) Rog să nu fie date crezării filmările montate cu interogatoriile şi acuzaţiitle de trădare şi spionaj care-mi sunt aduse. Aici, oricine poate fi făcut să mărturisească orice “, a transmis Vardanean printr-un S.O.S. transmis portalului Armenia Now si publicat de Ziua Libertatii Presei, 3 mai, anul acesta.

Cine este Ernest Vardanean?

Ernest Vardanean s-a născut la 11 mai 1980 în Armenia. Familia sa s-a mutat în Moldova după cutremurul catastrofal din decembrie 1988, care a făcut zeci de mii de victime şi a lăsat fără locuinţe sute de mii de persoane. Deja la Tiraspol, Ernest a absolvit şcoala medie, cu menţiune. În 1997 a fost admis la Facultatea de Relaţii Externe, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova, iar în 2002 şi-a susţinut diploma de licenţă, la specialitatea politologie.

A lucrat în presa oficială de la Tiraspol

Revenind la Tiraspol după facultate, a lucrat la agenţia de presă oficială a administraţiei transnistrene „Olvia-press“. Corespondenţele şi analizele sale apăreau frecvent pe site-ul agenţiei, dar şi în alte instituţii mass-media din stânga Nistrului. Potrivit unui CV publicat pe site-ului ernestvardanyan.do.am, în 2005, Ernest Vardanean a candidat la alegerile pentru funcţia de deputat în aşa-numitul „soviet suprem al republicii moldoveneşti nistrene“ (organul legislativ de la Tiraspol), dar nu a fost ales. După asta s-a angajat la agenţia rusească de ştiri „Novyi Region“, unde a lucrat până în 2008.

De la comsomoloşti la ONU

Ulterior, a lucrat o perioadă la Chişinău, în anonimat, pentru ziarul „Puls“ al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, făcând naveta de la Tiraspol. La momentul arestării sale de către serviciile secrete transnistrene (la 7 aprilie 2010), jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean nu era angajat oficial la nicio instituţie media, aşteptând să fie confirmat într-o funcţie minoră la secretariatul ONU din New-York, pentru care aplicase încă în 2009. Obţinuse funcţia având atuul de bun cunoscător a mai multor limbi (rusă, română, armeană, engleză, franceză, germană), având trecute în CV şi mai multe stagii şi vizite peste hotare (printre care ediţia din 2009 a Universităţii de Vară a Şcolilor de Studii Politice din Europa, proiect susţinut de Consiliul Europei).

L-a criticat pe Smirnov

Potrivit Radio „Europa Liberă“, Ernest Vardanean era binecunoscut în cercurile politice din Tiraspol şi cele diplomatice şi politice din Chişinău, iar în perioada de maximă tensiune, la sfârşitul lui 2008, între administraţia transnistreană şi fostul preşedinte al „sovietului suprem“ Evgheni Şevciuc, a exprimat de mai multe ori, opinii critice la adresa lui Igor Smirnov în interviuri acordate mass-media de la Chişinău.

Potrivit mai multor surse, Ernest Vardanean nu a făcut parte din niciun partid sau mişcare social-politică, nu a participat la acţiuni de masă şi nu a publicat articole împotriva „republicii moldoveneşti nistrene“.

Ernest Vardanean este căsătorit. Soţia sa, Irina, şi cei doi copii (o fată şi un băiat) continuă să locuiască la Tiraspol, amintesc jurnalistele Domnica Negru si Alina Ţurcan pentru Adevarul, editia de Republica Moldova.

FRJ MediaSind şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova solicită sprijin internaţional pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împreună cu membrul său afiliat Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova protestează faţă de condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean la 15 ani privaţiune de libertate de către regimul ilegal de la Tiraspol.

Ernest Vardanean a fost reţinut în data de 7 aprilie 2010 de autorităţile autoproclamate transnistrene pentru presupuse acţiuni de înaltă tradare şi spionaj! Aşa-numitul proces împotriva jurnalistului a fost desfăşurat cu uşile închise, fără ca deţinutul să aibă drept la apărare calificată, în condiţii identice cu cele din epoca stalinistă.

FRJ MediaSind şi Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova atrag atenţia comunităţii internaţionale că acuzaţiile aduse, procesul înscenat şi condamnarea jurnalistului Ernest Vardanean constituie un abuz fără precedent în Europa secolului XXI, o sfidare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a Constituţiei Republicii Moldova.

Amintim că partea de Est a Republicii Moldova se află sub ocupaţia unui regim anticonstituţional, care este susţinut politic, militar, financiar şi propagandistic de către Federaţia Rusă. În această zonă, drepturile şi libertăţile individului sunt încălcate în mod sistematic şi flagrant.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împreună cu Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova solicită implicarea neîntârziată a organizaţiilor mondiale şi europene de apărare a drepturilor omului, organizaţiilor jurnalistice internaţionale şi europene în vederea realizării unor demersuri şi acţiuni îndreptate să îl elibereze pe Ernest Vardanean din detenţie.

Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.