“Am citit tot Dosarul “Moscova 2” (disponibil, integral, mai jos). După părerea mea, dincolo de valoarea lui istorică, nu aduce nimic nou major, față de cele știute deja. Reprezintă practic documentarea pentru Raportul care trebuia și a fost înaintat Mareșalului Ion Antonescu și pe care l-am publicat primii din presa AICI. Tot de la Profesorul Gheorghe Buzatu, istoricul care știa totul despre ruși și Mareșal. Nu înțeleg de ce BNR susține că încă il studiază deși îl are deja de 8-9 luni. Ce am văzut eu nou față de tot ce am citit până acum despre Tezaur (Romașcanu, Lapedatu, Buzatu, Cheptea, Moisuc, Constantiniu, Păunescu, Ștefan, Matei, Scurtu s.a.) sunt niște inventare interesante ale instituțiilor sau bancilor care și-au trimis valori spre depozitare la Moscova și care e posibil să se afle, oricum, și în Dosarul “Moscova 1”, fotografiat de noi – link AICI. Sigur, e un document istoric fabulos, demn de pus bine la păstrare. Dar o parte din actele prezente în acest Dosar se află deja publicate sau amintite și în cartea primului investigator al cazului, Mihail Romașcanu, pe care o publicăm online mai jos, pentru cei care doresc să citească mai mult de patru-cinci fraze, cât acordă presa subiectului. Personal, mă bucur enorm pentru reluarea cazului, indiferent de motivațiile acestei pălălăi, unele, posibil, ce țin de domeniul serviciilor speciale, discrete sau cochete. E bine să afle cât mai mulți români că, pe lângă scuzele pe care Rusia, succesoarea de drept a URSS, nu și le-a cerut niciodată pentru crimele odioase comise împotriva poporului român din actuala Românie, și din Basarabia și Bucovina răpite, violate și ocupate până azi, Moscova ne mai datorează și peste 10 miliarde de euro aur, plus valorile inestimabile din colecții personale și de stat și din Arhivele Naționale și ale Academiei Române. Voi reveni pe acest subiect”, scrie Victor Roncea pe FB.
Ziaristi Online vă prezintă:
MOSCOVA NE DĂ PRAFUL DE PE TEZAUR:
INVESTIGAȚIA LUI MIHAIL ROMAȘCANU:
Tezaurul Roman de la Moscov… by on Scribd
„Chestiunea Tezaurului nostru de la Moscova pasionează de la război încoace cu un interes mereu viu întreaga populaţie românească, şi cu drept cuvânt, pentru că bunurile transportate la Moscova aparţineau nu numai Statului ci şi instituţiilor publice sau private de tot felul precum şi nenumăraţilor cetăţeni. Adunarea deci, într-un mănunchi, a ştirilor utile pentru cunoaşterea adevărului asupra tezaurului român de la Moscova era nu numai necesară, dar şi de mult dorită. Lucrul acesta se impunea cu deosebire fiindcă chestiunea tezaurului român de la Moscova depăşea, prin natura ei, interesul local-naţional pentru a se aşeza în cadrul problemelor internaţionale.“
Gheron Netta – directorul Institutului Economic Romanesc
„Asupra tezaurului, în acest timp, s-a scris destul de mult. Cercetătorii serioşi şi iubitorii de senzaţional şi-au spus cuvântul. Cu toate acestea opinia publică este tot atât de puţin lămurită. Revoluţiei ruse i s-a acordat o atenţie deosebită in aceasta carte. Explicaţia e simplă. Revolta a izbucnit în împărăţia Romanovilor în primele luni ale anului 1917 şi cu scurte întreruperi a dăinuit până către sfârşitul aceluiaşi an, când bolşevicii au cucerit puterea. Cunoaşterea evoluţiei politice a Rusiei din acest timp, prezintă pentru noi un deosebit interes. Numai aşa vom putea urmări necontenit problema tezaurului nostru depozitat la Moscova, în lunile ianuarie şi august 1917. De asemenea nu se putea trece peste faptele care au determinat pe vrednicii conducători ai României, din acele tulburi vremuri, să hotărască punerea în siguranţă a sfintelor noastre comori în ţara celui mai apropiat aliat. Reamintind durerosul nostru zbucium lăuntric din zilele crâncenului război întregitor de neam şi ţară, am fost stăpânit de gândul să înfăţişez în adevărata sa lumină operaţiunea transportului. Pentru ca seriozitatea studiului să nu fie pusă la îndoială, am publicat toate documentele importante pe care le-am cercetat.“
Mihail Gr. Romaşcanu
DOSARUL “MOSCOVA 2”
Dosarul cu inventarul Tezau… by on Scribd
Pingback: Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre TEZAURUL ROMÂNIEI DE LA MOSCOVA « CER SI PAMANT ROMANESC
Pingback: ACAD.IOAN AUREL POP:ADEVARUL DESPRE TEZAURUL ROMANIEI LA MOSCOVA! | Octavpelin's Weblog
Pingback: Col. Joe Boyle, regele din Klondike, salvatorul românilor din Odesa și presupusul amant al Reginei Maria, într-o poveste de dragoste cu spioni, eroi și morminte plus bijuteriile Casei Regale din Tezaurul României de la Moscova - Ziaristi OnlineZiaris