
Eminescu, făuritorul Limbii Române moderne – Foto: Poliţia Română
“Limba Română este Patria mea!”
„A vorbi despre limba în care gândești, a gândi – gândire nu se poate face decât numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte îmi dau seama că ea are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă.”
„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră (anagramat patria – n.r.). Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”
“Cinstea vieţii mele şi idealul vieţii mele sunt acelea de a fi aşternutul pe care la nesomn să se poată odihni oricând sufletul ţării. Visul vieţii mele este să fiu cina la care stă vorbirea ţării mele când îi este sete de un vin şi de un viu.” (Respirări)
„Cel mai frumos catren, de-as fi in stare sa-l scriu vreodata, ar avea patru versuri:
Eminescu,
Grigorescu,
Enescu,
Brâncuși.”
Eu nu mă spăl de poporul meu
Ai grijă de el şi
apără-l!
El este al tău
cu blândeţea lui de miel
şi cu răbdarea lui de taur
cu omenia lui
de floare de zăpadă
ce se vede pe geam, Doamne,
pe fereastră şi pe libertate!
Doamne!
poporul meu nu se spală de mine!
Eu nu mă spăl
de poporul meu!
Dacă-mi vine alt miros
decât mirosul lui,
mă spăl pe mâini
numai de propriile mele mâini
şi mă las legat
de boarea de zăpadă
a poporului meu.
Mărul se poate spăla
numai de măr,
de pomul mărului nu! De pom nu!
Apără, Doamne, poporul român
şi nu te spăla de el!
Pe maica mea
care m-a născut pe mine
am dăruit-o poporului român.
Dăruieşte-ţi, Doamne,
pe maica Ta, care te-a născut pe Tine,
poporului român!
Cezar Ivănescu: “Fiinţa Românească stă în Limba Română”
Cezar Ivănescu ar fi împlinit luna aceasta, pe 6 august, 75 de ani. Publicăm In Memoriam Cezar Ivănescu, la aniversarea Zilei Limbii Române, acest interviu audio în care Poetul vorbeşte despre Limba Română şi Eminescu. Realizat de jurnalista Nina Parfentie din Basarabia, în anul 2000, interviul-document a fost preluat de la Archive.org:
La Mulţi Ani, Români!
Pingback: Aceeaşi limbă, acelaşi popor!
Pingback: Românii din Ucraina şi Bulgaria loviţi şi de Ziua Limbii Române. Se aşteaptă reacţia ICR şi a MAE de la Bucureşti - Ziaristi OnlineZiaristi Online