Pe 24 Ianuarie s-au împlinit 160 de ani de la unirea principatelor române, unire ce a rezultat în 1859 din alegerea și la București a domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza.
În cuvântul adresat miilor de oameni adunați cu prilejul sărbătorii la Iași în Piața Unirii, Mitropolitul Teofan al Moldovei a subliniat faptul că Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, a așezat națiunea română între două repere fundamentale: Dumnezeu și Țara. „Ne-a fost bine când am rămas credincioși acestui jurământ; Am trăit clipe grele în zilele și anii când ne-am abătut de la această traiectorie”, a constatat ierarhul, citat de ActiveNews.
La învestirea sa ca domnitor, Cuza Vodă a jurat: „În numele Sfintei Treimi și în fața țării mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei”, adăugând că „Voi uita toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă pe cei care m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând în fața mea decât binele și fericirea națiunii române. Așa să-mi ajute Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie mie întru ajutor!”, aceste cuvinte pecetluind un legământ de pace și unire, pe de o parte, dar și mărturisirea credinței creștine, pe de alta. „Cuvinte de aur, cuvinte de foc, cuvinte care inspiră, provoacă și cheamă la răspuns!”, a concluzionat mitropolitul Moldovei.
Alocuțiunile înaltelor oficialități de la Iași au fost urmate de depuneri de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de o paradă militară și de Hora Unirii, ale cărei versuri rămân valabile până astăzi: „Iarba rea din holde piară, piară dușmănia-n țară, între noi să nu mai fie decât flori și omenie (…) ca să treacă drumul mare peste-a noastre vechi hotare !”.
„Unirea unei jumătăți de Moldovă cu Țara Românească să se împlinească și prin readucerea celeilalte jumătăți de Moldovă acasă!”, a îndemnat Î.P.S. Teofan ulterior, cu ocazia săvârșirii unei slujbe de pomenire a făuritorilor Unirii, oficiate în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, locul unde odihnesc osemintele domnitorilor Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir. Deși au trecut 160 de la momentul Unirii Principatelor, unire devenită posibilă prin rolul providențial jucat de Alexandru Ioan Cuza, domnitorul „în același timp, privește la noi, la țara sa și ne roagă cu insistență să avem grijă de țara lui și țara noastră, de unitatea, credința și demnitatea ei. Ne roagă totodată domnitorul și insistă cu tărie ca actul pe care el l-a început – unirea unei jumătăți de Moldovă cu Țara Românească – să se împlinească și prin readucerea, cum știe Dumnezeu, nădăjduim în generația actuală, și a celeilalte jumătăți de Moldovă acasă. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar nouă să ne dăruiască putere să ne conformăm gândului și dorinței sale”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la sfârșitul slujbei Parastasului eroilor unirii.
Preluare: Ziaristi Online