Un comisar de politie a deschis festivitatea in timp ce elevi ai scolii de politie fraternizau cu noi, chipurile, facand ordine. Singura si cea mai normala reactie ar fi fost plecarea imediata. N-am facut-o (si regret), din respect pentru domnul doctor Pavel Chirila, o victima ca si noi, si pentru a nu starni rumoare. Regret, mea culpa, cu atat mai mult cu cat pe Facebook intr-un mesaj mi-am exprimat dezamagirea si scarba fara sa dau explicatii, anuntandu-mi retragerea. Acum cateva zile am auzit un protestatar pomenind numele lui Calin Georgescu, ilustra personalitate a masoneriei, care de nenumarate ori a cochetat prin diversii sai agenti, mercenari din elita intelectuala, cu intentia de a obtine functia suprema. Si nu m-am mirat vazandu-l pe Dan Puric ferm, aparand pe sticla, nu stiu in ce calitate, aducand elogii, sustinand si recomandandu-l elogios pe acest Calin Georgescu. Sunt comentarii pe care le-a facut in repetate randuri incercand sa incite si alte personalitati cu greutate.
Cazul Iamandi – persecuţia politică începe la 15 ani
Jaques Iamandi înaintează sigur pe el şi ne prezintă celulele, odată cu întâmplările de altădată. După un tur destul de lung, se aşează pe o bancă veche dintr-o celulă şi îşi aminteşte cum a început drama familiei. Tatăl lui a fost avocat al Poliţiei şi Siguranţei Statului, până la 23 august 1944:
„Trei oameni importanţi ai regimului l-au invitat la cină şi i-au spus aşa: domnule Iamandi, dumneata eşti foarte iubit în Poliţie, ştim ce ai făcut dumneata pentru Poliţie, dar noi vrem toate informaţiile din sistem. Noi îţi facem cadou trei caiete – şi i-au dat trei caiete de câte 200 de pagini fiecare – iar dumneata le umpli. Când ai umplut unul cu informaţii despre colegii dumitale, tot ce se întâmplă şi ce se vorbeşte, ne dai un telefon şi ni-l predai. Şi fă-o cât mai repede, că altfel s-ar putea să fii dus în Uniunea Sovietică şi acolo se comportă alfel oamenii. Asta a fost tot. Tata a acceptat, a luat caietele, a venit la Bran – unde eram eu cu mama, apoi s-a întors la Bucureşti şi s-a sinucis.“
Sportiv de performantă, Iamandi fiul a intrat imediat în vizorul comisiei de epurare în sport. Avea 15 ani şi era campion la box, având rezultate remarcabile şi la scrimă şi hipism. Cariera lui s-a încheiat brusc odată cu începutul persecuţiei. Într-un final, a reuşit să fugă în Franţa. Fără multe opţiuni în afară de sinucidere, s-a înrolat în Legiunea străină:
„Aşa am ajuns în Indochina. Am luptat, am căzut prizonier, apoi am fost anchetat de chinezi şi de ruşi. Cei din urmă au dispus ca ăştia din democraţiile europene să fie returnaţi în ţările lor. Deci am pornit pe jos spre Moscova, sub escortă. Am străbătut sute de kilometri, în zdrenţe, cu foarte puţină mâncare.“
Din 800 de prizonieri, doar 14 au supravietuit. Între ei, Jaques Iamandi. O şansă care s-a transformat în blestem, pentru că l-a adus înapoi în închisorile României. Astăzi, după cei nouă ani de puşcărie, urmaţi de un exil de peste 30 de ani în Canada, Jacques Iamandi crede că regimul comunist a fost răul absolut al secolului XX. E de părere că reeducarea prin igoranţă şi ascunderea adevărului e cel puţin la fel de periculoasă ca reeducarea anilor ’50.
Integral la: RFI
MARTURIE DE CREDINTA
Ma numesc Vasile Jacques Iamandi, domiciliat in Bucuresti, Sos Iancului 132, telefon 074918940.Subsemnatul imi asum responsabilitatea marturiilor mele.
Sunt fost detinut politic si fac parte din generatia celor pe care trei dictaturi criminale sangeroase au incercat prin orice mijloace imaginabile, prin bataie, foamete, tortura si crima sa ne astupe gura, sa ne ingenuncheze si sa ne faca sa disparem in groapa comuna.
Atat familia cat si toti cei care ma cunosc pot afirma ca, desi ajuns la o varsta inaintata, ma bucur de deplinatatea facultatilor mele mintale si sunt gata oricand ca si in trecut sa fac fata deciziilor dvs oricat ar fi de nedrepte, batjocoritoare si denigratoare indreptate impotriva unei generatii de titani care au scris istoria si care au purtat pe umerii lor credinta si demnitatea acestui popor. Nu ii enumar. Ar fi o sarcina care depaseste posibilitatile mele sa ii numesc pe toti cei care alcatuiesc comoara religioasa, stiintifica, literara si militara de nestemate intelectuale care au adus renumele tarii noaste in contemporaneitatea universala a timpului. Pe acestia astazi vreti sa ii ostracizati si sa le anulati operele. La comanda cui?
Memoria lor oricat ati incerca prin minciuna, denigrare si insulta, in numele unei inventate dar atat de puternice corectitudinii politice mondiale sau a altor bazaconii utopice pe care le-ati putea inventa pentru a ne interzice libertatea de a gandi, de a vorbi si de a actiona, nu o veti putea suprima. Niciun institut din lume, oricum s-ar numi el nu va putea suprima realitatea, adica adevarul si nici memoria lor. Memoria lor o puteti terfeli, dar acest lucru cu siguranta o va face nemuritoare si o va resuscita mereu din propria cenusa.
Integral la: Bucovina Profunda
Pingback: IDOL ŞI SCRUM. Articol de Jacques Iamandi. Dan Puric făcut praf şi pulbere de un fost deţinut politic: “Nu mai eşti un guru al României! Ci un fante de mahala care primeşte instrucţiuni de la Moscova” | Bucovina Profundă
Pingback: IDOL ŞI SCRUM. Articol de Jacques Iamandi | Bucovina Profundă
Pingback: Jandarmeria Maghiară acţionează în România? Abuzuri pe bandă la Nadăş. Jurnalistul Marcel Bărbătei reţinut ilegal de persoane violente deghizate în uniforme ale Jandarmeriei Române. VIDEO | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!
Pingback: Dan Puric nu a fost lăsat să-şi mănânce sarmaua. 24 de milioane, prea puţin pentru sufletul Maestrului - Ziaristi OnlineZiaristi Online
Pingback: Replică a unui cititor la articolul – Dan Puric, ținta mediatică a “agnosticilor“ sau a “pseudeo-creștinilor” | MAGAZIN CRITIC