Ziaristi Online a relatat inca de la inceputul scandalului anti-romanesc provocat de unguri la Cluj asupra cenzurarii lui Nicolae Iorga de pe statuia lui Matei Corvinul de catre Kelemen Hunor si ai lui cat si despre protestele academicienilor clujeni urmate ulterior acestui act de mutilare a istoriei nationale.
Iata ca, dupa o oarecare ameliorarea a situatiei, prin compromisul instalarii unei placi explicative pe spatiul verde din fata statuii, ministrul ungur al Culturii şi totodata şeful UDMR, Kelemen Hunor, se arată revoltat de montarea plăcuţei de bronz la baza soclului statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, transmite NapocaNews. Intr-un comunicat remis presei acesta cere “indepartarea neintarziata” a textului marelui istoric roman Nicolae Iorga. Cititi comunicatul tupeist al Ministrului anti-Culturii romane:
“Grupul statuar Matei Corvin, o creatie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A și prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost inițial proiectată de artist. Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca și domnului primar Sorin Apostu, să îndepărteze neîntârziat acea inscripție, care se află în zona de protecție a monumentului și care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunitățile română și maghiară.”
Dupa cum informeaza Ziua de Cluj, luni, 23 mai 2011, in faţa monumentului din Piaţa Unirii, pe iarbă, a fost fost amplasată, fără un anunţ prealabil, o placuta din bronz (foto NapocaNews alaturat).
Iată ce scrie pe ea:
- 1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: “Biruitor în războaie, invins numai la Baia de propriul său Neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită.”
- 2010 – La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume Matthias Rex
O a doua plăcuţă fusese montată pe iarba în decembrie 2010 fiind inscripţionată în limbile română, maghiară, germană şi engleză:
- Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Janos Fadrusz, inaugurată la 12 octombrie 1902
Subiectul plăcuţei îndepărtate de pe grupul statuar înainte de renovare a fost dezbătut pe ziuadecj.ro, fiind la baza unui sondaj la care au luat parte mii de cetăţeni din Ungaria, la initiativa partidului extremist Jobbik. Surse ZIUA de CLUJ susţin că autorităţile ar trebui să plătească pentru instalarea acestor plăcuţe cu altele cu KOLOZSVAR, la intrările în oraş.
UPDATE: Primaria Cluj-Napoca ii replica Ministrului Culturii printr-un contra-comunicat care, insa, la randul lui, contine grave dezinformari (semnalate mai jos de Ziaristi Online):
Autorizaţia de construire nr. 1237 din 12 .08.2008 s-a emis de către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru “executarea lucrărilor de construire pentru restaurare, reparaţii şi consolidare grup statuar Matei Corvin” (observati ca atat cei care au aprobat proiectul cat si toti realizatorii lucrarii sunt unguri – foto – Nota Z.O.).
Principalele lucrări prevăzute în autorizaţie se referă la:
– consolidarea structurii portante
– restaurare arhitecturală şi artistică
Proiectul autorizat a fost realizat de către SC Utilitas SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, respectiv arh. Zsolt Szenasi –arhitect cu drept de semnătură.
Pe partea de suport al grupului statuar (partea bordata de piatră cu movilă de pământ şi gazon) în planurile autorizate se prevede amplasarea unei “plăci de bonz cu inscripţie informativă”.
Placa de bronz montată la finalul săptămânii trecute de către constructorul care a realizat lucrarea conţine informaţii importante privind “povestea” statuii şi istoria sa în municipiul Cluj-Napoca.
Evoluţia inscripţiilor grupului statuar
1. Pentru ridicarea statuii s-au organizat un concurs în anul 1894. Pe macheta realizată de J. Fadrusz, câştigătorul concursului, figura inscripţia MATHIAS REX. La BCU – colecţiile speciale – există o gravură anterioară ridicării statuii cu inscripţia MATHIAS CORVINUS (macheta statuii prezentate la expoziţia de la Paris 1900)
2. La dezvelirea statuii în 1902, inscripţia este MATHIAS KIRALY având în plus şi stema Ungariei.
3. În 1919 inscripţia este schimbată cu MATEI CORVINUL şi se elimină stema Ungariei.
4. În 1932 se montează placa cu citatul atribuit lui N. Iorga (Gazeta Ilustrată, an 1, nr. 3, dec. 1932) (observati soparla “atribuit” – nota Z.O.)
5. În 1940 inscripţia este demontată de administraţia românească în retragere. (Fals! Placa a fost distrusa de trupele de ocupatie maghiare ale nazistului Horthy Miklos! – Nota Z.O.)
6. În 1940 inscripţia nouă este MATHIAS KIRALIUNK , având şi stema Ungariei.
7. În 1945 inscripţia este schimbată de către administraţia românească în MATHIAS REX (FALS! In 1945 nu putem vorbi de “administraia romaneasca” ci de trupele de ocupatie rusesti ale bolsevicului Iosif Stalin, inventatorul Regiunii Autonome Maghiare! – nota Z.O.) . În şedinţa în care s-a luat această decizie a fost prezentată şi macheta statuii care s-a păstrat în podul casei lui Matei Corvinul – Universitatea de Arte şi Design
8. În 30 noiembrie 1992 s-a încercat eliminarea cuvântului REX, dar s-a renunţat şi s-a amplasat placa pe care era redat citatul atribuit lui Iorga (lucrarea nu a fost autorizată şi a rămas aşa până când au fost demarate lucrările de restaurare)
9. În 2011 s-a amplasat pe suportul statuii plăcuţa din bronz prevăzută în autorizaţia de construire nr. 1237 din 12 .08.2008, emisă pentru “executarea lucrărilor de construire pentru restaurare, reparaţii şi consolidare grup statuar Matei Corvin”. Pe plăcuţe este înscris: “1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită” 2010 – La restaurarea grupului statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume Matthias Rex.”
Documentatia Ziaristi Online asupra acestui caz scandalos AICI