VIDEO. Începuturile revoluţiei din 1989 la Timişoara: “Nu ne-a mai interesat pe noi de Tokes. Ci treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație!” | Ziaristi Online

VIDEO. Începuturile revoluţiei din 1989 la Timişoara: “Nu ne-a mai interesat pe noi de Tokes. Ci treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație!”

Balconul+operei+din+Timisoara+-+decembrie+1989Marius Mioc: Prezint un reportaj difuzat în 15 decembrie 2014 de TVR Timișoara cu titlul „Locurile revoluției”, în care se vorbește despre evenimentele de la începutul revoluției, anume manifestația din zona bisericii reformate a lui Laszlo Tokes.

Transcriere înregistrare:
0:10 Reporteriță: De aici a pornit revoluția ce a abolit dictatura. Aceste cuvinte sînt inscripționate pe plăcuța de pe fațada bisericii reformate din Timișoara, locul unde în urmă cu 25 de ani se aprindea flacăra revoluției. O flacără care inițial a pîlpîit în lumînările pe care le țineau în mîini enoriașii, care au venit să vegheze în fața bisericii la auzul veștii că preotul lor urma să fie evacuat. Dacă ar fi să conturăm o hartă a revoluției, atunci ne aflăm la kilometrul zero, în fața bisericii reformate din Timișoara, locul de unde a pornit totul.
0:47 Comentariu: În septembrie 1989 judecătoria Timișoara, în urma cererii făcute de episcopia reformată Oradea, emitea un ordin de intervenție pentru evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes, care slujea la biserica de pe strada Timotei Cipariu din Timișoara. În 15 decembrie 1989 acțiunea credincioșilor în fața bisericii din Piața Maria, nu a fost marcată de incidente [după unele surse bibliografice au fost totuși incidente și în 15 decembrie 1989. Nu am fost prezent acolo la acea dată, așa că nu pot să mă pronunț categoric], oamenii demonstrînd pașnic și avînd lumînări aprinse în mîini. O zi mai tîrziu, în 16 decembrie, mulțimea se regrupează în fața bisericii reformate.
1:22 Bărbat: Am venit în dimineața zilei de 16. Erau cam aproximativ 50 de persoane pe aicea. Eu m-am alăturat lor. După aceea, pe timp ce trecea, au venit și trecători. Deci toți au venit să vadă minunea, să vadă ce se întîmplă aici. O femeie din mulțime a venit și ne-a împărțit lumînări. Lumînări pe care le-am aprins. Noi aicea discutam unii cu alții, la un ton destul de scăzut. Nu urlam, nu țipam, așteptam să vină securitatea să-l ia să vedem ce se întîmplă.
2:07 Comentariu: Mulțimea devine tot mai compactă, adunînd oameni de toate vîrstele, profesiile și credințele. Sporește și numărul ofițerilor de miliție și securitate.
2:25 Bărbat: Eu am avut ochiul format și am văzut că printre noi erau și persoane cu o tunsură, erau mai tunși, așa, deci sigur s-a infiltrat și securiștii aicea printre noi, dar n-au acționat împotriva noastră. Nu știu, probabil că așteptau ordin sau ceva să acționeze.
2:43 Comentariu: Primarul Timișoarei de la acea vreme, Petru Moț, sosește la locuința parohială a pastorului Laszlo Tokes și dă asigurări că sentința de evacuare a preotului nu va fi pusă în aplicare.
2:53 Bărbat: Preotul la un moment dat, deci a deschis geamul, cînd a văzut că se îngroașă gluma. Al doilea geam de aicea, unde scrie „Eljen Tokes Laszlo! Szabadsag!”, deci „Libertate. Să trăiască Tokes Laszlo! Libertate!”. Aia scrie pe perete. Și eram aicea, și ne-a spus: mergeți fraților, mergeți acasă, că nu mi se va întîmpla nimic. Noi n-am mai avut încredere. Am zis „minciuni, ne-am săturat de minciuni, de a fi umiliți” și așa mai departe, și am zis „nu, nu plecăm, rămînem aici”. Am aprins lumînările, după care ziceam „dom’le, hai să facem o manifestație, să intrăm în istorie”.
3:46 Comentariu: Revolta începe să capete conotații sociale și politice. În zonă răsună primele lozinci anticomuniste și primele strigăte de libertate. Acțiunea de protest cu caracter religios din fața bisericii reformate devine doar un context favorabil pentru ca oamenii să dea glas revoltei împotriva sistemului dictatorial.
4:05 Bărbat: Problema asta cu domnul Tokes, cu securitatea, asta a trecut pe planul ultimul, nici… Am uitat pentru ce am mai venit aici. Deci asta a fost scînteia care a aprins flacăra revoluției. Nu ne-a mai interesat pe noi treaba lui. Ne-a interesat acuma treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație.

Sursa: Marius Mioc via Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.