Muștele, greierii și viermii de mătase pot fi alternative sigure, hrănitoare și mai prietenoase cu mediul la carnea de la pui, de vită sau de porc, este concluzia unei cercetări efectuate pentru Comisia Europeană, relatează Reuters.
Comisia, care este executivul Uniunii Europene, lucrează la revizuirea legislației cu privire la alimentele noi, după ce o propunere anterioară a căzut din cauza opoziției la clonarea animalelor. În acest sens, a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority, EFSA) o cercetare cu privire la siguranța consumului de insecte.
Într-un aviz științific publicat joi, EFSA a declarat că folosirea insectelor ca sursă de hrană și nutreț are, potențial, importante beneficii de mediu, economice și de securitate alimentară.
Fermele de insecte pot duce la emisii mai mici de gaze cu efect de seră și amoniac decât cele de bovine sau porcine și la o eficiență mai mare în conversia furajelor în proteine, se arată în raport.
Cum și în ce măsura includerea de insecte în gastronomie poate afecta modelul de consum general al populației este neclar, dar există potențial pentru o rapidă schimbare a modelelor de consum viitoare, se spune în raportul EFSA.
Reuters comentează că totuși este mai puțin probabil ca insectele să fie găsite în meniurile restaurantelor europene decât în hrana animalelor, controlată cu atenție pentru a preveni apariția unor proteine anormale, acuzate că provoacă boala vacii nebune.
Operatorul belgian de supermarketuri Delhaize a introdus în 2014 un fel de mâncare bazat pe viermi de făină în magazinele sale din Belgia, dar nu a avut succes.
“Am optat să nu avem nici un fel de insecte vizibile în produse pentru a reduce reticența inițială, dar chiar și atunci clienții nu erau pregătiți pentru asta”, a spus un purtător de cuvânt.
Între speciile de insecte despre care se crede că au cel mai mare potențial pentru hrana umană și animală din Uniunea Europeană se numără muștele, viermii de făină, greierii și viermii de mătase.
În special sub formă de pastă sau în alte forme prelucrate, ele sunt considerate ca alternative la sursele principale de hrană precum carnea de pui, carnea de porc, carnea de vită și pește, precum și utile pentru hrana animalelor.
În cazul în care insecte întregi sunt distribuite ca hrană, ar fi de așteptat ca ele să fie supuse unor prelucrări, cum ar fi refrigerarea și uscarea și să fie etichetate cu instrucțiuni de utilizare.
În unele cazuri, părți ale insectelor, cum ar fi aripile și picioarele la greieri, ar trebui să fie eliminate “pentru a îmbunătăți experiența consumului și pentru a reduce riscurile de sufocare”, a recomandat EFSA, făcând o comparație cu decorticarea creveților.
Autor: Constanța Niță / Editor: Mariana Ionescu
Sursa: AGERPRES via Ziaristi Online
Vedeţi şi Reportajul MediafaxFoto:
Poftiţi la masă!Bucătăria internaţională, în special cea asiatică debordează de imaginaţie în ceea ce priveşte ingredientele folosite pentru prepararea hranei. Astfel, pe lângă preparatele clasice ce conţin carne de pasăre, porc, vită sau oaie, bucătăria zonei la care facem referire foloseşte din abundenţă insecte dintre cele mai felurite, şerpi sau reptile. Scorpioni înşiraţi pe frigărui, larve de insecte rumenite, supe de şarpe sau tarantule crocante îmbie trecătorii de pe tarabele stradale. Şi, după cum bine ştiţi, nici câinii sau pisicile nu sunt considerate mâncăruri mai puţin delicioase. (Marius Smădu şi Gabriel Panţiru)
-
-
Larve de viermi de mătase pe băţ sunt mâncate pe strada comerciala Wangfu Jing din centrul Beijingului. Guvernul Chinez o publicat o broşură care recomandă diverse experienţe culinare inedite turiştilor veniţi pentru a urmări Jocurile Olimpice de vară de la Beijing. ( Sinopix / Rex Features / Guliver )
-
Un detaliu cu un fel de mâncare denumit ‘Inclusion de grillons en bubble au Whisky’ (Greieri prinşi într-o bulă de jeleu de whisky), preparat de bucătarul francez David Faure, poate fi văzut în restaurantul acestuia ‘Aphrodite’, în Nisa, joi, 2 mai 2013. Greierii şi viermii produşi pentru consum costă până la 1250 de euro/kg. ( Didier Baverel / Getty Images / Guliver )
-
Un aperitiv ‘Petit pois carre et son ecume de Carottes, vers de farine’ (mazăre, morcovi şi viermi) ), preparat de bucătarul francez David Faure, poate fi văzut în restaurantul acestuia ‘Aphrodite’, în Nisa, joi, 2 mai 2013. Greierii şi viermii produşi pentru consum costă până la 1250 de euro/kg. ( Didier Baverel / Getty Images / Guliver )
-
Pisici ţinute în cuşcă sunt vândute la pungă într-o piaţă de animale din Guanzhou, China. În timp ce Marea Britanie şi Europa sunt afecatate de scandalul cărnii de cal, chinezii se întreabă unde este problema. ( Sinopix / Rex Features / Guliver )
-
Un vânzator ambulant oferă spre vânzare tarantule prăjite în ulei cu usturoi, în Phnom Penh, miercuri, 9 octombrie 2002. ( Nathan Dexter / AFP )
-
O porţie de viermi sote, o delicatesă mexicană, poate fi văzută în restaurantul Girasoles din Mexico City, vineri, 19 octombrie 2001. ( Jorge Uzon / AFP )
-
-
O porţie de larve de albină poate fi văzută la restaurantul ‘Fresh Wildlife’, specializat în diverse insecte, în Guangshou, China. ( Sinopix / Rex Features / Guliver )
-
-
O selecţie de sushi cu diverse insecte (de la stânga la dreapta spate: larvă de omidă sakura, păianjen joro, larvă de molie privet-hawk, gândac de Madagascar, larvă de viespe asiatică, larvă de dobsonfly, cicadă japoneză, larvă de furnică de copac verde) este prezentată în Tokyo, Japonia, marţi, 28 octombrie 2008. ( Tony McNicol / Rex Features / Guliver )
-
-
Scorpioni, majoritatea aflaţi încă în viaţă, pot fi văzuţi expuşi la un stand cu mâncare de pe o veche artera comercială din Beijing, în centrul oraşului, joi, 7 august 2008. ( Omar Torres / AFP )
-
-
-
O zibetă de palmier sălbatic este pregătită într-un restaurant din Guangzhou, China. În timp ce Marea Britanie şi Europa sunt afectate de scandalul cărnii de cal, chinezii se întreabă unde este problema. ( Sinopix / Rex Features / Guliver )
-
-
-
Mai multe insecte gătite sunt expuse spre vânzare într-o piaţă stradală din apropierea străzii Wangfujing, în Beijing, China, marţi, 12 octombrie 2010. ( Paul Grover / Rex Features / Guliver )
-
Un măr caramelizat cu viermi poate fi văzut în restaurantul Hotlix din Pismo Beach, California, sâmbătă, 16 ianuarie 2010. În meniul restaurantului se găsesc diverse dulciuri pe bază de insecte, de la acadele cu viermi, la scorpioni în ciocolată. ( Barry Bland / Barcroft Media / Getty Images / Guliver )
-
O salată love-bug, ce conţine lăcuste şi greieri, este prezentată în restaurantul Archipelago, unde insectele sunt folosite ca ingrediente, în Londra, Marea Britanie, joi, 1 septembrie 2011. ( Paul Grover / Rex Features / Guliver )
-
-
Două femei privesc de aproape păianjenii, scorpionii şi miriapodele vândute la un stand cu mâncare, în oraşul Xian din provincia Shanxi din vestul Chinei, joi, 24 ianuarie 2008. ( AFP )
-
O turistă chineză din Shanghai mănâncă scorpioni pe băţ, vânduţi alături de viermi de mătase şi căluţi de mare într-o piaţă stradală din Beijing, miercuri, 23 iulie 2008. ( Mark Ralston / AFP )
-
Şopârle, scorpioni şi gândaci sunt expuşi pentru vânzare la un stand cu mâncare aflat pe strada comercială Wangfujing din Beijing, marţi, 17 ianuarie 2013. ( Mark Ralston / AFP )
-
Un penis de şarpe poate fi văzut la unul din restaurantele ‘Strong in Pot’s’ aflat pe strada Xihai din Beijing, luni, 4 aprilie 2006. Specialităţile ‘Strong in Pot’s’ sunt reprezentate de varietăţi de penisuri de animale precum şi hot pot-uri cu o mulţime de ingrediente şi penisuri fierte. ( Pan Songgang / ChinaFotoPress / Getty Images / Guliver )
-
Acadele cu scorpioni, viermi şi greieri pot fi văzute în restaurantul Hotlix din Pismo Beach, California, sâmbătă, 16 ianuarie 2010. În meniul restaurantului se găsesc diverse dulciuri pe bază de insecte, de la acadele cu viermi, la scorpioni în ciocolată. ( Barry Bland / Barcroft Media / Getty Images / Guliver )
-
Un aperitiv ‘Cremeux de mais, fois gras et croustillant de grillons au sarrasin’ (cremă de porumb cu greieri), preparat de bucătarul francez David Faure, poate fi văzut în restaurantul acestuia ‘Aphrodite’, în Nisa, joi, 2 mai 2013. Greierii şi viermii produşi pentru consum costă până la 1250 de euro/kg. ( Didier Baverel / Getty Images / Guliver )