Guvernul României – Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Civic
În atenția
Doamnei Ministru Violeta Alexandru
Spre știință
Domnului Prim Ministru al Guvernului României Dacian Cioloș
Memoriu cu privire la solicitările cetățenilor participanți la protestele ”Colectiv” sintetizate de organizația ”neamorganizat”
Prezentare organizație ”neamorganizat”
Suntem o organizație care s-a format din persoane care au luat parte efectiv și constant la protestele ”Colectiv” și care au fost unite prin viziuni și idealuri comune.
Un element coagulant al membrilor organizației a constituit refuzul de a fi reprezentați de ong-uri-instituții, conduse de persoane remunerate pentru activitățile civice pe care le desfășoară. În ultimii 25 de ani, mass-media a creat confuzie între aceste ong-uri, auto-denumite impropriu ”societatea civilă”, și societatea românească, adică cetățenii neînregimentați politic și necondiționați de clauzele contractelor de finanțare acordate pe filiera Soros-UE.
De foarte mulți ani, aceste ong-uri dețin monopolul vocii societății românești la consultările organizate de guvernanți și ar fi o desconsiderare pentru victimele tragediei de la Colectiv ca și de această dată să fie considerate tot ele, în mod exclusiv, purtătorii de cuvânt ai românilor nemulțumiți.
Dacă zecile de mii de oameni ieșiți în stradă s-ar fi considerat reprezentați de aceste ong-uri, atunci numele lor ar fi fost pe pancardele și pe banerele protestatarilor, iar liderii lor ar fi fost în frunte, ar fi luat cuvântul, iar facebook-ul ar fi fost plin cu poze făcute de oameni alături de ei. Nu a existat așa ceva!
Organizația ”neamorganizat” s-a remarcat încă din timpul protestelor prin inițiative care au încurajat dialogul și organizarea cetățenilor. Una dintre acțiunile noastre în Piața Universității a fost ”Pamblica solicitărilor”, acea pamblică tricoloră întinsă între doi stâlpi lângă fântâna de la Arhitectură, de care încă mai stau agățate, după două săptămâni, foi cu nemulțumirile cetățenilor.
O altă acțiune a constat în realizarea unui film, popularizat prin internet, care prezintă confruntarea din stradă, prin dialog, cu grupul care profita de starea de impunitate din Piața Universității pentru a-l ridiculiza pe Patriarhul BOR. Menționăm că Jandarmeria a refuzat să dea curs solicitării de a-i îndepărta din Piață pe respectivii indivizi, și aceasta ridică întrebarea dacă Jandarmeria și Presa ar fi fost la fel de impasibile dacă ar fi fost ridiculizați în mod similar conducătorii altor culte religioase recunoscute, de exemplu cel al cultului musulman sau cel al cultului mozaic.
Încă din timpul protestelor, organizația noastră a început să se structureze prin grupul de facebook pe care l-am numit ”neamorganizat” și suntem la etapa la care am format site-ul ”neamorganizat.org”, prin care ni s-au alăturat persoane din alte localități. Se poate constata că grupul nostru s-a format mult mai repede decât cel de acum 26 de ani din Piața Universității și că suntem singura organizație care s-a dezvoltat exclusiv prin resursele membrilor săi și fără să beneficieze de baza materială a vreunui ong.
Prin urmare, ne considerăm reprezentativi, ca cetățeni și ca grup, pentru o parte semnificativă din cetățenii implicați în fenomenul social ”Colectiv” și considerăm că vocea noastră trebuie să fie auzită de guvernanții și politicienii care declară că dialoghează cu cetățenii.
Preambul
Nemulțumirile cetățenilor care au condus la explozia socială ”Colectiv” au fost acumulate pe parcursul a foarte mulți ani, sunt generalizate și arhicunoscute. Modul în care președintele Johannis a organizat colectarea acestora a eșuat rușinos, fiind dovedit ca regizat, părtinitor și redus la simplu exercițiu de imagine.
Solicitările exprimate în cele câteva orașe în care au avut loc proteste de stradă sunt doar vârful unui iceberg și ele trebuiesc suplimentate cu cele care vin de la cetățenii care nu au avut șansa să participe la aceste proteste. Mare parte dintre români trăiesc în localități mai mici, sau departe de țară, în locuri în care care protestele de stradă sunt impropii, dar vocea lor trebuie să conteze în egală măsură.
Organizația noastră reprezintă strigătul de nemulțumire care a fost ignorat timp de 25 de ani de politicieni, de presă și de instituțiile statului. Celor care ne contrazic sau ne consideră nereprezentativi, le solicităm să inverseze sarcina probei, adică să profite de faptul că posedă resurse mult mai mari ca ale noastre, pentru a dovedi că nu am avea dreptate. Dealtfel, așa specifică și dreptul european în disputele dintre David și Goliat, nu?
Premizele de la care pornim sunt următoarele:
- Nu mai există niciun parlamentar care să fie perceput că reprezintă cetățenii, în totală contradicție cu faptul că toți au fost aleși în mod așa-zis democratic. La întrebarea firească ”Știi pe cineva care ai vrea să fie pus în loc?”, aproape toți protestatarii au ridicat din umeri.
Ce fel de Democrație este aceea în care nu știi pe nimeni și nu ai încredere în nimeni că poate să te reprezinte???
În mod ironic, legitimitatea dumneavoastră și a guvernului provine de la votul de încredere acordat de acești parlamentari în care nu mai are nimeni încredere. Puteți ieși din această buclă închisă a neîncrederii, în domeniul comunicării cu societatea, prin transmiterea către Parlament a solicitărilor cetățenilor nefiltrate de niciun criteriu.
Solicitările organizației noastre, compuse din doar câțiva oameni și cu fonduri formate din banii noștri de buzunar, trebuie să fie considerate la fel de importante și să fie la fel de vizibile ca cele ale ong-urilor cu bugete de sute de mii de euro. Adevărul nu stă în număr sau în mărimea contului din bancă!
- Democrația actuală este în realitate un sistem totalitar-dinastic.
Mare parte dintre politicienii actuali sunt urmași ai fostei nomenclaturi comunisto-securiste sau chiar ai foștilor cominterniști sovietici. Aceștia au fost propulsați în cariera politică datorită exclusiv rețelei de relații moștenite din familie și prezența lor în conducerea țării reprezintă continuitatea ereditară a structurilor de conducere ale Partidului Comunist Român și ale Cominternului Sovietic.
Este o realitate de necontestat faptul că alegerea politicienilor se face numai în funcție de a) – banii investiți în campania electorală, b) – accesul la presă, radio și TV și c) – sprijinul serviciilor de informații, și, în consecință, numele sistemului politic actual constituie un abuz al termenului Democrație.
Noțiunea de fraudă electorală a fost de asemenea distorsionată în interesul oligarhiei care a acaparat puterea. În realitate, fraudă electorală înseamnă alterarea rezultatului scrutinului în sensul în care este declarat câștigător un candidat care nu reprezintă cetățenii, indiferent dacă aceasta se realizează prin numărarea incorectă a buletinelor de vot sau prin crearea unei inegalități de șanse pentru candidați. Crearea unei disproporții în vizibilitatea candidaților tot fraudă electorală este, pentru că scopul și rezultatele sunt aceleași cu numărarea incorectă a voturilor, și frauda este cu atât mai gravă cu cât resursele folosite sunt obținute prin corupție.
Nu este nicio diferență între modul în care Democrația actuală micșorează spre zero șansele candidaților care nu fac parte din oligarhie și modul în care Comunismul interzicea necomuniștilor participarea la cursa electorală. Dacă Comunismul este totalitarism, atunci actuala Democrație este soft-totalitarism – în ambele sisteme, aleșii sunt deciși ”de sus” și sub nicio formă nu sunt reprezentanți ai poporului. Această Democrație este o minciună!
- Democrația nu mai reprezintă voința majorității cetățenilor, ci este un sistem care are pretenția că are dreptul să schimbe principiile și valorile majorității. Ong-urile finanțate pe canale Soros-UE, denumite impropriu ”societatea civilă”, obligă cetățenii și educă elevii să adopte valorile promovate de finanțatori, până la nivelul la care românii au ajuns să se teamă să vorbească liber.
Aceste ong-uri sunt sprijinite politic de ambasadele occidentale și au un cuvânt greu în conducerea țării și în procesul legislativ, în ciuda faptului că nu sunt alese de nimeni.
Solicitări
Principala noastră solicitare se referă la crearea cadrului juridic pentru a avea o Democrație autentică, cu Alegeri Libere, în sensul idealurilor Revoluției din 1989.
Dorim eliminarea tuturor barierelor ce împiedică accesul cetăţeanului la funcţiile elective în Stat și dorim eliminarea oricăror avantaje de natură materială sau administrativă ale unor candidați față de alții, astfel încât opţiunile de vot să se facă numai în funcție de calităţile candidaților și de programul lor politic.
Dorim ca legea electorală să ofere egalitate reală de șanse pentru candidații tuturor partidelor și a candidaţilor independenți.
În acest sens, propunem modificarea în totalitate a Legii nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare, precum şi a legislaţiei conexe cu următoarele amendamente:
- interdicţia expresă a participării la alegeri pe o perioadă de 10 ani a persoanelor ce au deţinut funcţii de conducere în fostul Partid Comunist Român, în securitatea poliție politică și a rudelor lor de gradul 1.
- interzicerea redestribuirii voturilor celor ce nu au întrunit numărul de voturi necesar intrării în Parlament.
- aplicarea voinţei populare exprimate prin referendum în sensul scăderii numărului de parlamentari la maxim 300.
- abrogarea prevederilor legale privind întrunirea unui prag electoral minim pentru accesul în Parlament.
- Interdicţia finanţării din fonduri și din contribuții în natură private a campaniilor electorale. Campaniile electorale să fie finanţate în mod egal de la bugetul de Stat, cu obligaţia ca formaţiunile politice ce nu acumulează un număr minim de voturi (spre exemplu 50.000 de voturi) să fie obligate la restituirea sumelor primite cu titlu de fonduri electorale.
- Egalitate de tratament pentru toate formaţiunile politice şi persoanele înscrise în cursa electorală în ceea ce priveşte spaţiul media acordat de presă și de posturile de radio și televiziune.
- Eliminarea de pe buletinele de vot a însemnelor electorale.
- Permisiunea de înscriere în cursa electorală a oricărui partid înscris în Registrul partidelor politice la momentul stabilit prin lege de începere a campaniei electorale
- Excluderea participării la alegeri a oricărui tip de organizații care nu sunt înregistrate în Registrul partidelor politice
- Excluderea posturilor de deputați care reprezintă minoritățile pentru acele minorități care au un coetnic în Parlament ales prin vot, indiferent dacă acesta este independent sau membru al unui partid
- Pierderea oricărui mandat obținut prin vot în urma unui referendum în circumscripția respectivă. Referendumul se desfășoară în maxim 60 de zile după depunerea unui număr de 50% semnături din numărul de voturi obtinut la câștigarea mandatului. Daca nu se desfașoară referendumul, indiferent de motive, în ziua 61 se consideră demis de drept.
- Impunerea votului obligatoriu sub sancţiunea amenzii contravenţionale.
- Eliminarea imunităţii parlamentare.
- Interzicerea alianţelor preelectorale.
- Înăsprirea sancţiunilor pentru cei ce încalcă prevederile legislaţiei electorale în materie de finanţare a campaniei sau fraudă electorală.
Considerăm că satisfacerea acestor solicitări va asigura schimbarea clasei politice în mod democratic, astfel încât aceasta să devină cu adevărat reprezentativă, astfel încât să nu mai apară situații ca cea actuală de contestare masivă a legitimității acesteia și să nu mai fie posibilă intervenția ong-urilor în actul politic.
Suplimentar acestor solicitări, adăugăm un număr de propuneri către Guvernul și Parlamentul actual, în scopul remedierii în regim de urgență a unor măsuri legislative care considerăm că sunt nedemocratice, deoarece au fost luate fără a reprezenta voința majorității cetățenilor.
- Anularea tuturor prevederilor legislative care fac referire la identitatea etnică și în special a locurilor speciale pentru etnicii țigani la admiterea în licee și universități.
- Folosirea exclusivă a termenului de ”țigan” în documentele oficiale, în locul celui de ”rom”.
- Desființarea Agenției Naționale pentru ”Romi”.
- Desființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, deoarece membrii acestui organism iau decizii care sunt de competența exclusivă a instanțelor de judecată.
- Anularea HG care are ca obiect construirea moescheei din București și organizarea unui referendum național pe această temă.
- Anularea HG care are ca obiect construirea unui așa-zis ”templu” masonic în București. Suplimentar faptului că această HG este nedemocratică, atragem atenția că există membri ai aparatului guvernamental și ai Parlamentului care sunt membri ai organizațiilor masonice, sau care sunt în relații economice cu aceștia, și astfel se află în conflict de interese când își dau acordul pentru construirea acestui edificiu masonic
- Refuzarea accesului în țară pentru refugiații care au încălcat legislația internațională. Indiferent de termenul care se utilizează pentru mutarea acestora, de relocare, mutare, strămutare, sau oricare altul, această operațiune este contrară Constituției. Din punct de vedere legal, un refugiat este o persoană care fuge de un pericol în prima țară în care viața îi este în siguranță, însă persoanele care trec ilegal frontierele cu scopul de shopping pentru condiții de viață mai bune, sunt infractori.
- Pentru activitățile desfășurate de ong-uri în cadrul școlilor, să se introducă necesitatea acordului scris al părinților, punctual pentru fiecare ong și program în parte, în mod similar cu modul în care se fac înscrierile pentru ora de religie.
- Interzicerea sau limitarea activităților de externalizare a profitului obținut de societăți ce desfășoară activități comerciale în România, prin intermediul firmelor înregistrate off-shore.
- Salariile și pensiile de stat încasate de un funcționar după momentul săvârșirii unei fapte care îl face incompatibil, să fie considerate venituri ilicite și să fie recuperate de către fisc, indiferent de momentul în care fapta este confirmată prin hotărâre judecătorească.
- Nicio faptă de corupție să nu se mai prescrie, indiferent de perioada scursă, pentru motivul că întreaga clasă politică de după 1989 beneficiază de prezumția de organizare a unui grup infracțional transpartinic, care a influențat Justiția în sensul amânării acțiunii acesteia, cu scopul ajungerii la situația de prescriere.
- Prin modul în care clasa politică de după 1989 a influențat Justiția, se poate considera că autorii faptelor de corupție au avut o contribuție la modul în care au fost judecate propriile cauze. Prin aceasta s-a încălcat principiul de drept ”nimeni nu poate fi judecător în propria cauză”, ceea ce constituie un motiv de rejudecare a tuturor proceselor de corupție, indiferent dacă s-au acordat deja pedepse și acestea au fost executate.
- Demiterea Guvernatorului BNR Mugur Isărescu pentru modul defectuos în care a gestionat criza financiară, și anume: nu a atenționat în timp util populația cu privire la riscurile obținerii de credite în situația respectivă, nu a impus condiții băncilor prin care să se limiteze fenomenul îndatorării excesive, a fost și este lipsit de transparență cu privire la exodul financiar.
- În contextul în care nicio altă țară europeană nu și-a concesionat resursele naturale, solicităm Guvernului să nu mai prelungească contractul de concesionare a petrolului românesc și să readucem petrolul românesc, dar și toate celelalte resurse naturale, înapoi în proprietatea românilor.
- În contextul în care alte țări din Uniunea Europeană nu permit vânzarea terenului arabil către cetățeni străini, coroborat cu disproporția uriașă de venituri și de capital dintre cetățenii români și cei ai altor state din UE, solicităm să se interzică înstrăinarea terenului arabil și inițierea unei legislații pentru readucerea celui care a fost deja înstrăinat înapoi în proprietatea cetățenilor români sau a statului.
Acestea sunt o parte din revendicările exprimate în ultimelele săptămâni de proteste în stradă, de către simpli cetățeni, neînregimentați politic.
În situația în care veți organiza dezbateri publice pe tema dialogului cu societatea civilă, ne exprimăm dorința de a participa și noi, pentru a ne susține și argumenta revendicările și punctele de vedere exprimate în prezentul memoriu.
În acest sens, vă indicăm drept persoană de contact pe dl. Mihai Tociu, telefon 0744-678123, sau ne puteți comunica pe fax 0318162186 sau pe email mihaitociu@yahoo.com
Cu stimă,
NeamOrganizat, 23.11.2015
Mihai Tociu
Primit la redacţia Ziaristi Online