Încă un român interzis în Ucraina: Alexandru Teodoreanu, director al Asociaţiei Stindard şi co-realizator al Festivalul internaţional "Moştenite din Străbuni" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Încă un român interzis în Ucraina: Alexandru Teodoreanu, director al Asociaţiei Stindard şi co-realizator al Festivalul internaţional “Moştenite din Străbuni”

EvZ Alexandru Teodoranu interzis in Ucraina 10 iunie 2016Alexandru Teodoreanu, cunoscut membru al societăţii civile româneşti preocupată de soarta românilor şi a valorile naţionale din jurul României, a fost declarat “persona non-grata” în Ucraina, în dimineaţa zilei de 10 iunie 2016, la punctul de frontiera Siret, fără a i se comunica vina ci doar durata interdicţiei: “cel puţin cinci ani”. Alexandru Teodoreanu se alătura unei liste din ce în ce mai lungi de oameni de cultură, scriitori, cercetători şi jurnalişti interzişi în Ucraina – dintre care îi amintim pe ziariştii Simona Lazăr şi Valentin Ţigău şi pe regretatul cercetător Vasile Ilica, care nu a mai putut să-şi vadă casa părintească în urma unei interdicţii similare – şi pentru care Ministerul Afacerilor Externe al României nu a reuşit să intervină pentru a le schimba statutul şi apăra drepturile în ciuda ajutoarelor considerabile pe care ţara noastră le acordă statului vecin cu pretenţie de accedere în Uniunea Europeană. România este membru deplin al UE şi NATO iar astfel de acte arbitrare şi tribale încalcă numeroase acorduri bilaterale şi convenţii europene şi internaţionale, semnate de Kiev şi de care Ucraina ar fi obligată să ţină cont. În ciuda agresivităţii ucrainene la adresa exponenţilor societăţii civile din România şi a comunităţii româneşti din teritoriile ocupate de URSS şi aflate azi în componenţa Ucrainei, autorităţile româneşti par să nu aibă nici o reacţie.

Fost militar de carieră, Alexandru Teodoreanu este director de programe pentru nordul Bucovinei, Herţa şi Basarabia al Asociaţiei Stindard – Bucureşti şi co-realizator al Festivalului internaţional “Moştenite din Străbuni”, ajuns la a doua ediţie şi coordonat de poeta şi jurnalista Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, reprezentanta Fundaţiei Civică George Asachi Herţa şi soţia sa (foto).

Festivalul Mostenite din Strabuni Herta 2016

Cei doi se aflau împreună când li s-a comunicat interdicţia de intrare în Ucraina a lui Alexandru Teodoreanu, care are şi rolul de însoţitor medical al soţiei sale, care are un grad de invaliditate, fiind bolnavă de cancer. Cu greutate, aceasta s-a deplasat azi la Cernăuţi pentru a reclama situaţia la Consulatul României. În ultima perioadă Alexandru Teodoreanu s-a pronunţat public pe Facebook şi în câteva medii ale societăţii civile româneşti privind necesitatea renegocierii Tratatului cu Ucraina sau chiar al denunţării sale, act care poate fi întreprins anul acesta, potrivit cutumelor diplomatice (vedeţi Istoria unei trădări naţionale: Tratatul cu Ucraina).

Evenimentul zilei atribuie interdicţia primită de militanul pentru drepturile românului unui comentariu de pe Facebook postat recent în dreptul unui video, în care Alexandru Teodoreanu scria: „Să salvăm şcolile româneşti din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, sudul Basarabiei!!!”.

Anul acesta, în luna mai, Festivalul organizat de cei doi soţi la Sighişoara a debutat printr-o mare paradă a portului popular care a avut loc în Centrul oraşului. Redăm mai jos extrase din presa locala şi cea din nordul Bucovinei.

Parada Mostenite din Strabuni Sighisoara 2016

RadioSon Sighisoara :

Elevi de la institutiile de invatamant sighisorene impreuna cu partenerii lor din Falesti ( Republica Moldova) au defilat in straie de sarbatoare in deschiderea Festivalului Concurs international „Moştenite din străbuni”, festival organizat de către Fundaţia Civică George Asachi Herţa Ucraina în colaborare cu Colegiul Naţional Mircea.

Eliade din Sighişoara. Din pacate, pentru ca nu au primit viza necesara pentru a intra in tara, la concursul de astazi de la Sighisoara nu au putut participa elevii din Herta Ucraina.

Dupa parada portului popular a urmat concursul la Sala Mihai Eminescu cu cele cinci sectiuni: creatie literara, arta plastica, jurnalism, artizanat si etnofolclor.

La evenimentul de astazi de la Sighisoara au participat si inspectori scolari din Inspectoratul Scolar Judetean Mures dar si din Republica Moldova.

Bucovina Press şi Zorile Bucovinei:

Festivalul-concurs internaţional de creaţie literar-artistică pentru elevii români de pretutindeni “Moştenite din străbuni” a ajuns la cea de-a doua ediţie. Iniţiat şi organizat, în noiembrie 2014, de Fundaţia Civică Raională “Gheorghe Asachi” din oraşul Herţa, reg. Cernăuţi, Ucraina, festivalul respectiv îşi propune să lanseze şi să susţină tinerele talente din Ucraina, România şi Republica Moldova.

Dacă prima ediţie s-a desfăşurat doar în ţinutul Herţa, Ucraina şi în raionul Sângerei, Republica Moldova, apoi cea de-a doua ediţie se va desfăşura în Basarabia, (raionul Făleşti), Ţinutul Herţa (regiunea Cernăuţi) şi, în premieră, în patria mamă – România (oraşul Sighişoara).

Graţie eforturilor depuse de doamna Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, preşedinta Fundaţiei Civice raionale „Gheorghe Asachi” din Herţa, prima ediţie a Festivalului, desfăşurată în 2014 la Săngerei (R.Moldova) şi Herţa (Ucraina) a fost un adevărat  succes. Talentele descoperite (tineri elevi din peste 70 de şcoli româneşti participante) au confirmat în 2015 (exemplu: pictori elevi din Sângerei şi Herţa au fost premiaţi la Concursul Internaţional de pictură ” N. Tonitza” de la Iaşi, 2015.

Festivalul “Moştenite din străbuni” îl are ca mentor pe marele cărturar român “Gheorghe Asachi” (născut la Herţa) prin prezenţa spiritului acestuia multicultural (pictor, poet, jurnalist şi iubitor al tradiţiilor româneşti) în toate cele 5 secţiuni ale Festivalului (“Creaţie literară”, “Artizanat”, “Arte plastice”, “Jurnalism” şi “Etno-folclor”), imaginea acestuia apărând şi pe diplome, ca siglă a Fundaţiei “Gheorghe Asachi” din Herţa.

Imagini mai jos

Sursa: Ziaristi Online

1 comment

  1. Pingback: Deznaţionalizarea românilor din Ucraina intră, în sfârşit, în atenţia autorităţilor române. VIDEO REPORTAJ AGERPRES cu menţionarea interzicerii expertului Alexandru Teodoreanu - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.