Statul poliţienesc
de Petru Romoşan
« România este un stat poliţienesc, părerea mea este împărtăşită de mai mulţi oameni dar poate nu au avut curaj să o afirme » (Sorin Frunzăverde, apud Hotnews). Et pour cause. Şi tot dl Sorin Frunzăverde adaugă pudic : « Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu de la Şefia SIE în funcţia de prim-ministru este atipică. » How nice! Auzi ? Atipică ! Sorin Frunzăverde este un fost ministru din partea PD de patru ori, între care şi ministru al Apărării. A fost chiar prim-vicepreşedintele PDL, a fost şi deputat în Parlamentul European, tot din partea partidului lui Băsescu. A fost, de asemenea, ideolog principal şi strateg al aceluiaşi partid. Ştie despre ce vorbeşte.
Recent, primul-ministru al României în funcţie, dl Victor Ponta, a afirmat despre preşedintele în funcţie, dl Traian Băsescu : « Băsescu nu a fost colaborator al Securităţii, a fost chiar ofiţer de Contrainformaţii » (apud Gândul). Cu CNSAS-ul de faţă şi cu legea care îi permite acestei instituţii să funcţioneze votată de Parlament. Au urmat contraziceri, retractări tactice, contraatacuri. Cine minte sau cine încalcă legea ? Vorbeam de contraatacuri. Ei da, Victor Ponta este ofiţer acoperit după mai mulţi băsişti de frunte : Teodor Mărieş şi Silviu Sergiu, şeful secţiei de politică de la Evenimentul zilei, şi destui alţii. Ar fi ofiţer acoperit încă din 1989, sub tutela binecunoscutului GRU, generalul Ştefan Kostial, iar după alţii ar fi ofiţer acoperit din 1999 (pe larg, de pildă, în emisiunea de dezbatere electorală Cel mai cinstit guvern, partea a doua, din 8 decembrie 2012, cu participarea lui Ion Cristoiu, la B1TV). Lavinia Şandru, la emisiunea « Deschide lumea » de la Realitatea TV, întăreşte şi ea : « Am senzaţia că ne întoarcem la epoca securistică. Pe de-o parte fabricăm un dosar pentru Vasile Blaga, nu ştim ce şi cum. Şi mai fabricăm un dosar pentru prim-ministru. Tocmai vrea să se facă public nu ştiu ce document că premierul României ar fi ofiţer acoperit SIE. Căpitan, cu Voiculescu general. » Băsescu tace în chestiune dar cunoscătorii spun că e asul din mînecă şi că e motivul principal pentru care l-a numit pe tînărul pesedist Victor Ponta de două ori prim-ministru. Ar tăcea pentru că-i convine situaţia. În privinţa dlui Ilie Sârbu, socrul premierului, presa portocalie tace chitic. Am spus chitic ? Avocatul Chitic ? Preşedintele Băsescu i-ar fi aplicat un dos de palmă, bineînţeles, cu spatele acoperit de gărzile de corp. Asta ca un intermezzo despre curajul preşedintelui presupus fost ofiţer de contrainformaţii. Dar să trecem. Securiştii noştri nu au fost şi nu sînt curajoşi decît cu cei slabi sau fără apărare, mai exact, cu populaţia României.
Tot ca o pată de culoare, să amintim că, după ce Andrei Pleşu a emis primele lui remarci « curajoase », ireverenţioase la Băsescu, au apărut la CNSAS tot felul de dovezi în legătură cu recrutarea soţiei sale la 19 ani de către DIE, înaintea plecării la studii în Marea Britanie. Informaţiile au ajuns în presă, dar publicul a rămas ca în gară. A fost, n-a fost, mai este ? Ce e sigur e că Andrei Pleşu a redevenit un frenetic susţinător al preşedintelui şi un pasionat detractor al lui Crin Antonescu, care nu e nici în guvern şi nici la Cotroceni. Dar psihodrama securitistică naţională nu se opreşte aici.
Apud Inpolitics : « Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat azi, cu subiect şi predicat, că deţine probe concrete care dovedesc acuzaţia sa anterioară potrivit căreia deputatul PSD Sebastian Ghiţă este colaborator al SRI, probe pe care le va prezenta la momentul potrivit. » E citat Sorin Roşca Stănescu : « Am certitudinea că este informator al SRI, racolat de gen. Gioni Popescu şi apoi utilizat din plin de unchiul său, un alt general, Dumitru Zamfir, în afaceri cu IT. » Sebastian Ghiţă este numărul doi în Comisia de Control a SRI, adică se află de curînd exact pe locul curajosului deputat Ion Stan, care a făcut ani de-a rîndul dezvăluiri foarte incomode şi declaraţii politice în Parlament care au exasperat establishment-ul, şi de care s-a scuturat Victor Ponta, foarte bun prieten al lui Sebastian Ghiţă. Oare pentru asta a votat populaţia masiv USL-ul în decembrie ?
Dar bomba recentă a venit de la dl George Maior, director al SRI şi naşul de cununie al premierului Victor Ponta : « Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atraga serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cît de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întîmplă atît economic, cît şi politic. Am fost dezamăgit să văd unele comentarii care încercau să amestece lucrurile, fără să facă o departajare netă în ceea ce înseamnă Serviciul Român de Informaţii faţă de fosta Securitate » (apud Sabina Fati, interviu realizat pentru România liberă). Şi ceea ce nu spune directorul completează generos energica jurnalistă portocalie : « Vă referiţi la senatorul Sorin Roşca Stănescu, fost informator al Securităţii, la Dan Voiculescu, la rîndul lui fost informator, dar care ulterior a lucrat pentru firme ale Securităţii, şi la prosperul om de afaceri Ioan Niculae, care se laudă că şi-a început cariera de ofiţer al Securităţii cînd avea 21 de ani… » Dar locvacele George Maior nu s-a mulţumit cu interviul din România liberă, preluat ca material de propagandă de toată presa pro-Băsescu, ci s-a dus s-o mai comită o dată la postul TV Digi 24 : « Domnul Niculae, dacă tăcea, filosof rămînea. O să-i răspund în felul următor : Securitatea la care Domnia Sa a lucrat a distrus un stat, l-a şters de pe harta politică, strategică a lumii civilizate şi nu a înţeles deloc prin aceasta lumea în care trăia şi acţiona acest stat din păcate. » Numai două observaţii, deşi s-ar impune mai multe. Dl Ioan Niculae este unul din cei mai mari contributori români la bugetul de stat, dacă nu cumva cel mai mare, iar salariul directorului SRI, ca şi al preşedintelui său, este plătit şi din contribuţia firmelor lui Ioan Niculae. În al doilea rînd, tatăl lui George Maior, fost ministru PSD, a făcut o cariera robustă sub vechiul regim, adică în lumea în care a acţionat fosta Securitate. Anticomunismul şi antisecurismul lui George Maior par a fi psihanalizabile.
Se poate mai mult de-atît ? Da, tovarăşi, se poate. Într-un interviu-fluviu din revista 22, procurorul de suflet al lui Traian Băsescu (dosarul Flota), dl Daniel Morar, ne demonstrează în chip stupefiant că acei peste 1 000 de judecători care i-au suspendat pe Dănileţ şi Ghica din CSM « nu au o cultură a democraţiei ». Raţionamentul lui Daniel Morar vine cam aşa : ei pot să-i aleagă pe judecători fără explicaţii, dar nu pot să-i şi dea jos fără explicaţii-beton. « Nici o persoană aleasă public sau politic nu e obligată să se valideze în timpul mandatului din an în an sau din 6 în 6 luni, pentru că am introduce relativitatea în toate funcţiile juridice. Deci, dacă vrei să-l revoci, asta acţionează cumva ca o “sancţiune”, o nemulţumire a masei de judecători care te-a votat. » Masa de judecători aminteşte flagrant de masa de alegători de 7,4 milioane din iulie trecut, care şi ei au încercat să-l dea jos pe dănileţul Băsescu.
Toate întîmplările şi luările de poziţie de mai sus sînt din România ultimelor luni. În nici un stat democratic european asemenea lucruri nu sînt imaginabile. Stat poliţienesc, stat securist sau stat de drept ? Statul de drept e o trista glumă. Între stat poliţienesc şi stat securist, parcă e mai corectă pentru descrierea realităţii formula clasică şi soft a lui Sorin Frunzăverde, cea a statului poliţienesc. Pentru că securiştilor, adică pletoricelor servicii de informaţii din România, li se adaugă procurorii, care prin CSM ţin în loc funcţionarea normală a justiţiei, şi poliţiştii, care în cea mai mare parte, ca şi procurorii, lucrează la comandă politică.
Surse: Compania.ro via Ziaristi Online
Foto: Andrei Pandele