Madalin Necsutu: Diplomatie pe doua voci. Basescu, silit sa repare gafele in cascada ale lui Baconschi - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Madalin Necsutu: Diplomatie pe doua voci. Basescu, silit sa repare gafele in cascada ale lui Baconschi

Preşedinţia şi MAE nu mai cântă pe aceeaşi voce

de Madalin Necsutu

Cazul Schengen

Situaţia tensionată cauzată de amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen a determinat o lipsă de coagulare a mesajului pe care România doreşte să-l transmită întregii Europe în privinţa acestui obiectiv de importanţă majoră în politica externă a României. Poate cel mai important după aderarea ţării noastre la NATO şi UE în ultimul deceniu. Deşi mesajele de anul trecut ale Parisului în privinţa ţiganilor au fost clare, Bucureştiul a preferat să adopte o tactică a struţului care-şi îngroapă capul în nisip în speranţa că o atitudine umilă ne va ajuta să obţinem un beneficiu mai mare, şi anume aderarea la Schengen. Tocmai această acceptare tacită a rasismului şi a xenofobiei venite din „Hexagon“ a determinat un efect de bulgăre de zăpadă în care au fost antrenate pe rând apoi Germania, Finlanda şi, mai nou, Norvegia. Văzându-se în dificultate, diplomaţia română a transmis mesaje incoerente şi vindicative în care, în cel de-al doisprezecelea ceas, când toate jocurile  erau deja făcute, România – prin vocea şefului diplomaţiei, Teodor Baconschi – a făcut mai mulţi paşi greşiţi care au trebuit apoi reparaţi de către Preşedinţie. Cel mai nou episod de acest gen este legat de interviul oferit de Baconschi pentru portalul EUobserver, în care şeful MAE a invocat pentru prima dată posibilitatea decuplării României în acest dosar de Bulgaria. „Am vrea să vedem cele două ţări aderând în acelaşi timp, dar… insistăm în continuare asupra principiului acesta, că trebuie evaluat fiecare candidat pe baza eforturilor individuale“, a spus Baconschi, la începutul săptămânii trecute. Vinerea trecută, liderul de la Cotroceni, Traian Băsescu, a exclus decuplarea României de Bulgaria în privinţa acestui dosar, acuzând mai degrabă o funcţionare deficitară a aparatului instituţional european. „În orice caz, din punctul nostru de vedere – şi o spun, de data aceasta, extrem de deschis – nu vizăm o decuplare de Bulgaria. Deci România exclude posibilitatea să ceară, având în vedere că are toate rapoartele bune, să fie decuplată de Bulgaria“, a declarat Traian Băsescu după reuniunea Consiliului European. Acest incident de contradicţie între Preşedinţie şi MAE nu este unul singular.

Episodul Croaţia

În urmă cu circa o lună, într-un alt interviu dat de Baconschi, de data aceasta pentru presa română, el a invocat posibilitatea ca România să blocheze aderarea Croaţiei la UE ca măsură de retorsiune pentru situaţia noastră vizavi de Schengen. Aceste declaraţii au stârnit temeri la Zagreb, iar premierul croat a zburat imediat la Bucureşti pentru a se întâlni cu omologul său român, Emil Boc, dar şi cu preşedintele Băsescu pe această temă. Ca şi acum, preşedintele Băsescu a dezminţit orice fel de intenţie de blocaj al Croaţiei, asigurându-l pe şeful executivului croat, Jadranka Kosor, de tot sprijinul României în drumul spre UE. Cele două episoade ridică totuşi un semn de întrebare în legătură cu sincronizarea comunicării dintre Cotroceni şi MAE.

Curentul

Vezi si Mediafax: Băsescu: Baconschi a avut o iniţiativă nefericită, nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris
Preşedintele Băsescu declară, într-un interviu publicat marţi de “România Liberă”, că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut “o iniţiativă nefericită”, întrucât el nu i-a cerut să-i aranjeze o vizită la Paris, nefiind nevoie atât timp cât se întâlneşte cu Nicolas Sarkozy o dată la trei luni.

Sursa Foto: Fundatia Soros controleaza si ICR si MAE. Pionul Armand Gosu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.