Patriarhia Română către Kelemen Hunor despre "Crucea Legionară" de la Valea Uzului: Orice meșter popular știe că acest tip de cruce datează de 2000 de ani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Patriarhia Română către Kelemen Hunor despre “Crucea Legionară” de la Valea Uzului: Orice meșter popular știe că acest tip de cruce datează de 2000 de ani

Dan Tanasă informează cu profesionalismul și promptitudinea-i caracteristică: Biroul de presă al Patriarhiei Române a răspuns unei solicitări pe care am adresat-o cu privire la declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat, în legătură cu crucea amplasată de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, că aceasta este „legionară”.

Arhid. Ionuț Mavrichi, de la Biroul de presă al Patriarhiei Române, a răspuns unei solicitări de presă pe care i-am adresat-o cu privire la declarațiile liderului UDMR care a catalogat crucea din Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului drept „legionară”.

Biroul de presă al Patriarhiei Române confirmă faptul că în cazul crucii amplasate de Primăria Dărmănești în cimitirul de la Valea Uzului „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri” (cum se vede și în acestă fotografie realizată de Kurt Hielscher).

Kurt Hielscher – Troita din Maramures

Redau mai jos punctul de vedere al Biroului de presă al Patriarhiei Române:

Buna ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată.

Pentru creștini Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine.

Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire.

Așadar nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri.

Arhid. Ionuț Mavrichi”.

Nota Ziaristi Online: Reamintim că Kelemen Hunor a fost ministru al CultUrii (!) și că  UDMR patronează fără jenă în centrul Odorheiului Secuiesc un bust – fără avizele legale ale Ministerului Culturii – al criminalului de război antisemit și antiromân Wass Albert., alături de cel al antisemitului Nyírő József, fără ca Ministerele responsabile, de Interne și al Culturii, ca și Instituția Prefectului, să le demoleze imediat.

Vedeți și: EXCLUSIV. Monument închinat Ungariei Mari, la Miercurea Ciuc

FOTO: Crucea amplasată în cimitirul de la Valea Uzului – Ziar Harghita și Crucea celtică – Curious Ireland

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.