Saptamana trecuta, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni a lansat volumul “Comunitatea românească din estul Serbiei. Studiu geografic”, realizat de Ionelia Toarcă.
La lansare, desfăşurată în Sala Stoicescu din palatul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, au participat: Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac, Prof. dr. univ Ioan Scurtu, Prof. dr. univ. Ion Nicolae, Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din România, domnul Aleksandar Najdanovic şi numeroşi profesori, cercetători şi studenţi interesaţi de problematica comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, informeaza Institutul.
Evenimentul, moderat de domnul Dorin Matei, Preşedintele Fundaţiei Magazin Istoric, a fost deschis de Cristi Dumitru, directorul general al Institutului, care a precizat că lucrarea de faţă marchează debutul Colecției IEH, o colecţie de studii de cercetare ce îşi propune să readucă în actualitate problematica comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac a subliniat importanţa pe care statul roman o acordă sprijinirii comunităţilor româneşti, oriunde s-ar afla acestea şi a amintit de introducerea pe agenda bilaterala a României şi Serbiei a problematicii comunităţii româneşti din estul Serbiei, comunitate ce nu beneficiază în prezent de drepturi elementare cum ar fi: învăţământ în limba maternă, serviciu reigios în limba maternă etc… De asemenea secretarul de stat a propus traducerea volumului în limba sârbă pentru a se demonstra deschiderea şi dorinţa de dialog, atât cu autorităţile sârbe, cât şi cu românii din Serbia care, din păcate, nu cunosc limba română.
Institutul va trimite exemplare ale studiului la toate bibliotecile Universităţilor din România, precum şi către bibliotecile judeţene şi municipale. De asemenea Institutul pune în mod gratuit la dispoziţia celor interesaţi, varianta electronică a studiului atât în vederea familiarizării opiniei publice cu problematica comunităţii româneşti din estul Serbiei, cât şi în vederea utilizării lui ca instrument de lucru pentru alte studii şi cercetări în acest domeniu.
Varianta electronică a studiului care contine si mai multe harti etnografice, in format PDF, o puteţi găsi aici: “Comunitatea românească din estul Serbiei. Studiu geografic”
Fotografii de la eveniment, AICI.