Atacurile informaţionale devin principala ameninţare la adresa securităţii unei ţări. Este şi motivul pentru care, în mod excepţional, Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a acceptat să vorbească, pentru Q Magazine, despre Strategia de Securitate Cibernetică a României.
Cândva, bătăliile între beligeranți se câștigau pe mare. Au urmat victoriile pe calea aerului, însă războaiele secolului 21 vor fi câștigate de cei care dețin puterea cibernetică.
Pentru a înțelege dinamica spațiului virtual, amintesc faptul că radioului i-a luat 35 de ani pentru a ajunge la o audiență de 50 de milioane de persoane, televiziunii 15, în timp ce internetul a ajuns la aceeași cifră de utilizatori în doar 5 ani. Astăzi, peste două miliarde de oameni sunt conectați sau dependenți de net. Dincolo de beneficiile importante, spațiul virtual s-a dovedit, în timp, și generator de cybercrime și de conflicte.
Scenariile cele mai pesimiste merg până la imagini apocaliptice, în care alimentația, energia, alimentarea cu apă, transporturile, finanțele şi tot ce derivă din acestea pot fi paralizate, chiar într-o ţară precum Statele Unite ale Americii.
În interviul pe care prim-adjunctul Directorului Serviciului Român de Informaţii, General-maior Florina Coldea l-a acordat revistei Q Magazine, recunoste ca Romania este la fel de amenintata precum orice alt stat NATO.
În anul 2000, doi hackeri din Filipine au lansat virusul Love Bug. 55 de milioane de calculatoare au fost atacate, iar prejudiciul s-a ridicat la 15 miliarde de dolari. A fost momentul în care lumea a înțeles cu adevărat că prejudiciile unui război neconvențional, uneori asimetric, pot fi infinit mai mari decât cele provocate de armele clasice.
Bombele nu mai sunt convenționale, ci se lansează printr-o simplă „atingere” virtuală, în celălalt capăt al lumii. Inamicul este nevăzut și adesea rămâne necunoscut chiar și serviciilor de informații. Întregul fenomen al războiului cibernetic este învăluit într-un asemenea mister, încât Războiul Rece pare un timp al deschiderii și transparenței diplomatice.
Un posibil „Pearl Harbour” cibernetic
Integral la Q Magazine