Comunicat al Ministerului de Externe si al Ministerului Dezvoltarii Rurale in legatura cu proiectele privind mineritul aurului la Rosia Montana
Ungaria a aflat cu ingrijorare ca guvernul roman in 27 august 2013 a adoptat un proiect de lege referitor la masurile de luat in legatura cu infiintarea exploatarii minereurilor de aur si de argint.
Mineritul aurului bazat pe tehnolgia cu cianuri poarta in el importante riscuri de mediu, pune in pericol puritatea apelor, diversitatea biologica, asa cum atat cetatenii Romaniei, cat si cei ai Ungariei si-au probat pe propria lor piele in cursul catastrofei de la Baia Mare survenita in anul 2000.
Tocmai din aceasta cauza guvernul Ungariei si-a exprimat in toate forumurile posibile ca priveste ca inacceptabila folosirea tehnologiei bazata pe cianuri. Dupa cum este cunoscut, in mai 2010 ca urmare a propunerii facute de presedintele republicii Janos Ader in calitatea sa (de atunci – Nota red.) de deputat in Parlamentul European, PE a cerut intr-o hotarare Comisiei Europene sa examineze pericolele care se regasesc in tehnologia mineritului aurului cu cianuri si sa interzica folosirea sa pe teritoriul Uniunii Europene. In continuare atat presedintele Adunarii Tarii (al Parlamentului – Nota red.) Laszlo Kover cat si primul ministru Viktor Orban au fortat personal la comisarul pe probleme de mediu al Uniunii interzicerea la nivelul uniunii a tehnologiei bazata pe cianuri.
In procedeul de autorizare a minei de aur de la Rosia Montana Ungaria de la bun inceput a cerut Romaniei aplicarea intelegerii internationale referitoare la examinarea influentelor de mediu transfrontaliere. Tratatul a facut posibil ca Ungaria ca o tara potential afectata sa participe in procedeul de autorizare. In cursul procedurii autoritatile ungare au respins studiul de impact de mediu elaborat de partea romana din cauza caracterului sau prea general, a pozitiilor sale de baza neadecvate, a concluziilor sale finale gresite si a lipsurilor sale grave.
Pozitia guvernului ungar este neschimbata si astazi, asteapta respectarea regulilor europene in materie, precum si respectarea valorilor universale naturale si culturale puse in pericol de mineritul aurului la Rosia Montana care fac parte integral de patrimoniul comun central-european si servesc egal interesele cetatenilor Ungariei cat si ai Romaniei.
Ministerul de Externe al Ungariei