Milioane de euro s-au cheltuit la Opera Naţională, pentru “restaurare”. Afară este vopsit gardul dar înăuntru… artiştii trec zilnic printr-un adevărat infern al mizeriei, igrasiei şi pericolelor electrocutării, condiţii ce ar trebui să închidă pe loc sediul Operei, înainte de a se repeta o tragedie ca la Colectiv.
Lucrările de construcții și de reparații neconforme de la Opera Națională București și de la noul sediu al Operetei, zgârie ochiul, agresează simțul estetic, dar, mai ales, atacă orice sentiment de siguranță pe care ar trebui să-l aibă anagajații artiști și personal tehnic, care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea în respectivele condiții.
În sediul Operei, ceea ce ar trebui să fi fost reparații și reabilitare, arată mai mult a încercare de reparații prost gândită, neizbutită. Strădania pare să fi fost îndreptată mai degrabă spre a strica și a prelungi astfel lucrările în neștire.
Tubulatura instalațiilor termice și electrice (alimentare cu curent) este în multe locuri la vedere. Pe alocuri, tavanele de la subsol sunt dezgolite sau sparte, ici și colo căscându-se găuri mari din care plasa de zidărie atârnă cu molozul gata-gata să se desprindă – vezi poze holul de la fosa de orchestră, atelierele de mecanică. Interesant este că în multe locuri unde barosul s-a repezit cu furie să spargă ziduri și tavane – spre exemplu holul de la fosa pentru orchestră – mai înainte a fost proaspăt zugrăvit. Evident, proaspăt dar super-prost zugrăvit. Vezi foto
De ce nu s-a respectat ordinea firească a lucrărilor de reparații? Să fi fost totul chiar atât de prost gândit încât, mai întâi să se zugrăvească, iar abia apoi să se spargă zidurile pentru a se înlocui instalațiile? Poate că a fost vorba de o grabă pentru a se înscrie într-un termen de inaugurare care să dea bine, trimfal în avântul unui anume moment electoral. Sau, poate că a fost – și este încă vorba – să se prelungească lucrările cât mai mult, pentru a se menține deschis cât mai mult timp robinetul cu bani publici?
Cert este că nerespectarea ordinii lucrărilor înseamnă costuri suplimentare, pentru că, zidurile vor trebui refăcute și zugrăvite din nou după ce se vor finaliza noile instalațiile. Bluff-ul inaugural și greșelile de execuție costă și, se pare că unora le place ca lucrările să coste și să dureze cât mai mult.
După cum se poate vedea la simpla expertizare cu ochiul liber, tubulaturile sunt doar parțial schimbate, lucrările sunt nefinalizate, pe alocuri instalațiile sunt tot neschimbate, țevile vechi sunt nerecuperate, iar materialele noi utilizate sunt de proastă calitate. Vezi foto
La scenă, ușile ar fi trebuit să fie duble, anti-incendiu. Pozele de la fața locului contrazic însă ceea ce prevedea proiectul. Mormanele de gunoaie și deșeuri lemnoase depozitate impropriu, sfidează riscul major de incendiu. Riscul este iminent mai ales la depozitul de decor, unde sunt căi de acces blocate. Vezi foto
După costisitoarea și ineficienta renovare, improvizațiile de la instalația electrică se prezintă a fi montate înspăimântător de defectuos. Spânzurate pe pereți într-o încurcătură de nedescris, periculoasele fire și cabluri de alimentare curent, parcă invită la scurt circuit, la flamă. Pentru ca lucrurile să fie și mai riscante, pe alocuri, încurcatura de fire cu potențial letal atârnă la îndemâna oricui le poate atinge din greșeală. Vezi foto
Proiectul prevedea că trebuiau refăcute toate lucrările. În urma unor controale s-a mai încercat ici și colo cârpirea greșelilor de execuție, dar până la urmă totul a fost lăsat baltă.
S-au cheltuit sume considerabile de bani publici, în condițiile în care nu unele lucrări nici măcar nu s-au mai executat. Poate ar trebui expertizat în ce măsură lucrările neconforme sunt din vina executanților – respectiv a șantierului – , dar mai ales a managerului, cu întreaga sa echipă de „profesioniști”.
Integral la Raport înaintat DNA privind situaţia actuală a Operei Naţionale şi Operetei. DOCUMENT
Foto mai jos:
Sursa: Ziaristi Online
Pingback: OMAGIU: Trei luni de la #Colectiv. AUDIO/VIDEO: Close (#COLECTIV – memorial remix) by Aostra | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!