Presedintele Basescu, mai catolic decat presedintele Bilderberg - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Presedintele Basescu, mai catolic decat presedintele Bilderberg

ASPECTE. Presedintele Traian Basescu, europeist

de Corneliu Vlad

Presedintele Romaniei crede in Statele Unite ale Europei. In nume personal, tine sa precizeze, nu in calitate de sef al statului. Caci, constitutional luand lucrurile, la art. 80 al Legii Fundamentale, se precizeaza ca “presedintele Romaniei este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii”. Iar la investirea in functie, isi ia urmatorul legamant: “Jur (…) sa apar (…) suveranitatea , independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei”. Dar la tabara de vara de la Sulina pentru tinerii romani din diaspora, presedintele Traian Basescu a declarat ca “numai prin cedare masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o mare putere economica si o putere militara pe masura”.

Europa ca Europa, e cam greu de spus ce foloase are Romania din puterea economica si militara a Europei, dar mai sigur e ca, fiind si noi Europa, ar trebui sa cedam “masiv” din suveranitate. Juramantul prezidential obliga la salvgardarea suveranitatii, parerile domnului Traian Basescu, aflat la tabara de vara totusi ca presedinte, sustin cedare masiva de suveranitate. Sa zicem insa ca in prima situatie e vorba de presedintele Basescu, in a doua de cetateanul Basescu. La incheierea mandatelor sale de la Cotroceni, logic vorbind, omul public Traian Basescu, va deveni militant infocat al Statelor Unite ale Europei. Dar inca de pe acum se asaza, ca proaspat venit, intr-o glorioasa si vizionara, dar deocamdata utopica si sterila, galerie universala de personalitati ilustre mistuite de idealul uneiEuropeca intreg statal, fie ea federatie, confederatie etc. O galerie care incepe de prin anii 1600, cand Mihai Viteazul unise pentru scurt timp Tarile Romane, galerie reprezentata prin secole de Sully, William Penn, abatele de Saint Pierre, Rousseau, Kant, Saint-Simon, Mazzini, Victor Hugo, Bakunin, Renan, Coudenhove-Kalergi, Aristide Briand, Churchill si nu mai dam nume si institutii mai aproape de vremea noastra caci se pot isca controverse.

Unirea (Europei) acum!, sustine seful statului, dar, repet, nu in aceasta calitate. “In urmatorii doi-trei ani”, expliciteaza domnia sa.

Prea transante aprecieri, exprimate, vrem-nu vrem, totusi in numele Romaniei. Si exprimate intr-un moment cand Europa Unita, atat cat a putut ea sa se uneasca pana acum, nu catre un construct suprastatal ori fara state se indreapta. Se indreapta intr-o directie inca de nimeni stiuta, dar in orice caz nu catre ceva de genul Statelor Unite ale Europei.

Activul globalist Jacques Attali, care a fost timp de peste un deceniu “cel mai apropiat colaborator al unui presedinte al Republicii” (Franceze), cum se recomanda, enumera de curand calitatile ce i se cer unui sef de stat si incepea prin a spune ca acesta “incarneaza natiunea. El trebuie sa se gandeasca inainte de toate la aceasta incarnare, in fiecare clipa, caci ea determina totul. El trebuie sa o traiasca profund. El trebuie sa se gandeasca fara ragaz la urma actiunii sale in istoria Frantei, trecuta si viitoare”.

Ideea Statelor Unite ale Europei pluteste de cateva secole in aer, dar Uniunea Europeana,care a facut performante de nebanuit in procesul de unitate a continentului, nu are totusi putinta de a apropia momentul transformarii visului multisecular in realitate si, judecand dupa spusele oficiale publice, nici nu are de gand asa ceva. Insusi “seful guvernului european”, presedintele Hermann Van Rompuy, membru al Grupului Bilderberg, este cat se poate de circumspect. Crearea Statelor Unite ale Europei, declara el in octombrie 2010, “nu este de dorit”, intrucat “fiecare stat are propria sa istorie , propriul sau parcurs. Oamenii vor sa se simta undeva la ei, trebuie sa se simta legati de radacinile lor. Acest lucru nu trebuie schimbat”.

De ce-am fi atunci noi, romanii, mai “europeisti” decat presedintele Consilului European, si nu orice roman, ci insusi seful statului roman? (

Sursa: Amos News

Foto: Gabriela Sabau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.