25 de ani de la Războiul din Transnistria. FOTOGRAFIILE lui Tudor Iovu din Poduri de Foc. VIDEO: Masacrul Inocenţilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

25 de ani de la Războiul din Transnistria. FOTOGRAFIILE lui Tudor Iovu din Poduri de Foc. VIDEO: Masacrul Inocenţilor

Astăzi, 2 martie 2017, se împlinesc 25 de ani de la atacarea Basarabiei de către forţele ruse mascate în “independentişti” “transnistreni”. Consecinţele războiului de la Nistru sunt şi rămân imposibil de remediat. Rusia îşi va menţine permanent pintenul însângerat în coasta NATO. Remarcăm cum pe vremea aceea basarabeni erau mai liberi decât noi, după cum reiese din fotografia cu marea manifestaţie din Chişinău, în care un bărbat cere hotărât “Down with Iliescu-Gorbachev Treaty!” – ultimul tratat “de prietenie” al defunctei URSS… Imagini-document din timpul conflictului, realizate de Tudor Iovu şi filmul lui Victor Bucătaru, “Masacrul inocenţilor”, mai jos:

Tudor Popa, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu în cuşcă la “proces”. Au mai ieşit din temniţa transnistreană după 15, 12 şi 9 ani (în ordinea enumerării)

Tudor Iovu (5 octombrie 1948 – 5 decembrie 2016), mare fotograf basarabean, s-a prăpădit anul trecut, în urma unui atac de cord. Tudor Iovu este unul dintre fotoreporterii curajoşi care au documentat războiul din Transnistria chiar din tranşee. „Tremuram de rând cu toţi, însă riscul făcea parte din profesia mea. Eram mândru că arătam lumii întregi ce se întâmplă în Moldova”, a povestit el într-un interviu. Albumul său, “Poduri de Foc”, poate fi vizionat mai jos:

Poduri de foc – Tudor Iovu by Victor Lupu on Scribd

Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace pe bieţii basarabeni ucişi – a câta oară? – de “fraţii” ruşi!!!

Sursa: Ziaristi Online
Video-documentare:

Nota lui Sorin Bucătaru: “Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat este ultimul film al lui Victor Bucătaru. Deși a participat din primele zile în Războiul din Transnistria, a filmat și s-a documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013. Pe de o parte cei din conducerea Moldovei nu erau interesați de un astfel de film, din care nu ies tocmai bine, pe de alta – nu-i deloc ușor să te uiți la niște imagini îngrozitoare, înfiorătoare, în care unii protagoniști mor în timpul filmărilor. Victor Bucătaru și-a făcut însă datoria. Prin acest film ne deschide ochii și nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm.”



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.