Cetăţeni de Onoare la Cornova: Mircea Vulcănescu, Henri Stahl, Anton Golopenţia şi Iosif Berman, monografiştii lui Dimitrie Gusti. MÂNDRIE ÎN BASARABIA - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cetăţeni de Onoare la Cornova: Mircea Vulcănescu, Henri Stahl, Anton Golopenţia şi Iosif Berman, monografiştii lui Dimitrie Gusti. MÂNDRIE ÎN BASARABIA

Mircea Vulcănescu, Henri Stahl, Anton Golopenţia şi Iosif Berman

În urmă cu o lună, de ziua martiriului lui Eminescu, 15 iunie, celebrul sat Cornova din Basarabia i-a desemnat pe patru iluştri monografişti ai lui Dimitrie Gusti drept Cetăţeni de Onoare post-mortem. Este vorba de prigonitul martir şi filosof Mircea Vulcănescu, academicianul Henri Stahl, unul dintre fondatorii Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, sociologul-martir Anton Golopenţia, recent numit şi membru post-mortem al Academiei Române, şi de renumitul fotograf evreu-român Iosif Berman, supranumit “Omul cu o mie de ochi”.  Mircea Vulcănescu este şi Cetăţean de Onoare post-mortem la Aiud, alături de preotul-martir Ilarion Felea şi de marele duhovnic Părintele Justin Pârvu.

Reamintim că la Bucureşti, un Institut dubios încearcă prin mai multe acţiuni desfăşurate simultan demolarea din spaţiul public a Marelui Român Mircea Vulcănescu, peste 3000 de români reacţionând prin mai multe proteste faţă de aceste încercări staliniste, soldate până în prezent cu schimbarea abuzivă a denumirii Liceului “Mircea Vulcănescu”. Marţi, la ora 17, la Primăria Sectorului 4, aflată în prezent cu sediul provizoriu la Mall Grand Arena, urmează să aibă loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru a se abroga această propunere venită din partea Primarului PSD Daniel Băluţă.

Spre deosebire de Primăria Sectorului 4 al Capitalei, Primăria din Cornova şi-a anunţat astfel Propunerea:

Frumoasă zi la Cornova

15 iunie 2017 – o zi de neuitat la Cornova, dis de dimineaţă, Consiliul Local sa întrunit într-o şedinţă extraordinară cu propunerea:

  1. Cu privire la Conferirea post-mortem a titlului  de cetăţean de onoare al satului Cornova

Propunerea s-a votat unanim. Iată alocuţiunea Primarului:

Stimaţi consilieri şi invitaţi,

Ştiţi cu toţii că, în  vara anului 1931, satul Cornova de pe atunci a găzduit circa 65 de studenţi din România, sub conducerea lui Dimitrie Gusti, care au făcut  cercetări sociologice ale satului şi care au înveşnicit satul  prin cărţi, monografii, filme.  Este propunerea ca să acordăm post-mortem  titlul de Cetăţean de onoare al satului Cornova unor persoane, membri ai  Şcolii Sociologice de la Bucureşti, participanţi activi la cea de a VII –a Campanie monografică iniţiată şi condusă de Dimitri Gusti în iulie-august 1931 în satul Cornova şi anume: Mircea Vulcănescu, Anton Golopenţia, Iosif Berman, Henri H. Stahl.

Dumnealor au contribuit la promovarea imaginii satului Cornova, au fost personalităţi deosebite ale statului român, au avut prin activitatea lor o contribuţie importantă la creşterea prestigiului satului Cornova la nivel naţional şi chiar internaţional. Tot în acest an echipa condusă de Gusti a construit în sat căminul cultural şi biblioteca publică.

Mircea Vulcănescu şi monografiştii lui Dimitrie Gusti, cu profesorul în primul rând

Mircea Vulcănescu (1904-1952). Filosof, economist, sociolog, membru fondator al şcolii sociologice de la Bucureşti, a adus contribuţii importante la definitivarea teoriei monografiilor sociologice. Asistent al profesorului Dimitrie Gusti la Universitatea din Bucureşti. A fost membru al Secţiei de monografie a Institutului Social Român (1921), a participat la cercetările monografice din satul Cornova, realizînd importante studii sociologice şi economice privind gospodăriile ţărăneşti din sat. A murit în închisoarea Aiud.

Anton Golopenţia (1909- 1951). Sociolog, demograf, statistician, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de geopolitică. Bibliotecar la Seminarul  de sociologie, etică şi politică al Universităţii din Bucureşti, director de cabinet al lui Dimitrie Gusti, colaborând  la elaborarea de studii de sociologie şi filosofie. Sub conducerea lui Dimitrie Gusti, participă  cu echipa de monografişti la cercetarea satului Cornova (1931). A turnat, împreună cu Henri N. Stahl, filmul sociologic „Un sat basarabean – Cornova 1931”. Moare în închisoare.

Iosif  Berman (1892- 1941). Fotograf. A realizat cele mai valoroase documente fotografice în timpul campaniilor sociologice coordonate de Dimitrie Gusti, acesta numindu-l “coautor al imaginii satului şi ţăranului romăn”, cerându-i insistent să însoţească echipele monografice în satele româneşti. Participă şi la campania monografică de la Cornova în anul 1931, unde a fotografiat satul, locuitorii satului. În scrisoarea trimisă fotografului de către Dimitrie Gusti, înainte de campania din satul Cornova, se reflectă talentul acestei personalităţi: „Scumpe Domnule Berman, te rog mult, foarte mult, pleacă în astă-seară la Cornova! Lucrările noastre bogate, o ştii, sunt compromise pentru că n-au partea documentară fotografică ! Este necesar să fi Duminecă acolo; ştii că Duminecă ai satul în palmă”.

Stahl Henri H. (1901-1991). Sociolog, istoric social, antropolog cultural, memorialist, profesor. Desfăşoară o imensă activitate de cercetare ştiinţifică şi social-culturală ca cercetător, coordonator de formaţii de cercetare şi organizator de acţiuni ştiinţifice şi social complexe la nivel naţional şi internaţional. Din 1924 se integrează în şcoala sociologică de la Bucureşti, condusă de profesorul Dimitrie Gusti. Participă la campania de cercetări monografice din satul Cornova, unde ia parte activă la realizarea unor filme sociologice şi documentar–ştiinţifice asupra vieţii sociale din Cornova (1931).

Rog Consiliul local să aprobe decizia cu privire la conferirea post-mortem a titlului de Cetăţean de onoare al satului Cornova. Socot că aceste personalităţi merită tot respectul nostru pentru tot ce au făcut ei pentru satul nostru.

Primar Ştefan Roşca,

Sat Cornova, Raionul Ungheni, Republica Moldova

Ziarul Expresul.md, care consemnează evenimentul, mai informează că, “anterior, titlul de cetățean de onoare al comunei Cornova a mai fost acordat: Zamfirei Mihail, profesor universitar la București, fiica preotului savant Paul Mihail, originar din Cornova; lui Dimitrie Gusti (post-mortem), fondatorul școlii românești de sociologie, academician; Sandei Golopenția, profesor universitar în SUA, fiica lui Anton Golopenția; lui Vasile Șoimaru, economist, publicist, mare promotor al valorilor românești; lui Dumitru Sclifos, președintele Societății Orbilor din R. Moldova, mare filantrop, originar din Cornova”.

Video de la aniversarea a 80 de ani:

Sursa: Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.