Propunere pentru Iaşi la Centenarul eliberării Budapestei – strada “Regimentul 9 Vânători” şi 3 Cetăţenii de Onoare post-mortem Gen. GH. DABIJA, Gen. GH. RASOVICEANU şi Preotul Cpt. GH. COTENESCU | Ziaristi Online

Propunere pentru Iaşi la Centenarul eliberării Budapestei – strada “Regimentul 9 Vânători” şi 3 Cetăţenii de Onoare post-mortem Gen. GH. DABIJA, Gen. GH. RASOVICEANU şi Preotul Cpt. GH. COTENESCU

Azi 4 August 2019, în ziua Centenarului defilării Armatei Regale Romane pe bulevardul central din Budapesta (4 August 1919), eveniment istoric care finalizează Campania de Eliberarea a Ardealului şi consolidarea României Reîntregite la Albă Iulia, în dată de 1 Decembrie 1918, am propus Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Iaşi, prin Comunicatul de presă nr. 145 din 4 august 2019, ca în cadrul Programului Centenar să avizeze favorabil atribuirea numelui Regimentului 9 Vânători unei străzi din zona centrală.

Regimentul de fier 9 Vânători a purtat 54 de bătălii, în avangarda şi în ariergardă, în care drapelul şi 7 ofiţeri au primit Ordinul Mihai Viteazul, asigurând protecţia Iaşului în anul 1917, exceptând perioada în care s-a comportat exemplar pe parcursul bătăliei de la Mărăşeşti.

Condus de Colonelul GHEORGHE RASOVICEANU (gorjean), acest regiment lichidat acţiunea destabilizatoare promovată la Iaşi de comandoul bolşevic condus de comisarul de front Semion Grigorievici Roshal, trimis de Lenin şi Troţki să lichideze familia regală, să aresteze guvernul şi conducerea armatei şi să proclame Republica de tip bolşevic, sub conducerea socialistului roman Cristian Rakovski. RASOVICEANU l-a aparat de rebeli şi pe Generalul D. G. Scerbacev, care urma să fie asasinat. Tot RASOVICEANU, cu vânătorii lui, arestează comitetul revoluţionar bolşevic (REVKOM) de la Socola, pacificându-i pe cei 3.000 de soldaţi ruşi aflaţi la Socola, iar în ianuarie-februarie 1918 are rol activ în campania de dezarmare şi expediere peste Prut a sutelor de mii de soldaţi ruşi anarhizaţi din Moldova.

Acţionând din aprilie 1918 în Basarabia, în sectorul Purcari, de gardă la Nistru împotriva incursiunilor Armatei Roşii, şi desfăşurând în zonă, prin Preotul Căpitan GHEORGHE COTENESCU acţiunea de culturalizare şi romanizare ordonată de Marele Cartier General, această mare unitate militară este remobilizată la 10 Noiembrie 1918 şi intră în organică Diviziei 2 Vânători, aflată sub comanda Generalului GHEORGHE DABIJA (moldovean).

“De la Nistru până la Tisa” şi dincolo, în Republica Ungara a Sfaturilor, statul bolşevic proclamat de echipa Garbai-Kun, întreaga Divizie 2 Vânători se umple de glorie. Regimentul 9 Vânători este prima unitate care trece râul Tisa, vâslind, la 30 Iulie 1919, pentru a forma capul de pod în care intră rapid, mai întâi Divizia 2 Vânători, apoi Divizia 1 Vânători şi restul armatei romane.

Debandada Armatei Roşii Ungare se amplifică, mari unităţi se predau romanilor, iar la 3 august 1919 ocupa Budapesta brigada de cavalerie condusă de Colonelul Gheorghe Rusescu. O victorie plătită scump de Divizia 2 Vânători, printre primii care cad, după traversarea în forţă a Munţilor Apuseni, lângă Buteni (Arad) murind într-o ambuscadă comandantul Brigăzii 3 Vânători, Colonelul CONSTANTIN PAULIAN.

La Iaşi, capitala refugiului, rolul Regimentului 9 Vânători a fost cu cu adevărat excepţional, contribuind decisiv la depăşirea unei situaţii dramatice, înconjuraţi doar de duşmani şi fără nici un sprijin din partea Aliaţilor. A anihilat, printr-o atitudine şi o voinţă cu adevărat de fier, atât singură, cât şi în cooperare cu alte mari unităţi romane şi micile detaşamente rămase fidele Generalului Scerbacev, pe liderii bolşevici conduşi de experimentatul propagandist de front Roshal, fost conducător al Republicii din Kronstadt, al insurecţiei din Iulie 1917, al arestării unei părţi din familia Tarului Rusiei, cel care preluase controlul, timp de 24 de ore, al întregii armate ruse staţionate pe frontul roman. A salvat de la disoluţie Statul roman.

RASOVICEANU, ca şi DABIJA, ca şi preotul căpitan GHEORGHE COTENESCU, confesorul Vânătorilor, urmau să plătească după venirea la putere a regimului comunist, intrând cu toţii în închisori, împreună cu o mare parte a elitei militare a României. Ceea ce, poate, n-a ştiut, la momentul respectiv Securitatea, reprezintă o altă acţiune remarcabilă a Regimentului 9 Vânători, confirmată în memoriile sale de ministrul I.G. Ducă: a fost principală unitate implicată în reprimarea manifestaţiei tipografilor de la 13 decembrie 1918, care au folosit că scuturi umane femei şi copii în Bucureştiul în care abia revenise familia regală, sub protecţia forţelor aliate conduse de Generalul Henri Mathias Berthelot.

O manifestaţie organizată şi condusă de socialiştii romani, la ordinele agitatorilor sosiţi special din Rusia bolşevica. De altfel şi lozincile preamăreau Republică, o Republică ce va fi înfăptuită, totuşi, peste doar trei decenii, la 30 decembrie 1947, sub tăvălugul Armatei Roşii sovietice, datorită pasivităţii aceloraşi Aliaţi din Primul Război Mondial, în principal Anglia şi America, cei care încă din mai 1944, la Moscova, dăruiseră temporar România Moscovei (pe 3 luni, prin Anthony Eden), apoi definitiv, în octombrie 1944, tot la Moscova, prin acordul de procentaj propus de Winston Churchill, pe şerveţelul de la masa bifat de Stalin şi dăruit de acesta ofertantului.

Considerăm mai mult decât necesară emiterea în regim de urgenţă a Hotărârilor de Consiliu Local necesare, care să omagieze, simbolic, vitejia unor militari romani. O unire simbolică, la Iaşi, între moldoveanul GHEORGHE DABIJA (general de divizie, decorat cu Ordinul Mihai Viteazul), unul din cei mai importanţi istorici militari ai ţării, gorjeanul GHEORGHE RASOVICEANU (viitor general de corp de armată în rezervă “A la suite”, decorat cu Ordinul Mihai Viteazul), în vila căruia, la Sinaia, a funcţionat, din vara anului 1944, postul de radio clandestin “Bucegi”, şi munteanul GHEORGHE COTENESCU (preot căpitan, decorat cu Ordinul Coroana României). Acesta din urmă, în Septembrie 1909, a vizitat pentru prima oară Iaşul în calitate de membru al delegaţiei Asociaţiei Studenţilor Teologi din Bucureşti (condusă de Grigore Popescu-Prahova, ales preşedinte al Congresului ieşean), participând activ la un congres soldat, printre altele, cu unificarea asociaţiilor studenţeşti şi înfiinţarea Centrelor Studenţeşti Iaşi şi Bucureşti.

Respectiva decizie are şi menirea de a contribui la reintroducerea în memoria colectivă a ieşenilor a acestor ofiţeri de excepţie care, pe merit, sunt modele de făuritori şi apărători ai României Întregite.

Menţionăm că Generalul GHEORGHE RASOVICEANU este Cetăţean de Onoare post-mortem la Beiuş (2019), Preotul Căpitan GHEORGHE COTENESCU este Cetăţean de Onoare post-mortem la Câmpulung-Muscel (2013) şi Beiuş (2019), în timp ce numele Generalului GHEORGHE DABIJA, moldovean, nu este prezent în nici o localitate din România.

Radu Petrescu-Muscel
publicist, membru ANCERM, AFDPR, AUPRCR, SSIR, ARIP, INGH “Sever
Zotta”, Fundatia Culturala “Memoria”

Surse: Agerpres / Ziaristi Online

2 comments

  1. Pingback: Eroii Regimentul 9 Vânători care au eliberat Transilvania și Budapesta batjocoriți la București. Monumentul Infanteristului, dat dispărut! Duhovnicul Regimentului "de Fier", Părintele Gh. Cotenescu, cinstit la Stoenești cu Cetățenia de

  2. Pingback: Eroii Regimentul 9 Vânători care au eliberat Transilvania și apoi Budapesta, batjocoriți la București. Monumentul Infanteristului, dat dispărut! Duhovnicul Regimentului "de Fier", Părintele Gh. Cotenescu, cinstit la Stoenești cu Cetățe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.