Lansare excepţională a comisarului-şef Florin Şinca: „Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”. UPDATE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Lansare excepţională a comisarului-şef Florin Şinca: „Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”. UPDATE

Miercuri, 22 martie 2017, cu ocazia aniversării Zilei Poliției Române (de Bunavestire),  Comisar-șef Florin Șinca lansează volumul, „Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”
 
Evenimentul face parte din programul sărbătoririi Zilei Poliției Române și se va desfășura de la ora 13:00, la adresa: Strada Mihai Vodă, nr.17, Sector 5.
De asemenea, în jurul orei 13:30, tot la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne va avea loc premiera filmului documentar „Vasile Lascăr, ministrul care a schimbat sistemul”.
Florin Șinca este unul dintre autorii consacrați de după 1989. Printre cele mai apreciate titluri ale lui Florin Șinca se numără  „Istoria Poliției Române” sau „Martirii Poliției Române”, volume unanim apreciate. Printre altele, Comisarul – Șef Florin Șinca este și autorul a mai multor monografii remarcabile.
ActiveNews vă oferă, în exclusivitate, cuprinsul incitantului volum „Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”, sperând că vă va stârni curiozitatea pentru a-l citi:
Deșteaptă-te, române! /9
Poliția Română – Lege și Onoare /12
1.Obârșia lui Vasile Lascăr /19
2.Om politic /24
3.Ministru de Interne /32
4.Aspecte privind poliția în anul 1897/39
5.Reformarea Poliției /48
6.Prima lege organică a poliției (1903) /57
7.Prefectura Poliției Capitalei în timpul lui Vasile Lascăr /67
8.O circumscripție de poliție la 1903/81
9.Însemnele polițiștilor în vremea lui Lascăr /86
10.Sergenții de stradă după 1903 /88
11.Numărul, gradele și salariile polițiștilor în 1904 /96
12.Atribuțiile unor formațiuni ale Prefecturii Poliției Bucureștilor în 1904 /99
13.Statutul polițistului român în 1904 /105
14.Prefecții Poliției Capitalei sub Vasile Lascăr /109
15.Lascăr cugetătorul /116
16.Alții despre el /156
17.Sfârșitul și posteritatea /160
18.Câteva ziceri umoristice ale lui Lascăr /172
Bibliografie selectivă / 177
Poliția Română și Centenarul Unirii / 179

Comisar-șef Florin Șinca lansează o carte care va zgudui sistemul. Florin Șinca este printre puținele personalități care, atunci când vine vorba despre Poliția Română, spune lucrurilor pe nume. Autorul mai multor volume scrise despre oamenii legii se întoarce cu “Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”.

Într-un interviu pentru DC News, Florin Șinca a spus de ce este nevoie de această carte despre ministrul care a schimbat sistemul.

“În primul rând, vorbim nu doar despre cartea “Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”, ci și de premiera filmului documentar “Vasile Lascăr, ministrul care a schimbat sistemul”. Lumea nu știe cine a fost acest om mare – Vasile Lascăr. În ciuda colegilor de partid care îl amenințau, în ciuda partidului opozant, a dat legea prin care a fost socotit dezrobitorul polițiștilor. De ce? Pentru că Vasile Lascăr a dat niște principii care nici în Europa nu se cunoșteau la acea vreme. Vorbim despre apolitismul polițiștilor, inamovibilitate polițiștilor, adică stabilitatea în funcție, să nu mai fie mutați după placul politicienilor și nu în ultimul rând – profesionalismul, condiții de pregătire și accedere. El constata că 80% dintre directorii de poliție erau absolvenți de școală primară. Și atunci, acest om a făcut o reformă radicală, a tăiat în carne vie. Am luat legătura cu urmașii lui de la Paris și am decis să lansez această carte pentru că trăim vremuri grele pentru suflet, iar polițiștii trebuie să știe cine a fost Vasile Lascăr”, ne-a zis comisarul-șef.

Întrebat despre nevoia de a mai avea astăzi oameni ca Vasile Lascăr în Poliție, Florin Șinca ne-a zis: “Știți cum am numit filmul? Multora nu le va conveni: ‘Vasile Lascăr, ministrul care a schimbat sistemul’. Toată lumea se luptă cu sistemele, dar sistemele sunt făcute din oameni, nu din clădiri, din mașini sau din pistoale de Poliție. Vasile Lascăr a fost cel mai bun ministru de Interne și, la cum se arată vremurile, nu prea văd să se nască al doilea Vasile Lascăr. Am trăit în siajul marelui academician Berindei și al lui Constantiniu. Noi apelăm la marile personalități în momentele de criză. Așa se face acum apel și la Vlad Țepeș. Lumea nu că este nostalgică sau medievală… dar lumea are sete de dragoste, liniște, legalitate, cinste în momentele de criză”.

Florin Șinca vă invită la evenimentul dedicat lansării noului său volum, “Vasile Lascăr, Reformatorul Poliției Române”, care se va desfășura miercuri, 22 martie 2017, de la ora 13:00, la adresa: Strada Mihai Vodă, nr.17, Sector 5.

În jurul orei 13:30, în același loc, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc premiera filmului documentar “Vasile Lascăr, ministrul care a schimbat sistemul”. Și nu uitați că nu este o carte doar pentru polițiști, ci și pentru fiecare dintre noi pentru a putea înțelege astăzi ce se întâmplă, cu adevărat, cu puterea.

UPDATE:  “Vasile Lascăr – reformatorul Poliției Române”, volum lansat de comisarul-șef Florin Șinca

Personalitatea fostului ministru al Internelor, Vasile Lascăr, este evidențiată în volumul “Vasile Lascăr – reformatorul Poliției Române”, scris de comisarul-șef de poliție, Florin Șinca.

Volumul a fost lansat miercuri, la Centrul Cultural al MAI, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la moartea fostului ministru.

“M-a inspirat personalitatea ministrului, care a fost un om ce și-a propus și a și realizat schimbarea unui sistem. Vasile Lascăr, de unul singur, a schimbat Ministerul de Interne și Poliția Română la 1903. Un om bătăios, un om care a avut opozanți chiar în propriul partid — Partidul Liberal”, a declarat Florin Șinca.

El a arătat că, din păcate, în afară de școala de la Câmpina, nu au mai rămas multe amintiri despre Vasile Lascăr, multă lume, în prezent, confundându-l cu Lascăr Catargiu.

“Vom găsi structura poliției la 1900, felul în care el a reușit în numai un an de zile să impună practic unui Parlament ostil schimbarea unei legi în favoarea polițiștilor și introducerea unor criterii despre care nu se auzise până atunci: stabilitatea în funcție, profesionalismul, apolitismul — care și în țări dezvoltate ale Europei erau principii necunoscute”, a mai spus autorul.

Cu ocazia lansării volumului, a fost prezentată și o expoziție de obiecte folosite în Poliție la începutul anilor 1900, precum și o proiecție a filmului documentar “Vasile Lascăr — ministrul care a schimbat sistemul”.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.