“Sfârşitul lui Eminescu a fost apoteoza sacrificială a unui erou pentru drepturile românilor”. Corneliu Vlad la aniversarea lui Nae Georgescu despre Institutul şi Şantierul Eminescu | Ziaristi Online

“Sfârşitul lui Eminescu a fost apoteoza sacrificială a unui erou pentru drepturile românilor”. Corneliu Vlad la aniversarea lui Nae Georgescu despre Institutul şi Şantierul Eminescu

Eminescu-si-Nae-Georgescu-foto-Cristina-Nichitus-RonceaSantierul Eminescu

Profesorul Nicolae Georgescu, care-si mai adauga un an la viata (si ii uram inca multi, si de acum incolo), stie mai bine decat oricine viata lui Eminescu. Atata cat se poate sti astazi, dupa atata vreme de la plecarea sa dintre pamanteni, de atata vreme. Profesorul o stie pe zile, pe ore, cu oameni, lucruri, legaturi si incurcaturi samd. O fi aici vreo chitibusereala inutila, tic de soarece de biblioteca, hobby de hartogar sau parade de eruditie? Nimic, absolut nimic din asa ceva, fereasca Domnul.

Mai mult ca la oricare alt mare roman, si as vrea sa nu gresesc, viata lui Eminescu trebuie cunoscuta cat mai amanuntit, cu putinta, desigur, si mai adevarat, pentru ca din orice amanunt se compune – ori se intelege mai limpede – maretia, iar de cand ni s-a revelat, si martirajul omului Eminescu. Daca nu s-ar fi aflat, tarziu de tot, prin stradania tenace a catorva eminescologi providentiali, as zice, contemporani noua, precum Nae Georgescu, imprejurarile si intelesurile apusului si disparitiei lui Eminescu, momentul  sfarsitului sau ar fi ramas o pata de biografie intunecata si, pe nedrept, penibila si stanjenitoare. Acum stim, insa, ca sfarsitul lui Eminescu a fost apoteoza sacrificiala a unui erou pentru drepturile romanilor. Si o stim multumita investigatiilor si exegezelor unor Nae Georgescu si alti cativa.

Ii tot spun lui Nea Nae ca este el insusi, singur-singurel, un Institut Eminescu si de cand i-o tot spun, glumita (adevarata) s-a tocit de mult, dar Institutul, in sens comun tot nu s-a facut.

Nae Georgescu - Eminescu - ultimele zile la TimpulIn cartea sa ce mai recenta, ”Eminescu: ultimele zile la Timpul”, Nicolae Georgescu scrie: “Totul in privinta lui Eminescu are aspectul de neterminat, de neincheiat. Studiile, familia, activitatea de revizor scolar, cea de bibliotecar, apoi cea de ziarist: sunt drumuri incepute, linii largi – si frante brusc”.

Nu e terminata, ci abia inceputa si istoria lui Eminescu – Erou al Romanilor. Profesorul Georgescu a proiectat monumentul si i-a stabilit soclul. Santierul Eminescu isi asteapta cinstitii lucratori.

Corneliu Vlad

Sursa: Ziaristi Online

Foto sus: Cristina Nichitus Roncea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.