Lucrarea “Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist“, apărută cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist în 2007, imediat dupa minciunile la adresa Bisericii proferate în aşa-zisul “Raport Tismăneanu”, a fost republicată de câteva zile, la iniţiativa Patriarhului Daniel, care a şi oferit primele exemplare la o frumoasă ceremonie de decorarea a realizatorilor emisiunii “Universul credinţei” de la TVR.
“Realizatorii emisiunii „Universul credinţei” au primit ieri, 16 martie 2017, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma Omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, cu medalie, ca semn de preţuire, binecuvântare şi recunoştinţă pentru promovarea spiritualităţii creştine, a istoriei, educaţiei morale şi culturii româneşti. Evenimentul a avut loc în Salonul Sfinţilor Români al Reşedinţei Patriarhale, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc”, informează Ziarul Lumina al Patriarhiei Românie.
“De asemenea, suntem bucuroşi să scoatem în evidenţă ceea ce a fost până acum memorial al celor care au pătimit în timpul comunismului şi vrednicia celor care au mărturisit credinţa în vremuri grele. Am observat că Televiziunea Română a făcut în acest sens un film pe care noi vrem să-l difuzăm mai des la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române şi să scoatem în evidenţă dragostea de neam şi de Biserică a celor care în vremuri grele au fost fideli idealului credinţei, dar şi identităţii noastre româneşti”, a evidenţiat Preafericirea Sa. La final, Patriarhul României i-a îndemnat pe cei prezenţi să contribuie în continuare la edificarea spirituală a poporului român, mai consemnează cotidianul naţional ortodox.
Volumul “Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist” cuprinde relatări şi date referitoare la martiri creştini din închisorile comuniste româneşti. Este vorba de oameni pe care, pentru credinţa lor în Hristos, regimul politic ateu al vremii i-a persecutat, torturat şi ucis, arată Basilica, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române.
Imensa lor majoritate aparţin Bisericii Ortodoxe Române, însă cartea include şi pagini ce păstrează memoria jertfelor unor mărturisitori creştini romano-catolici sau protestanţi. Încât, dincolo de culte proprii sau de tradiţii particulare, aparte, sute de mucenici ai lui Hristos se regăsesc aici, amintiţi laolaltă, cu vieţile lor şi cu momentele trecerii lor în veşnicie. Cei mai mulţi dintre ei au fost slujitori ai Bisericii (preoţi, episcopi, mitropoliţi). Spectrul ocupaţiilor sau al profesiilor este însă unul larg, fiind evocaţi teologi, militari, ingineri, agricultori, monahi, jurişti, oameni de ştiinţă, comercianţi, etc., mai scrie sursa citată.
Pentru a înţelege mai bine agresiunea bolşevică asupra Bisericii naţionale, redăm un singur exemplu din lucrarea scriitorului Mihai Alexandru, el însuşi fost deţinut politic, “Istoriei Literaturii Române de Detenţie”:
“Repet: la un total de 203 persoane arestate şi decedate, din judeţul Dolj (şi câteva din alte judeţe, intrate în atenţia Filialei A.F.D.P.R. locale), un număr de 55 reprezintă preoţi (doar un teolog laic). Adică aproape o cincime. Dintre aceştia, 27 au decedat în detenţie, în acelaşi lagăr al morţii: Periprava. Doar 17 au supravieţuit muncii silnice, înfometării sistematice, torturilor, absenţei de îngrijire medicală şi au răposat după eliberare, ca urmare a chinurilor trecute. Numai 5 preoţi şi un cantor, din numărul total al clericilor arestaţi – fie condamnaţi de tribunal, fie administrativ – au izbutit să învingă moartea ce le-a fost menită tuturora în detenţie. Holocaustul anticlerical ortodox este evident, după cum am mai scris. Voi continua să o dovedesc.”
La propunerea Patriarhului Daniel, anul 2017 a fost declarat An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2015 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mai multe omagieri reflectate în Ziarul Lumina sunt reproduse şi pe portalul Mărturisitorii.ro.
Vă prezentăm mai jos Cuvântul Înainte al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist:
Martiri pentru Hristos, din Romania, in perioada regimului comunist
„Dupa redobandirea libertatii de catre poporul roman in decembrie 1989, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dorind sa inlature consecintele unor nedreptati si suferinte din perioada comunista, a adoptat o seama de hotarari prin care au fost reabilitati acei ierarhi, preoti si credinciosi care au suferit din cauza convingerilor religioase si a impactului pozitiv pe care il aveau acestea asupra vietii spirituale, culturale si sociale a credinciosilor. Pe acelasi temei, martirii credintei si eroiii neamului, „din toate timpurile si din toate locurile”, sunt pomeniti permanent la slujbele bisericesti de peste an prin formule consacrate, fiindu-le, totodata, dedicata si o zi speciala, „Inaltarea Domnului”, trecuta in
calendarul bisericesc ca „Zi a Eroilor”. Aceasta cinstire adusa martirilor si marturisitorilor credintei crestine se reflecta si in faptul ca multe biserici ridicate dupa 1990 au fost inchinate „Sfintilor Romani”, „Eroilor Neamului” sau „Eroilor Martiri”.
Presa scrisa si audiovizuala, precum si editurile bisericesti si laice, au evocat frecvent, in ultimii 17 ani, si au publicat atat scrieri memoriale ale unor clerici si mireni care au suferit prigoane si deportari, cat si carti, studii si articole care prezinta patimirile Bisericii si ale slujitorilor ei in anii regimului totalitar comunist si ateu. In acest context, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a salutat cu multa bucurie initiativa Fundatiei „St. Gerhard’s Werk e.V” din Stuttgard, Germania, de a se elabora o lucrare cu caracter ecumenic, consacrata crestinilor care si-au dat viata pentru credinta in Hristos, in perioada regimului comunist din Romania. In conditiile in care tara noastra urma sa devina membra a Uniunii Europene, pentru redactarea unui asemenea volum s-a plecat de la ideea contributiei romanesti la completarea unor opere similare aparute deja in diferite tari ale Europei, in scopul de a sublinia, si din aceasta perspectiva, valorile crestine ale civilizatiei europene, ca temelie si liant pentru comunitatea europeana aflata in curs de edificare.
Apreciind, asadar, acest valoros proiect editorial, Sfantul Sinod a hotarat constituirea unui comitet de coordonare, format din ierarhi, profesori si cercetatori, reprezentanti ai Bisericilor istorice din Romania, care, dupa mai multe intruniri de lucru, au stabilit criteriile de selectare a marturisitorilor credintei crestine, in perspectiva includerii lor in randul martirilor secolului XX, precum si metodele de lucru si cooperare intre ostenitori, in vederea elaborarii lucrarii.
Dupa un remarcabil efort colectiv, desfasurat pe o perioada de trei ani, volumul „Martiri pentru Hristos, din Romania, in perioada comunista” si-a imbracat haina roadelor, in care va fi oferit publicului larg, constituind, neindoielnic, o marturie insemnata despre ceea ce a insemnat puterea de jertfa crestina in Romania, intr-un rastimp in care s-a urmarit indepartarea, pe orice cai si cu orice mijloace, a Mantuitorului Iisus Hristos din sufletele si din viata oamenilor. „Daca M-au prigonit pe Mine si pe voi va vor prigoni… Iar toate acestea le vor face voua din cauza numelui Meu, fiindca ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis… in lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea!” – ne-a lasat indemn testamentar Mantuitorul (Ioan 15, 20-21); 16, 33). Deci, prin jertfele fiilor crestinatatii romanesti, Insusi Hristos a biruit puterile necredintei si ale intunericului!
Ca o indatorire de constiinta al inceputului celui de-al treilea mileniu crestin, lucrarea de fata constituie, pe de o parte, o etapa fireasca si necesara a unui efort de cunoastere si de asumare a trecutului, pe de alta parte, o datorie morala fata de cei care s-au jertfit pentru credinta si carora li se aduce, in acest mod, prinos de recunostinta si un pios omagiu.
Cu aceste alese ganduri si simtaminte binecuvantam aparitia lucrarii „Martiri pentru Hristos, din Romania, in perioada regimului comunist”, ca si stradaniile celor care au contribuit, intr-un fel sau altul, la alcatuirea si tiparirea ei si dorim ca ea sa-si implineasca menirea, pastrand vie marturia de credinta si jertfa a celor care, prin pilda vietii lor in Hristos, au facut-o posibila si i-au dat virtutea perenitati.
Vesnica sa fie pomenirea lor! ”
+TEOCTIST, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor alCezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane
Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, 2007, reeditare 2017
Sursa: Ziaristi Online
Nota: Nu vă recomandăm să cumpăraţi volumul de la fosta Librărie Bizantină, care practică un preţ de speculă, ci direct de la Librăriile şi Editura Patriarhiei Române