Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, Ambasadorul Mihai Gribincea și înalți oaspeți străini au semnat pentru omagierea pe măsură a Haiducilor Muscelului și a eroilor polonezi anticomuniști din al Doilea Război Mondial - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, Ambasadorul Mihai Gribincea și înalți oaspeți străini au semnat pentru omagierea pe măsură a Haiducilor Muscelului și a eroilor polonezi anticomuniști din al Doilea Război Mondial

În orașul argeșean Câmpulung Muscel, în perioada 16-18 septembrie, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Internațional ,, Apel la memorie. Victimele războaielor” aflat la ediția a II-a. Evenimentul a fost organizat de Cercul de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu” reprezentat de publicistul Radu Petrescu-Muscel, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Arhiepiscopia Romano Catolică din București.

În prima zi a simpozionului, în Sala de Festivităţi a Protoieriei Câmpulung Muscel a avut loc o conferinţă dedicată acestui eveniment, la care au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic (foto), Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, precum și un reprezentant din partea Ministerului Apărării Naționale. De asemenea la toate lucrările simpozionului au fost de față oaspeți de seamă veniți din Polonia, împreună cu profesori universitari și academicieni din România.

În cuvântul rostit în cadrul simpozionului, Ierarhul Argeșean a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel pentru buna desfășurare a lucrărilor acestui simpozion și a amintit de mareşalul polonez Edward Rydz-Smigly, Comandantul Suprem al armatei poloneze, refugiat la Reședința Patriarhală de la Dragoslavele în perioada octombrie 1939 – decembrie 1940.

Preasfințitul Cornel Damian a vorbit despre ajutorul oferit de Biserica Romano-Catolică în timpul războiului refugiaților polonezi, basarabeni și evrei.

Ambasadorul Mihai Gribincea a evidențiat  suferințele îndurate de refugiații basarabeni, precum și ajutorul pe care poporul român l-a oferit celor obligați să-ți părăsească patria mamă.

După încheierea conferințe participanții au depus  coroane de flori la Monumentul Eroilor Polonezi din cimitirul Flămânda aflat în municipiul Câmpulung Muscel.

Din acest loc participanții s-au deplasat către Mausoleul de la Mateiaș unde Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți,  a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți eroii căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Și în acest loc au fost depuse coroane de flori.

În prezenţa unei gărzi de onoare asigurate de Ministerul Apărării Naţionale, la Reședința Patriarhală de la Dragoslavele, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată Mareşalului polonez Edward Rydz-Smigly.

Simpozionul desfășurat în anul comemorării a 80 de ani de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial prin atacarea succesivă a Poloniei de către Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, a  încercat să readucă în atenţia generaţiilor tinere,  tradiţionala ospitalitate a poporului român faţă de toţi refugiații care au fost nevoiți să-și părăsească locurie natale.

Mai multe fotografii la

Eparhia Argeșului și Muscelului

În continuare publicăm relatarea Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”

Succesul lucrărilor ediţiei a II-a a Simpozionului Internaţional Apel la memorie. Victimele războaielor” – Câmpulung Muscel, 16-18 Septembrie 2019

Patronajul comun al Patriarhiei Române şi Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucureşti, reliefat şi pe afişul oficial al manifestării, a constituit cheia de boltă a edificiului unei ediţii reuşite, o realizare poate chiar mai pregnantă decât prima (1-3 Septembrie 2016).

Luni, 16 Septembrie 2019, Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe”, în calitate de organizator principal, a inaugurat lucrările celei de-a II-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Apel la memorie: victimele războaielor”. La ora 12.00, splendida Sală de Festivităţi a Protoieriei Câmpulung, cu o capacitate de 200 de locuri, în care la loc de cinste se aflau, pe inspirat alese şevalete, o selecţie din poeziile marilor poeţi Mihai Eminescu, George Coşbuc şi Tudor Arghezi, era arhiplină, întârziaţii rămânând în picioare, vădit interesaţi de tematica manifestării.

În prezidiu s-au aflat Dl. Colonel Adrian-Mihail Gavrilă, Şef de Direcţie în Ministerul Apărării Naţionale, E. S. Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova, Dl. Andrzej Dubicki, profesor la Universitatea din Lodz, conducătorul delegaţiei poloneze şi Dl. Radu Petrescu-Muscel, acesta din urmă rostind un scurt mesaj de bun venit adresat oaspeţilor din România şi din Polonia, invitaţi la lucrări.

Înalt Preasfinţia Sa Părintelui Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelui, reprezentantul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a avut onorea de a deschide lucrările cu un mesaj în care a pus accentul pe continuitatea unor eforturi lăudabile ce permit ca şi anul acesta în prima capitală a Ţării Româneşti, fondată de primul refugiat politic al secolului al XIII-lea, legendarul Negru Vodă, să se vorbească despre istoria refugiaţilor polonezi, basarabeni şi bucovineni în judeţul Argeş, precum şi despre contribuţia unor personalităţi religioare, precum preotul căpitan Gheorghe I. Cotenescu la afirmarea identităţii şi a valorilor noastre româneşti. Felicitând organizatorii şi pe participanţii în număr atât de mare (prezenţa masivă a elevilor Seminarului Teologic Ortodox Iustin Patriarhul” din localitate a contribuit decisiv la atingerea unei vârste medii neobişnuit de reduse faţă de manifestările cultural-istorice obişnuite, cu caracter naţional şi internaţional), exprimându-şi speranţa că evenimentul va contribui la intensificarea legăturilor între români, polonezi. A transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu doriri de sănătate deplină şi spor în osteneala de a reaminti şi pe această cale despre prietenia statornică şi frăţească între cele două popoare ale Europei, mult încercate de flagelul mondial al războiului.

A urmat mesajul de felicitări transmis de Înalt Preasfinţitului Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice, citit de Preasfinţitul Cornel Damian, Episcop auxiliar. Un mesaj sobru şi emoţionat, punctând importanţa respectului reciproc şi perenitatea ideii de solidaritate umană, manifestată fără rezerve de cetăţeni, autorităţi şi societăţi de binefacere din România faţă de refugiaţii de război polonezii, basarabeni şi bucovineni.

Mulţumind ambilor vorbitori, reprezentanţi ai celor două Biserici-surori, Dl. Radu Petrescu-Muscel le-a oferit din partea organizatorilor Diplome de participare şi prezentate. Tot el a citit şi mesajul Administraţiei Prezidenţiale, semnat în numele Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, de Dl. consilier prezidenţial Andrei Muraru, prin care acesta îi informează pe organizatori că, dată fiind agenda extrem de încărcată a Excelenţei Sale nu permite onorarea invitaţiei, exprimându-se speranţa identificării unui context favorabil care să permită participarea Preşedintelui ţării la viitoare evenimente organizate de aceştia la Câmpulung Muscel, urându-le mult succes în activitatea lor.

Din păcate, un mesaj mult aşteptat nu a mai ajuns, o situaţie de urgenţă a impus retragerea în ultimul moment a D-lui Colonel Radu Ţipişcă, cel care urma să prezinte mesajul adresat de Doamna Prim-Ministru, Vasilica-Viorica Dăncilă.

A venit rândul D-lui Colonel Andrei Mihail Gavrilă să prezinte mesajul transmis de Dl. Gabriel-Beniamin Neş, Ministrul Apărării Naţionale, în care s-a remarcat importanţa acordată evenimentului şi prin prisma colaborării fructuoase a celor două ţări membre NATO, inclusiv în cadrul Brigăzii Multinaţionale (Multinational Brigade South East) de la Craiova.

Programul dens, consacrat prin parcurgerea în ritm alert a unei suite de evenimente pe traseul Câmpulung Muscel – Dragoslavele şi retur, a determinat citirea în ritm alert de către Dl. Radu Petrescu-Muscel a numeroaselor mesaje de felicitări primite din partea Ambasadelor unor ţări din Europa Centrală şi de Est

Astfel, E.S. Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polonia a atras atenţia asupra rolului memoriei istorice: Astăzi, amintirea tragediei reprezentate de cel de-Al Doilea Război Mondial uneşte generaţii pe întreg continentul european şi rămâne un mod de a ne arăta respectul faţă de sacrificiile celor ce ne-au precedat. Evenimentul de astăzi oferă un bun prilej de a reflect asupra unuia din cele mai tragice evenimente din istoria Europei. Permiteţi-mi să vă urez discuţii fructuoase privind impactul celui de-Al Doilea Război Mondial asupra unor mari zone din Europa de Est, inclusiv în judeţul Argeş”.

La rândul său, E.S. Vladimir Valku, Ambasadorul Republicii Cehe, a pus accentul pe împortanţa cercetării istorice oneste în perioada actuală, când ne confruntăm cu posibile escaladări ale populismului şi ale încercărilor de denaturare a evenimentelor istorice”. Plăcut impresionat, E. S. îi felicită pe organizatori pentru abordarea în 2019 a unor subiecte atât de grave şi dureroase din istoria cehă cum ar fi valul de imigranţi din Cehoslovacia de după semnarea Acordului de la Munchen din Septembrie 1938 şi rezistenţa anticomunistă”.

Finalul de mandat a împiedicat pe E.S. Arvydas Pocius, fostul Ministru al Apărării al Republicii Lituania, să transmită organizatorilor un mesaj de felicitare. Dl. Radu Petrescu-Muscel reaminteşte celor prezenţi că, la 19 martie 2019, E.S. a avut bunăvointa ca, într-un amplu mesaj, emis cu prilejul Conferinţei Naţionale comemorative intitulate Rezistenţa armată anticomunistă musceleană. Gheorghe Arsenescu şi oamenii săi. Episodul III: Începutul sfârşitului (1949)”, să-şi exprime convingerea că Românii pot înţelege spiritul şi mentalitatea Lituanienilor pentru că ambele naţiuni au suferit sub regimul comunist”. Se mulţumeşte să menţioneze, succint, doar numele unor Partizani ai libertăţii” (Freedom Fighters), mari personalităţi precum: Generalul Jonas Zemaitis (nume de cod Vytautas), Adolfas Ramanauskas (Vanagas) si Juozas Luksa-Daumantas, extrem de respectaţi şi faţă de care autorităţile lituaniene nu au pregetat să îi onoreze dedicându-le expres Ani Comemorativi la nivel naţional. Indiferent dacă aceştia au fost sau nu antrenaţi de C.I.A. Aceasta în condiţiile în care, pentru autorităţile din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş şi la nivel naţional, un fost militar din Armata Regală Română precum Lt. Col. Gheorghe Arsenescu (nume de cod Dr. Craiu), nu există pur şi simplu: nu are stradă eponimă, nu este Cetăţean de Onoare post-mortem, nu are o monument pentru el şi oamenii săi, câmpulungeni ca şi el, iar la un An Comemorativ la nivel naţional dedicat acestuia nici măcar nu putem visa.

Un mesaj impresionant a fost adresat organizatorilor de E.S. Morteza Aboutalebi, Ambasadorul Republicii Islamice Iran, care a evidenţiat importanţa temei abordate, victimele războaielor. O temă extrem de actuală prin prisma lecţiilor pe care le poate da guvernelor şi naţiunilor, atât în prezent, cât şi în viitor”. Circa 116.000 de polonezi s-au refugiat în Iranul ocupat de sovietici şi britanici, în condiţiile în care poporul se lupta cu lipsurile şi suferea consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial. Această amintire dulce a sosirii polonezilor se regăseşte încă în gândurile poporului iranian şi ale celui polonez, transformându-se în memoria istorică a celor două naţiuni”. O ţară cu experienţă în oferind nu doar un simplu liman, mai mult sau mai puţin prelungit, milioanelor de refugiaţi de război (în principal din Irak şi Afganistan), ci servicii vitale decente din sfera educaţiei, sănătăţii şi a ocupării forţei de muncă.

A venit rândul citirii mesajelor transmise de instituţii româneşti precum Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, de sub egida Academiei Române (semnatar Dl. Radu Ciuceanu, Preşedinte), Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (Prof. dr. Ion Basgan, Vicepreşedinte), Universitatea din Bucureşti (D-na Prof. Dr. Florentina Niţu, Decanul Facultăţii de Istorie), Asociaţia Naţională a Foştilor Deţinuţi Politici (Dl. Octav Bjoza, Preşedinte) şi Fundaţia Culturală Memoria (Dl. Prof. dr. Ilie Popa, Preşedintele filialei Argeş).

Clasica poză de grup din finalul primei părţi oferă şansa participanţilor să rememoreze oricând participarea la un eveniment de o amploare neobişnuită pentru cetăţenii fostei staţiuni balneoclimaterice din perioada interbelică.

Lucrările în toi vizând o reabilitare şi modernizare binevenite nu i-au împiedicat pe harnicii călugări de la Sf. Mănăstire Negru Vodă să ofere oaspeţilor un prânz memorabil în noua sală de mese.

Primul moment solemn s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor Polonezi din Cimitirul Flămânda. Soborul de preoţi condus de P.S. Corneliu Damian şi Părintele Secretar, ajutaţi de preoţii Bisericii Sf. Iacob (Bărăţie) din localitate, a oficiat un serviciu religios de pomenire. Împreună cu Dl. Radu Petrescu-Muscel, cei trei delegaţi ai Universităţii din Lodz au depus o coroană de garoafe albe şi roşii, simbolul Poloniei, pe panglici putându-se observa mesajul Eroii voştri sunt şi eroii noştri”. Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe” a depus o coroană de flori în nume propriu. Pe parcurs, a mai depus coroane la Zidul Roşu, complexul monumental dedicat luptătorilor musceleni din rezistenţa armata anticomunişti şi la Mausoleul Mateiaş, unde eroilor din Primul Război Mondial li s-a oficiat un serviciu religios de pomenire de către un sobor de preoţi condus de I.P.S. Calinic.

Putem spune că momentul cel mai aşteptat, poate, de oaspeţii polonezi, s-a petrecut în incinta Reşedinţei Patriarhale din Comuna Dragoslavele. În prezenţa autorităţilor locale (D-nii Ion Băcioiu, Primar, şi Dl. prof. Marcel Mogoş, Preşedintele Obştii Moşnenilor Dragoslăveni), Părintele Pavel Todiriţă, Stareţul Schitului Dragoslavele, i-a primit cu bucurie pe oaspeţii mult aşteptaţi (a existat şi o mică întârziere faţă de program, datorată, în principal, căldurii ieşite din comun ce a marcat o zi cu totul specială pentru musceleni). În prezenţa Gărzii de Onoare pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, prin concursul dat de Batalionul 30 Vânători „Dragoslavele” (3 militari bărbaţi şi 1 militar femeie). Cu acest prilej, Dl. Col. Gavrilă şi-a exprimat regretul pentru imposibilitatea participării la ceremonie a plt. Ionuţ Claudiu Butoi din echipa Invictus, solicitată expres, la momentul potrivit, de către organizatori. I.P.S. Calinic şi Prof. Andrzej Dubicki au dezvelit placa comemorativă în aplauzele celor prezenţi. La îndemnul I.P.S. Calinic, Dl. Radu Petrescu-Muscel a făcut o scurtă prezentare a ceea ce a însemnat prezenţa refugiaţilor polonezi în România, cu accent pe fostul judeţ Muscel. În primul rând, desigur, prezenţa Mareşalului Edward Rydz-Smigly timp de 14 luni în Vila oferită Patriarhului Miron Cristea, îndrăgostit de peisajul atât de asemănător Topliţei naţale, la începutul deceniului al treilea din secolul XX, de preoţii musceleni conduşi de protopopul câmpulungean Nicolae Proca.

Textul plăcii memoriale este următorul: În această vilă a locuit ca refugiat de la 27.X.1939 la 10.XII.1940 Mareşalul EDWARD RYDZ-SMIGLY, Comandantul Suprem al Armatei Polone între anii 1936-1939. Donator Radu Petrescu (2019) ”.

O ultimă poză de grup, în care toţi cei prezenţi, polonezi şi români, au uitat parcă de protocolul obositor, aşezaţi pe treptele din dreptul plăcii comemorative a încununat eforturile istovitoare de peste zi, în răcoarea oferită de brazii din preajmă, oferindu-i E.S.Mihai Gribincea posibilitatea de a mulţumit tuturor pentru aceste clipe de neuitat din întreaga sa carieră de Ambasador în România.

A venit rândul vizitării Schitului Dragoslavele, o bisericuţă din lemn, maramureşeană, paznic tăcut al mormintelor familiei inginerului Dimitrie Dima, generoşi donatori.

Despărţindu-ne, cu regret, de primitoarea gazdă care s-a dovedit a fi Părintele Stareţ Pavel Todiriţă, coloana auto s-a retras prin Câmpulung prin Comuna Stoeneşti, pe şoseaua ce şerpuieşte pe lângă râul Dâmboviţa. La Primărie am fost aşteptaţi de Dl. Primar Paul Marin, dornic să ne arate Monumentul Eroilor, ridicat, în 1935, de Amiralul Dan Zaharia (decorat cu Legiunea de Onoare pentru meritele deosebite avute în timpul luptelor din Războiul de Întregire) şi reabilitat în anul 2011 de inimosul primar, sprijinit de Consiliul Local. Cu vizitarea bisericii noi din Stoeneşti, ridicată cu eforturi supraomeneşti, prin liste de subscripţii lansate la nivel naţional de preotul căpitan Gheorghe I. Cotenescu, primul secretar al savantului Nicolae Iorga, deputat de Muscel şi deţinut politic pentru sprijinul logistic oferit Lt.-Colonelului Gheorghe Arsenescu, cu soţia şi socrul înmormântat în cimitirul din apropiere, s-a încheiat o zi menită să contribuie la reintroducerea în memoria colectivă a muscelenilor a unor fapte şi a unor personalităţi marcante din istoria unor popoare prietene, membru ale Uniunii Europene şi NATO.

A doua zi, 17 septembrie 2019, s-au desfăşurat lucrările celor patru sesiuni ştiinţifice, dedicate Poloniei, Cehoslovaciei, Lituaniei şi României, conform Comunicatului nostru de presă nr. 159 din 03.09.2019. S-au remarcat lucările prezentate de omogena echipă de profesori universitari din Polonia (Andrzej Dubicki, vorbitor de limba română; Rafal Jung şi Mark Oledzki), D-na Prof. Raisa Radu (Academia de Studii Economice din Bucureşti), Dl. Ion Stăpan (Academia Română), D-na Arh. Domniţa Raţiu din Braşov (implicată în readucerea la viaţă a altarului taberei cercetaşilor polonezi din Timişul de Jos) şi Dl. Radu Petrescu (cu comunicări acoperind toate cele patru sesiuni ştiinţifice, dublate de prezentări PowerPoiht sugestive, inclusiv despre modul în care au fost primiţi refugiaţii polonezi transferaţi cu vaporul din URSS în Iran, pe Marea Caspică.

Aproape 40 de persoane, majoritatea celor nominalizate – între care se află Înaltpreasfinția Sa Calinic, Ambasadorul Mihai Gribincea și oaspeții polonezi -, plus numeroşi preoţi musceleni, au semnat o Rezoluţie cu propuneri ce urmează să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor locale. Prezentăm în continuare lista acestor propuneri:

1. Stradă eponimă şi Cetăţenie de Onoare post-mortem pentru Contesa LIVIA DYMSYA MAIORESCU, fiica lui Titu Maiorescu, fost cetăţean lituanian, refugiată cu întreaga familie la Câmpulung (pe peretele locuinteţi din strada Lascăr Catargiu nr. 18 în care au locuit cele cinci femei s-a montat, în 2016, o placă comemorativă).

2. Stradă eponimă şi Cetăţenie de Onoare post-mortem pentru Mareşalul EDWARD RYDZ-SMIGLY.

3. Stradă eponimă şi Cetăţeni de Onoare post-mortem pentru Lt. Col. GHEORGHE ARSENESCU (1907-1962; martir câmpulungean).

4. Stradă eponimă şi Cetăţeni de Onoare post-mortem pentru Ing. NICOLAE VASILESCU-COLORADO (executat în 1962 la Canalul Dunăre-Marea Neagră, martir câmpulungean).

5. Stradă eponimă pentru Preotul Căpitan GHEORGHE I. COTENESCU (1866-1965; muscelean; Cetăţean de Onoare post-mortem în 4 localităţi din 3 judeţe (Campulung şi Stoeneşti; Beiuş, Iaşi).

6. Monument din granit în Piaţa Primăriei, dedicat celor patru persoane executate şi listate în ordine cronologică a dispariţiei acestora (TRAIAN MARINESCU-GEAGU, Mr. ION DUMITRACHE, NICOLAE MIHAILEANU şi Lt. Col. GHEORGHE ARSENESCU)

7. Sală în Muzeul Municipal dedicată Rezistenţei armate anticomuniste din fostul judeţ Muscel conduse de Lt. col. GHEORGHE ARSENESCU şi fraţii TOMA şi PETRE ARNĂUŢOIU. Plus sală distinctă pentru muscelenii exterminaţi în închisori şi în colonii de muncă (ex. Ing. NICOLAE VASILESCU-COLORADO)

Suntem convinşi că mediatizarea celei de-a II-a ediţii a acestui Simpozion Internaţional, – în contextul actual al valurilor de refugiaţi care pătrund în continuare în Europa – contribuie la readucerea în atenția generațiilor tinere ospitalitatea tradiţională a poporului român faţă de toţi cei care, în timpul unei conflagraţii mondiale, soldate cu refugierea, inclusiv în fostul judeţ Muscel, a unor mase de civili şi militari, români şi străini, şi-a împărţit cu aceştia agoniseala. O atitudine umanitară şi demnă, creştinească, recunoscută ca atare şi apreciată şi de pribegii acelor vremuri de restrişte.

Radu Petrescu-Muscel

coordonatorul Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”

publicist şi co-organizator

membru SSIR, ARIP, INGH „Sever Zotta, ANCE „Regina Maria”, AFDPR, UZPR, Fundaţia Culturală „Memoria”

Preluare: Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.